Tudástár

Kedves Betegeim, Szülők, Nagyszülők!
A Tudástárban tematikusan összefoglaltam Önöknek az általam javasolt teendőket a különböző élethelyzetek, betegségek során.
Bízom benne, hogy ezzel is segítségükre tudok lenni!

Újszülött- és csecsemőkor problémái

A csecsemőkori és kisgyermekkori alvásról

Modern pszichológiai kutatások, megfigyelések és tradicionális kultúrák tükrében

 

Miért fontos ez a téma egy gyermekorvos számára? Mert a valódi alvászavarok talaján egyéb betegségek is kialakulhatnak és modern társadalmunkban egyre gyakrabban találkozunk ún. alvászavaros gyerekekkel. De tényleg alvászavarról kell beszélnünk, ha egy csecsemő 6 hónaposan nem alussza át az éjszakát? Dehogy!!

De kezdjük az elején. Az elalváshoz a legtöbb csecsemő segítséget igényel. Alapvető, hogy jóllakott, álmos és meleg környezetben legyen, és legtöbbjük igényli anyja közelségét, optimális esetben a szoptatást. Ennek evolúciós okai vannak, a gyermeket meg kellett védeni a vadállatoktól, rablóktól stb. Hiába telt el pár ezer év, a csecsemő idegrendszere szinte változatlan maradt, nem tud róla, hogy parancsra este fél nyolckor, egyedül kéne elaludnia… Mi felnőttek képesek vagyunk többé-kevésbé rohanó világunkhoz alkalmazkodni, a gyerekek még nem, az ő igényeik maradtak kőkorszakiak. Ezért nehéz ezt a két világot – felnőttek és gyerekek – összeegyeztetni. Pár évtizeddel ezelőtt az a nézet terjedt el, hogy a mi igényeinkhez kell a csecsemőt, kisgyermeket hozzáilleszteni, trenírozni. Ez sok esetben nem sikerült, ill. ahol sikerült, ott is inkább a gyermek temperamentuma hozta a sikert és nem az alvástréning. Ahol a tréning nem vált be, ott elkeseredett szülők kérdezgették – vagy éppen csendben lapultak és szorongtak otthon abban a hitben, hogy csak az ő gyerekük nem alszik megfelelően – , hogy hol rontották el, és hitték, hogy a nevelés csődjei.

Az alvás az alvásról szól, nem a nevelésről, az önállóságra szoktatásról stb.! Az alvás egy cél, de talán fontosabb, hogyan érjük ezt el, hogy mindenki elégedett legyen. Hiába a különböző teóriák, a legfontosabbat nem szabad elveszíteni szem elől - a kölcsönös bizalmat egymáshoz.

Az újszülött agya az első életévben duplájára fejlődik, majd a 3. életévig még egyszer megduplázza súlyát. Ehhez a növekedéshez energiára van szükség, méghozzá az agynak cukorra, könnyen lebomló tejcukorra van szüksége. Az anyatej tökéletesen megfelel ennek a célnak is. Individuális, hogy egy csecsemő mennyi energiát használ fel, van akinek sokkal többre van szüksége. És éjjel is. A mellen való elalvás - mint láttuk - evolúciós örökségünk is. A csecsemő szükséglete pedig, hogy segítsünk neki, hiszen idegrendszere még éretlen, nem tud egyedül megnyugodni. Tehát ez nem elkényeztetés. És bizony nem ördögtől való, ha a hosszúra nyúló szoptatás közben az anya a saját igényeit is kielégíti: olvas, zenét hallgat, esetleg kicsit blogol sorstárs anyákkal J. A legfontosabb, hogy ez nem fog mindig így maradni!! Ki hamarabb, ki később megtanul majd elaludni a saját ágyában, szopi nélkül. Az első életévben viszont teljesen normális igény, ( és meglehetősen egyszerű is! ), hogy gyermekünket hagyjuk a mellen elaludni. Sok pszichológus egyetért abban, hogyha egy természetes érzelmi igényt kisgyermekkorban kielégítünk, akkor az hozzájárul a későbbi önállósághoz, szabadsághoz. Sok édesanya számára egy éves kor után már nagyon megterhelő az éjjeli ébredés, szopizás. Ekkor viszont elég fejlett a kisgyermek, hogy megértse, hogy a cicik is alszanak. Lehetőleg napközben is kell gyakorolni, hogy a cici pihen, így könnyebb éjjel hosszabb szünetet tartani.

A csecsemő éjjel többször kerül a felületes alvás fázisába, sokszor fel is riadhat ilyenkor.  Alvásciklusa 50-70 perc, az ún. REM fázis is hosszabb. Ebben a fázisban történik az információk feldolgozása, tisztogatása, ekkor álmodunk. A felnőttek alvásciklusa hosszabb, 1-2 óra, REM fázis rövidebb.  Nagyobb fejlődési ugrásoknál több feldolgoznivalója akad a csecsemőnek , kisgyermeknek, a REM fázis megnyúlik, a szülő azt veszi észre, hogy a gyermek nyugtalanabbul alszik, többször felébred. Ez normális, az idegrendszer érésével megszűnik.

Német szülőket kérdeztek arról, mit tekintenek normálisnak, mikor aludja át az éjszakát a babájuk? Átlagban 4-5 hónapos korra várták ezt a boldog pillanatot, de ez teljességgel irreális, a csecsemő idegrendszerének ismeretében. Persze vannak jól és egyedül alvó gyerekek. Szerencse a szüleiknek, de ez nem általános. Mellesleg, a kutatók az éjszaka átalvása alatt 24-5 óráig tartó alvást értik sokszor…  Kb. 2-3 hónapos korra kezdenek a csecsemők éjjel többet aludni, mint nappal. De nagyon különböző, hogy ki mennyit alszik. Ha jól fejlődik a csecsemő, átmenetileg akár 9 óra alvás/ nap is előfordulhat, de 19 is.

Tradícionális kultúrákban minden „hibát elkövetnek”, amitől a modern tanácsadók óvnak: elalhatnak az anyamellen, együtt alhatnak a szüleikkel, sokáig szopnak, sokat hordozzák őket, felveszik őket, ha bajuk van. Még sincs alvászavar, nehéz, ordítós csecsemő, az elkényeztetésről nem is beszélve. Ezek a gyerekek hamarabb lesznek önállóbbak, mint a mi társadalmainkban. Az elején megkapják amire szükségük van, az igényeiket kielégítik, ez felszabadító mindkét félre nézve később!

Rengeteg sablon él bennünk, amit rá akarunk húzni a gyerekeinkre, ahelyett, hogy figyelnénk őket és rájuk hangolódnánk.

Pár megfontolandó tipp:

-vegyük le az alvásproblémát a terítékről! Idegeskedés helyett – mikor alszik el végre?? – olvassunk, intézzünk emailt, nézzük meg kedvenc  sorozatunkat, menjünk el sétálni, vagy ami jól esik, amitől mi is ki tudunk kapcsolni

-csináljunk mindent a saját stílusunkban! a jótanácsok közül csak azt válasszuk ki, ami illik hozzánk. nincsen egyetlen üdvözítő út.

-az itt és most számít, most kell a babának a segítség az alváshoz (ne azon aggódjunk, mi lesz majd így az oviban )

- senki sem hibás, ha mégsem alszik

-ha kihagyjuk a délutáni alvást, egy hosszabb és jobb éjjeli alvás reményében , valószínűleg csalódni fogunk. Inkább lerövidíteni érdemes vagy korábbra hozni.

-bölcsikezdés: ne lepődjünk meg, ha többször ébred, keresi anya közelségét, ismét többször akar szopizni. Pótolja a kiesett napközbeni időt…

-ugyananzt a gyereket csak egyszer lehet lefektetni. Holnap már nem teljesen ugyanaz lesz a gyerek, folyamatos a fejlődés

-mellen elalvó csecsemők néha akár 8-10x is felkelnek kicsit cumizni, cicizni. Ez nagyon megterhelő tud lenni. Meg lehet próbálni elalvás előtt leválasztani a ciciről a csecsemőt. Ha sír visszakapja a mellett, újra lehet próbálkozni leválasztani, akár többször is. Napok, hetek alatt lehet eredményt elérni.

Segítség az első félévben az elalváshoz: -anyamellen, testkontaktus –akár apával is hordozókendőben, karban. Ha elkeseredett a helyzet: sok bőrkontaktus napközben is, akár apával is. Esti elalvás előtti nyűgösség, vigasztalhatatlan sírás: oka lehet kólika (hasfájás), melynek oka ismeretlen, vsz. a bél éretlenségével függ össze és 3 hónapos kor körül elmúlik. Az egész napi ingerektől túlfeszült az idegrendszer, így adja ki a baba magából a feszültséget.  Mit tehetünk: erre az időszakra segítséget szervezünk, felkészülünk lelkiekben, hogy nehéz lesz, sétálni megyünk stb.. És arra gondolunk, hogy ELMÚLIK hamarosan ez a nehéz időszak!

Segítség a 2.  félévben az elalváshoz: hordozókendőben altatás a háton, kevés izgató dolgot hagyjunk a kiságyban; erősítsük meg a babát, hogy nem hagyjuk egyedül, várjunk inkább amíg mélyen alszik, ez sokszor 20 perc is lehet.

 

Forrás: Schlaf gut, Baby! Dr.med. H. Renz-Polster/N.Imlau

A gyermekkori fejsérülések gyakoriak. Csecsemőkorban elsősorban a magasból esés (pelenkázóasztalról, ágyról) fordul elő. Később a különböző balesetek kerülnek előtérbe. Orvosi vizsgálat minden esetben indokolt, ha a gyermek a fejét megütötte – kivéve az egészen banális eleséseket. Az alábbiakban egy rövid áttekintést szeretnék adni, milyen tünetekre/körülményekre érdemes a szülőnek odafigyelni.

- nem látta felnőtt az esést

- leesés nagysága jelentős – pl. a pelenkázó a csecsemő számára magasnak számít, olyan mintha egy felnőtt 4-5 m-ről esne le

-eszméletvesztés, tudatzavar. Nem úgy viselkedik, másképpen sír, vagy „valami nem stimmel”, nem olyan , mint szokott lenni

-bágyadtság, álmosság

-hányás, hányinger, sápadtság

-egyensúlyzavar

-látászavar, fokozódó fejfájás (csecsemőnél nem értékelhető )

-tapintható bőr alatti vérömleny

- emlékezés/ koncentrálási nehézség

-pupillanagyság különböző a két szemen

-görcsölés

Ha ezekre mind NEM a válasz – orvosi vizsgálat után valószínűleg otthoni megfigyelés lehetséges. A fenti tünetek bármelyikének jelentkezése esetén újabb vizsgálat szükséges.

Ha kórházi megfigyelés szükséges egy könnyű fejsérülés esetében, általában 24-48 óráig tart. Utána otthon 5-6 nap lábadozás, kímélő életmód javasolt, és a fenti felsorolt tünetek figyelése.

 

Fontos tudni, hogy ismétlődő fejsérülések után egyre nagyobb esély van a hosszú távú következményekre, esetlegesen maradandó tünetekre.

 

Amennyiben az orvosi vizsgálat során a tünetek miatt szükségessé vált kórházi megfigyelés (tünetektől függően 24,  48, 72 óra), akkor elmondható, hogy hosszabb, fokozatosabb visszatérés szükséges a korábban megszokott szellemi és fizikai aktivitáshoz.

  

Visszatérés az iskolába agyrázkódás után: fokozatosság elve 

1. lépés: pihenés otthon (0-1 hét)
• legalább 1 hétig otthoni pihenés, szülői felügyelet
• TV, számítógép, olvasás fokozatosan
• Fokozatos fizikai terhelés: egyre hosszabb séták

2. lépés: visszatérés az iskolába (1-4 hét)
• 1. héten kevesebb házi feladat, számonkérés ne legyen!
• 3 hét felmentés testnevelés alól (sporthoz visszatérést ld. alább)
• minél korábban feküdjön le este és aludjon sokat!
• Pedagógus figyelmét fel kell hívni, hogy irritabilis lehet a gyermek agyrázkódás után, előfordulhat fejfájás, koncentrálási nehézség.
• Tünetek esetén háziorvosi kontroll, terhelés csökkentése, további pihenés javasolt!

3. lépés: szokott iskolai élet (4 hét után)
• előtte javasolt háziorvosi kontroll
• bármilyen tünet, panasz esetén felmerül egyéni tanrend szükségessége 

 

Visszatérés a sporthoz, fizikai aktivitáshoz: 

1. lépés: teljes nyugalom, minimális fizikai aktivitás (0-1 hét)
• tünetek esetén fizikai aktivitás teljes tiltása
• Egyre hosszabb séták

2. lépés: könnyű feladatok (1-4 hét)
• Iskolai testnevelés alól felmentve!
• naponta rövid, könnyű mozgás: séta, kocogás, szobabicikli stb.

 

3. lépés: egyénre szabott edzésterv (4-8 hét)
• Iskolai tornaórán egyéni terv
• tilos a test-, fej érintkezés, forgások, merülések, ugrások, hirtelen megállások, irányváltoztatások
• általános erősítő feladatok (pl. futás)

Forrás: Gyógyhírek Magazin, Kinderklinik Konstanz-Elterninfo

BRONCHIOLITIS - csecsemőkori, kisgyermekkori zihálással járó vírusfertőzés

INFO SZÜLŐKNEK

Terápia:

- sze. lázcsillapítás, bő folyadék

- fej megemelése

-gyakori fiziológiás sóoldatos, vagy tengervizes orrszívás

- a betegség „magától” gyógyul !! Fontos a folyamatos megfigyelés !!

 

Feltétlen forduljon orvoshoz, hozza vissza a gyermeket a rendelésre, ha gyermeke:

-tartósan lázas

-bágyadt vagy ellenkezőleg, nagyon „fel van húzva”

-nem eszik, iszik ( a szokásos mennyiség 50-70%-nál is kevesebbet, főleg folyadékból)

-fokozódik a zihálás

-elszürkülést észlelt

 

 

BRONCHIOLITIS - csecsemőkori, kisgyermekkori zihálással járó vírusfertőzés

INFO SZÜLŐKNEK

Terápia:

- sze. lázcsillapítás, bő folyadék

- fej megemelése

-gyakori fiziológiás sóoldatos, vagy tengervizes orrszívás

- a betegség „magától” gyógyul !! Fontos a folyamatos megfigyelés !!

 

Feltétlen forduljon orvoshoz, hozza vissza a gyermeket a rendelésre, ha gyermeke:

-tartósan lázas

-bágyadt vagy ellenkezőleg, nagyon „fel van húzva”

-nem eszik, iszik ( a szokásos mennyiség 50-70%-nál is kevesebbet, főleg folyadékból)

-fokozódik a zihálás

- elszürkülést észlelt

A WHO és a hazai irányelvek is egyértelműen a csecsemő kizárólagos szoptatását javasolják 6 hónapos korig!

 

Az első hat hónapban, ha van elégséges anyatej, semmilyen egyéb kiegészítést –teát sem – igényel a csecsemő. (még nagy melegben sem, ilyenkor is a gyakori mellretétel jelenti az optimális megoldást). 6 hónapos korig az anyatej biztosítja a csecsemő fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, nyomelemeket, vitaminokat- kivéve a K és D vitamint, melyeket pótolni szükséges.

 

Ezt követően viszont a csecsemőnek szüksége van vasban gazdag hús és gabonafélékre, kellően érett a darabosabb, sűrűbb ételek nyeléséhez, rágásához, illetve az allergiamegelőzés szempontjából is ideálisnak tűnik, hogy hat hónapos kor után, az anyatej védelmében, vezethetjük be - szépen fokozatosan! - a különböző ételeket, köztük a gyakori allergéneket is, mint például liszt, tehéntej, tojás, hal. Ez az ajánlás 2017 óta alapvetően egy új szemléletet tükröz, mely szerint ilyenkor az immunrendszer jobban tolerálja az idegen anyagokat, mint később. Azaz befogadja a szervezet, tolerálja, ahelyett, hogy allergiás reakcióval „tiltakozna”.  Eleve allergiás hátterű babáknál- ahol a családban allergia, szénanátha, asztma – előfordul, óvatosabbnak kell lenni.

Nincsen egyértelmű ajánlás sem, hogy mivel kell kezdeni a hozzátáplálást, gyakorlatilag minden adható, de javasolt mindenféleképpen hazai, szezonális könnyen emészthető zöldséget választani először -mint anyáink, nagyanyáink tették: répa, krumpli, sütőtök, cékla, aztán jöhetnek a gyümölcsök élükön az örök almával! Min. heti két alkalommal húst is adjunk a baba ebédjéhez. Gabonafélék közül glutént tartalmazóból  - búza, árpa, tönköly, zab - kezdetben csak kiskanálnyit valamilyen pehelyből, esetleg háztartási kekszet, kiflicsücsköt  is adhatunk,  aztán fokozatosan többet adhatunk, de a mértékletesség fontos. A nagy mennyiségű glutént kapó babák között több lesz glutén, azaz lisztérzékeny..

Higításra tejterméket vagy gyümölcspépet is használhatunk. Tejtermékek közül a natúr joghurt és túrófélék a legkönnyebben emészthetők. Szintén fokozatosan, kis mennyiséggel kezdve! Színtejet egy éves kor alatt csak allergiára nem veszélyeztetett babák kapjanak, max. 100 ml-t naponta, főleg ételbe, ha szükséges. Egy éves kor után napi 1 pohár, 250 ml tej is adható.

Tojásból először a sárgáját, aztán a fehérjét adjuk.

Új étel bevezetését min. 3-4 naponta tegyük meg, hogy figyelhessük a baba esetleges allergiás reakcióját!

 

Nem szoptatott babáknál 4-6 hónapos kor között javasolják a hozzátáplálás elkezdését. Szoptatott babáknál a hamarabb elkezdett hozzátáplálásnak semmilyen előnyét nem tudták bizonyítani. Tápszeres babáknál, akik eddig hipoallergén tápszert kaptak, a 6. hónap után normál tápszerre is át lehet  térni, de csak az allergiára nem veszélyeztetett csecsemőknél.

Egy éves életkorig ideális esetben az anyatej még mindig a táplálék és energiabevitel jelentősebb részét fedezi. Tehát a hozzátáplálás nem jelent egyet az elválasztással! Ha valamilyen okból – munkába állás, vagy egyszerűen az édesanya így szeretné - szükséges a szoptatások kiváltása, úgy 3-4 hetente érdemes egy-egy szoptatást kiváltani, ez a tempó kellően kíméletes a babának és mamának is.

De ha nem áll fenn elválasztási kényszer, miért is hagynánk abba a szoptatást most, amikor már minden olyan jól megy?? Az első hetek (hónapok) nehézségei után a legtöbb baba-mama páros 6 hónapos korra igazi teammé érett. A technikai problémák már ritkák, az anya már egész jól tudja értelmezni babája jelzéseit – kivéve amikor nem, és bizony akadnak ilyen nehéz-nyűgös napok bőven L– a szopizást mindketten élvezik. A babák ilyenkor már elég gyorsan szopiznak, de a szipozás sokkal többet jelent puszta étkezésnél. A baba élénken kommunikál édesanyjával, ránevet, tapogatja arcát, mellét szopi közben- szocializálódik. Nem szoptatott babákat  is érdemes bölcsőtartásban karba venni, lassan etetni, és a fenti élményt átélni!

Kb. a 4. hónaptól a gyarapodás mértéke csökken, babánk 100-130 grammot gyarapszik hetente.

 

Erőltessem a hozzátáplálást? Semmiképpen sem! Kínáljuk minden nap, de ne tömjük a babát! El kell kezdeni 6 hónapos korban, de sok baba ilyenkor még hosszú hetekig csak ismerkedik az új ízekkel, az új állaggal. Hagyjunk időt neki. Ne stresszeljük se magunkat, se a babát! Van akinél a nyelvkilökő reflex még nagyon élénk, ezért nem sikerül kanállal etetni. Próbálgassuk, ne erőltessük. Nem kell nagy mennyiségeket megenni. Sok baba szoptatás után, a déli időben a legnyitottabb az új ízekre. Ha étkezést akarunk kiváltani, akkor szopi előtt kínáljuk az ételt, és az étkezést követő szopit fokozatosan el lehet majd hagyni.

Az igény szerinti szoptatás folytatása, tehát legyen egy igény szerinti hozzátáplálás!

Az egyre gyakoribb tinikori evészavarok gyökere néha a csecsemőkorban keresendő, amikor a babát nem tekintették partnernek, nem figyeltek jelzéseire, csak tömték. Ültessük babánkat a családi asztalhoz- rövid időre kitámasztva ültethetjük, mert 6 hónaposan a babák általában még nem ülnek – az elkészített pempő mellett próbálgathat mást is az asztalról-pl. puhára főzött zöldséget stb. Tanulja meg, hogy az étkezés egy fontos közösségi esemény, nem csak az éhség csillapítása.

Vannak, akik már 5 hónaposan majd kiveszik  szüleik kezéből a kenyeret, és azonnal jóízűen falatoznak az elkészített pépekből – öröm szüleiknek.

A hozzátáplálás elkezdésével a széklet állaga is megváltozik, előfordulhat szorulás is. Ilyenkor bő folyadék,gyümölcs, kevesebb krumpli, több szopi segíthet. Aztán beáll egy új egyensúly.

 

Pár szó a szopási sztrájkról

Egy éves kor alatt, ha egy baba egyik pillanatról a másikra nem akar szopizni, nem elválasztási igényről, hanem nagy valószínűséggel szopási sztrajkról van szó. Nem kell kétségbeesetten hozzátáplálni, érdemes pár praktikát bevetni és visszaszoktatni a cicire. Legyünk minél többet összebújva, bőrkontaktusban babánkkal, ne erőltessük nagyon a szopit, csak adjunk lehetőséget rá. Álmosan, félálomban, akár álmában kínáljuk neki a mellett. Pár nap alatt vissza tudjuk édesgetni.

Mi az oka a sztrájknak? Sokszor nem derül ki, de lehet, hogy valamitől megijedt a baba szopás közben, esetleg vmi hangos eseménytől.

LÁZ, LÁZCSILLAPÍTÁS, LÁZGÖRCS

A láz gyakori tünete a betegségeknek, szervezetünk védekező mechanizmusát jelzi. Lázról beszélünk, ha hónaljban mérve a testhőmérséklet 38 C felett van. Hőemelkedésről 37-38 C között beszélünk. Normális a testhőmérséklet 36-37 C között. Végbélben, vagy fülben 0,5 C-kal magasabb a hőmérséklet a hónaljban mérthez képest. Egyéb hőmérőzési technikák (homlokmérő, cumihőmérő) nem megbízhatóak, ne használjuk.

A láz mértéke nem szükségképpen arányos az azt okozó betegség súlyosságával, legtöbbször rövid tartamú, és inkább protektív. mint kártékony hatású. Önmagában még a 40 C vagy annál magasabb láz sem hordozza pl. agykárosodás veszélyét. Ezért a  lázcsillapítás fő célja a gyermek komfortérzetének biztosítása!  Ezért, pl. alvó lázas gyermeket ne keltsünk fel csak lázmérés céljából, csak figyeljük meg. A lázcsillapítás mellett nem szabad elfelejtkezni a folyadékpótlásról sem!

Csecsemőkorban Magyarországon a noraminophenazon és Germicid kúpok népszerűek. (Germicid-C kúpot ma már nem adunk az idegrendszeri -nyugtató- hatása miatt). A nemzetközi irodalom  a paracetamol (Panadol szirup 6 óránként)és ibuprofen (Nurofen kúp, szirup, kapszula 6-8 óránként )hatóanyagú lázcsillapítókat ajánlja elsősorban. A Cataflam cseppek kifejezett fájdalomcsillapító hatásúak is. Új fájdalom és lázcsillapító a Flamborin csepp. (hatóanyaga azonos az Algopyrinéval)

Egy időben egyszerre kétféle lázcsillapítót ne adjunk, de a különböző hatóanyagú gyógyszerek felváltva alkalmazhatók, ha nem elég hosszan hat egyféle lázcsillapítás. A hűtőfürdő nem szolgálja a beteg gyermek komfortérzetét, hatása rövid, ezért csak kivételes esetben, gyógyszerrel együtt alkalmazva javasolt. (kezdetben 38-40 C-os a víz, melyet fokozatosan hűtünk, de nem 28 C alá, max. 8-10 percig). Remegő gyermeket azonnal vegyük ki a vízből-a remegés gátolja a hőleadást! Fürdő után laza, pamut ruhával takarjuk be a gyermeket.

A lázgörcs általában 3 hónapos és 5 éves kor között jelentkezik, gyakorisága 2-5%.  Leggyakrabban a láz emelkedésekor, a betegség első napján jelentkezik. Egyszerű lázgörcsről van szó, ha a roham  az egész testre kiterjed, spontán oldódik és rövid ideig tart (10-15 perc max.) Egyszeri, 24 órán belül nem tér vissza. A lázgörcsök többsége ide tartozik. Kórházi ellátásra, megfigyelésre általában csak az első alkalommal van szükség. Speciális vizsgálatok általában ekkor sem indokoltak.

Otthoni teendők: a beteg stabil oldalfekvésbe helyezése, a nyelv hátracsúszásának megakadályozása. Ha a roham spontán 5 percen belül nem szűnik Diazepam desitin oldat végbélbe adása indokolt.  10 kg alatt 5mg, 10 kg testtömeg felett 10 mg adása szükséges. (már létezik nyelvalatti – és orrspray is, de extrém áron). A gyermek komfortérzetét biztosítandó paracetamol vagy ibuprofen is adandó.  Újabb lázgörcs a gyerekek kb. 1/3-ában jelentkezik. Neurológiai alapbetegség nélküli gyermekeken a lázgörcsöknek nincs káros késői hatása a testi fejlődésre, a viselkedésre  és a kognitív teljesítményre sem! Az epilepszia kockázata is alig haladja meg az átlagost.  A lázcsillapítók bizonyítottan nem előzik meg a lázgörcsöt, sem csak láz esetén, sem körkörösen alkalmazva. Helytelen a lázgörcsre hajlamos gyermeknél már hőemelkedés esetén ill. védőoltások előtt/után az „agresszív” lázcsillapítás.

Védőoltás utáni lázcsillapítás:

- rutinszerűen, preventív céllal lázcsillapító adása nem javasolt

- a legújabb oltások ritkán okoznak lázat, Bexsero  után előfordulhat láz

-védőoltás okozta láztól sem kell félni, jó, hogy legalább látjuk, hogy dolgozik az immunrendszer

-elsőként választandó szer: paracetamol

Orvosi vizsgálat indokolt lázas gyermeknél:

-kisebb, mint 3 hónapos csecsemő

- több, mint 3 napja lázas

- lázmentes időszakban is rossz általános állapot

-ivási képtelenség, kiszáradás veszélye

-kiütés

Lázcsillapítók

 

Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

3 hónaposnál fiatalabb lázas csecsemőt (>= 38 °C) meg kell mutatni orvosnak -irány a Bethesda kórház Sürgősségi O.!

 

Újdonság: 3 hónapos kortól adható a Flamborin csepp (2kg-ként 1 csepp), vénynélküli, algopyrinnel egyező a hatóanyaga. Algopyrin is vény nélkül kapható.

 

Igény szerinti tápszeres etetés

 

Ha kisbabánkat részben vagy teljesen tápszerrel tápláljuk, akkor is érdemes odafigyelni a kisbaba igényeire. Azaz, a tápszeres kisbabát se csak a táblázat, vagy a tápszeres dobozon lévő ajánlás alapján etessük, hanem mindig figyeljünk a baba jelzéseire!

 • Lehetőleg a baba kezdeményezze az etetéseket
 • Figyeljünk a korai éhségjelekre (cuppogás, kereső fejmozgás), a sírás, már késői éhségjel !
 • DE: nem mindig azért sír, mert éhes!
 • Annyit ehet, amennyire szüksége van. Súlyfejlődését rendszeresen ellenőrzi a védőnő és gyermekorvos. Tehát, nem kell mindig az „adagját” megenni. Ugyanúgy, mint a szoptatott babák, különböző mennyiségeket esznek a nap folyamán.
 • Tápszeres babák hasfájásának a leggyakoribb oka a túletetés!
 • Cumisüvegből lassan, többször megállva, esetleg büfizéseket beiktatva egyen, az etetés hossza kb. 15-20 perc legyen
 • Vegyük fel a babát ölünkbe – ne tegyük pihenőszékbe a babát, semmiképp se támasszuk ki a cumisüveget a szájához!!! Nagyon nyugtalan babát megpróbálhatunk meztelen felsőtesttel, bőrkontaktusban etetni.
 • Ne cumisüveggel aludjon el a baba!
 • Tápszeres etetés után mellre lehet tenni a babát, hogy ún. komfort-szopit biztosítsuk számára. A szopi ilyenkor a megnyugvást, elalváshoz a segítséget szolgálhatja
 • < 2 hónapos babánál a tápszert mindig frissen kell elkészíteni!
 • 1 éves kor után, nem allergiás baba elkezdhet óvatosan tehéntejet enni, a tápszer mennyiségét lehet csökkenteni.

 

 

TÁPSZER MENNYISÉGE

1-7. nap: 25-50 ml/ kg

7.nap-3.hó: 150 ml/kg (az optimális súlyfejlődéshez igazítva)

3-6 hó: 120 ml/kg

6-12 hó: 90-100 ml/kg a hozzátáplálás mellett

Ezek mind tájékoztató jellegű adatok!

VÉDŐOLTÁS – NEM IS FÁJT!

Azaz, hogyan csillapítom a fájdalmat a praxisomban, hogy a védőoltás minél kevésbé legyen fájdalmas, kellemetlen élmény

 

- a szülő mindig együtt lehet gyermekével az oltás során, ölbe is veheti őt

- oltás után közvetlenül megszoptathatja gyermekét, igény esetén akár oltás közben is

- 2-3 ml édes cukoroldat, vagy lefejt anyatej itatása 2 perccel az oltás előtt             ( cukoroldat= 2 teáskanál víz, 1 tk cukor, szőlőcukor)

- figyelem elterelése játékkal

- ShotBlocker használata – ez a sárga böködős pillangó, mely közvetlenül csökkenti a fádalomérzetet

- beadási technika: visszaszívás nélkül adom az oltást, a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően. Határozottan, de nem túl hirtelen „bespriccelve”

- a fájdalmasabb oltást a végén adjuk (pl. Prevenar)

- < 1 éves korban combba, később felkarba adjuk az oltást

 

Nem javasolt:        

-fájdalomcsillapító ( Nurofen, Cataflam, kúp) adása a védőoltás előtt, mert csökkenti az immunválaszt, a védőoltás hatékonyságát

-fagyasztó spray használata sem

 

Kevésbé javasolt:

-helyi érzéstelenítő krém (EMLA) használata. 20-60 perccel oltás előtt bekenni, utána sebtapasszal vagy celofánnal kell lefedni. A tűszúrás fájdalmát mérsékli, de a feszítő érzés ellen egyáltalán nem véd

Kedves Szülők!

 

Sok szeretettel gratulálok babájuk érkezéséhez!

Az alábbiakban a teendők összefoglalásával illetve néhány praktikus tanáccsal szeretném segíteni Önöket.

Gyermekorvosi vizsgálat:

Hazamenetel előtt kérem jelentkezzenek telefonon 70-342 8858, hogy meg tudjuk beszélni mikor látogatom meg Önöket. A védőnőt is értesítsék.

2 hetes korban telefonon, emailben kérek egy állapotjelentést – súlyfejlődés, táplálás, köldök

4 hetes korban státuszvizsgálat a tanácsadóban- védőnőjétől kérjen időpontot. Járvány idején elmarad-tel.

TAJ szám: amint megkapták a baba TAJ számát - a kártyát még lehet, hogy nem – kérem bediktálni az asszisztensemnek.

 

K vitamin (Konakion 2mg): szájon át adandó vitamin. babájuk a megszületéskor megkapta, ezután 1 hetes majd 1 hónapos korban illetve kizárólagos szoptatás esetén havonta szükséges kapni a hozzátáplálás elkezdtéig.

D vitamin: hazamenetelt követően napi 1 cseppre van szüksége babájának. Legjobb közvetlen a baba szájába cseppenteni, kanálon rajta marad a csepp nagy része. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, lehet adni szerdán 3 cseppet, vasárnap 4 cseppet. Szoptató édesanyák számára is kiemelten fontos a D vitamin, napi 2000 NE-re van szükségük, és napi 500 mg kalcium adása is javasolt. A kisgyermekek a születéstől a 2. nyárig folyamatosan kapják a D vitamint, aztán pedig a téli időszakban (novembertől márciusig)

Mosakodókrém: a Magyarországon hagyományosan használt mosakodókrém allergizálhat, száríthat paraben tartalma miatt. Ezért egyre több gyerekgyógyász javasolja a patikában kapható dermatokozmetikumok (Bioderma, Babe, LaRoche stb.) közül az újszülöttek számára is használható olajos fürdetőket. Általában nagy a kiszerelés, ami nem olcsó, de kb. 4 hónapig elég lesz.

Fürdetés: az újszülöttet nem kell minden nap fürdetni, elég nedves pelenkával áttörölni, a hajlatok napi áttörlése viszont fontos. Kérje védőnője tanácsát!

Köldökápolás: A 2019-es ajánlásoknak megfelelően szárazan kell tartani, a pelenkát a köldök alatt kell visszahajtani. Napi 1x Octenisept sebfertőtlenítővel lekezelni, amit vattapálcára fújunk és utána rávisszük a köldökcsonkra. A köldökcsonk kb. 7-10. napon leválik. Kis vérzés előfordulhat, nem kell aggódni, ha eláll. Büdös, leválás után is nedvedző köldököt meg kell mutatni orvosnak!

 

Szoptatás, súlyfejlődés:

Az élet első 6 hónapjában a kisbaba kizárólagos szoptatása javasolt a WHO szerint!!

Ha Ön az ajánlás ellenére tápszeres táplálás mellett dönt, akkor abban leszek a segítségére.

 

Eredményesebb és nyugodtabb lesz Ön, ha az ismeretszerzés mellett a szoptatás és csecsemőtáplálás gyönyörű és felejthetetlen időszakában hagyja érvényesülni csodás anyai ösztöneit is! Az első 3-4 hét az édesanya és az újszülött egymásra hangolódásáról szól, hagyjon időt maguknak.

A szoptatás kulcskérdése, hogy az újszülött helyes technikával legyen a mellen, hatékonyan szopizzon. Elhelyezkedés: kényelmes pozícióban, láb szükség esetén alátámasztva, szopipárna vagy sima párna az ölben, hogy a babát jól alá tudjuk támasztani, a mell szintjére emelni.

Szoptatási testhelyzetek:

Kereszttartás – főleg az első 6 hétben hasznos pozíció!!

(forrás: Te is szoptass! -Csetneki Julianna)

 

Mellre tapadás: a baba nagyra nyitott szájjal, mintha ásítana, bekapja a mellbimbót és a bimbóudvar egy részét, az alsó részből többet. A kisbaba teljes testével az anya felé fordul, füle, válla, csípője egy vonalban van. Fejecskéje kissé hátra hajol, orra szabadon van.
Az első napokban nem mindig sikerül a kisbabának jól mellre tapadni. Ilyenkor a szoptatás fájdalmas lehet, a kisbaba cuppogó hangot ad ki. Csúsztassa kisujját a baba szája sarkába, hogy megszűnjön a vákuum, így sérülés nélkül ki lehet buktatni a mellbimbót. Ezután újra helyezze mellre babáját.

Hatékony szopás jelei:

 - mély, lassú szopások, szünetekkel

- látható, hallható a pici nyelése

- a 3. naptól naponta legalább 3 széklete van, ami a 4. nap után zöldes vagy aranysárga anyatejes. Pisis pelenka 5. naptól legalább 5-6.

- a 3. nap után nem csökken a súlya

- az édesanya a tejleadó reflex jeleit észleli. Kiemelkedik a mellbimbó és bizsergő érzéssel beindul a tejürülés

- a mell felpuhul

Ha a csecsemő megfelelő helyzetben és mellre tapadással szopik, a mellbimbó kevésbé lesz érzékeny vagy sebes és valószínűleg elegendő tej is fog termelődni, a baba jól fejlődik.

Az újszülöttek gyomra pici, az anyatej gyorsan és könnyen emészthető, ezért gyakran kéredzkednek mellre. Minimum 8, de inkább 10-12 alkalommal 24 óra alatt. Átlag 1-3 óránként. ( nem kell megijedni, ez ritkulni fog ) A korai éhségjelekre érdemes figyelni – fejét forgatja, keres, kezét szájába tömködi – nem kell megvárni míg nagyon sír, akkor általában nehezebb mellre tenni.  Az éjszakai szoptatás nagyon fontos a kezdetekben, főleg az anyatejtermelés szempontjából!

Súlymérés: ha van mérleg, este meztelenül kell lemérni a babát, naponta kb. 20 gramm növekedést várunk. Érdemes 3 nap átlagát nézni! A szoptatások mennyiségének mérésére csak ritkán van szükség, ez igen különböző is lehet, elbizonytalanítja az anyákat-inkább NE.

A kisbaba a születési súlyát a 14. napra el kell, hogy érje.

Fejés: a fejés nem feltétlenül tartozik hozzá a szoptatáshoz. De ha valamilyen okból babája nem szopik hatékonyan, el kell kezdeni haladéktalanul a fejést, minimum naponta 7x, ebből 1x éjjel! És közben keresni a z okot, miért nem sikerül a szoptatást. A lefejt anyatej pótlása lehetőleg szoptatásbarát módon történjen: svéd itatópohár, Szoptanít eszköz – akár házilag barkácsolva, SpillySpoon kanál, fecskendő.

 

Védőoltások: a védőoltásokról az első látogatáskor beszélünk, és egy táblázatot is Önöknél hagyok, mikor milyen kötelező és javasolt oltás esedékes. A járványhelyzet miatt a kötelező és ajánlott oltásokat egy időpontban adjuk - lsd. részletesen aTudástárban, Szülői kérdések a védőoltásokhoz a járvány idején címszó alatt. 

Ajánlott oltások:

Rotavírus ellen (Rotateq) - súlyos hasmenések egy része ellen véd, szájon keresztül adható, 2,3,4 hónaposan, összesen 3x kell adni.

                          (Rotarix) - 2 és 4 hónaposan, csak 2x kell adni. 

Agyhártyagyulladás ellen - súlyos, potenciálisan halálos ill. fogyatékosságot okozó betegségek, 2 fajta oltás létezik csecsemőkorban, ami a C és B törzsek ellen véd. (Neisvac-C és Bexsero-B) 3 és 6 hónapos korban adjuk, a 2. életévben emlékeztető oltás szükséges.

Kérem, hogy amikor tanácsadásra jönnek, nézzék meg, hogy milyen oltás következik, a kiadott receptet váltsák ki, a nem kötelező oltást hozzák magukkal.

 

Csípőszűrés: 

 6-8 hetes korban kötelező, beutalót 4 hetes korban adjuk. Az Őrs vezér téren a Zuglói Szakrendelőben a gyermekortopédián kell jelentkezni, K-Cs 14-15:30 órakor. időpontot járványügyi veszélyhelyzet idején kell kérni

Szabadon választott, szűrő jellegű has, koponya, csípő ultrahang:

A tb általában nem fizeti. A hasi ultrahang a legajánlottabb, esetleges vesefejlődési rendellenességeket szűrünk vele. Lehetőségek: Bethesda kórház, a kerületben az Ómátyásföldi ultrahang rendelő, vagy Dr.Imre Tamás gyermekorvos végzi, néhány szülészeti intézmény is felajánlja.

 

Láz:

Az első 3 hónapban 38,0 fok illetve annál magasabb láz popsiban mérve azonnali (kórházi) orvosi vizsgálatot igényel. Mi a Bethesda kórházhoz tartozunk.  Ez alól kivétel a védőoltások utáni 48 órán belül jelentkező láz. Hőemelkedés ( > 37,5°C) észlelése esetén háziorvos (vagy ügyelet) értesítése, rendszeres hőmérőzés javasolt.

Lázcsillapítás:

6 kg alatt ½ végbélkúp (Noraminophenazon) 6-8 óránként max 4x.

6 kg felett 1 kúp vagy Flamborin csepp szájon át (2kg-ként 1 csepp) max 3x naponta

3 hónapos kortól adható Nurofen kúp vagy szirup, Panadol szirup max 3x, 6-8 óránként

Lázas betegség esetén az orvosi vizsgálatot nem befolyásolja maga a láz, ezért nyugodtan beadható otthon a rendelőbe indulás előtt a lázcsillapító.

Lsd. még Lázcsillapítás a Tudástárban

 

 

 

 

Általános témák

2 napos ivás és vizeletprotokoll

 

Kérem 2 napig – amikor gyermeke nem megy iskolába/óvodába – jelölni  minden egyes pisilést, bepisilést, ivást stb. Az első nap első reggeli pisilésétől kezdve a 3.nap reggeléig.

Kérem beszéljen a kitöltés fontosságáról gyermekével. A gyermeknek mindig szólnia kell, mikor WC-re megy. A vizeletet egy mérőedényben kell lemérni.

Ebben a 2 napban csak inger érzése esetén menjen gyermeke WC-re, tehát, ne küldje külön WC-re!

Sürgős inger: mikor gyermeke lábát keresztezi, leguggol vagy kifejezetten szaladnia kell a WC-re. Jelöljék azt is, ha ekkor beszalad egy kevés a nadrágba!

A folyadékhoz a levest is számolják hozzá.

Szakaszos pisilés, erőlködni kell pisiléskor: figyelje meg milyen a pisilés jellege, erős sugárban pisil, szakaszosan stb.

A széklethez feltétlen jelöljék be, ha a bugyi „kakis” lett!

Ha gyermeke éjjel pelenkát visel, azt mérje le, és vonja le belőle a száraz pelenka súlyát.

 

Dátum Óra

Vizelet-mennyiség

(ml)

Sürgős inger

Szakaszos pisilés,

erőlködni kell

Bepisilés

kicsit/nagyon

Megivott folyadék

(ml)

Széklet
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

 

A csecsemőkori és kisgyermekkori alvásról

Modern pszichológiai kutatások, megfigyelések és tradicionális kultúrák tükrében

 

Miért fontos ez a téma egy gyermekorvos számára? Mert a valódi alvászavarok talaján egyéb betegségek is kialakulhatnak és modern társadalmunkban egyre gyakrabban találkozunk ún. alvászavaros gyerekekkel. De tényleg alvászavarról kell beszélnünk, ha egy csecsemő 6 hónaposan nem alussza át az éjszakát? Dehogy!!

De kezdjük az elején. Az elalváshoz a legtöbb csecsemő segítséget igényel. Alapvető, hogy jóllakott, álmos és meleg környezetben legyen, és legtöbbjük igényli anyja közelségét, optimális esetben a szoptatást. Ennek evolúciós okai vannak, a gyermeket meg kellett védeni a vadállatoktól, rablóktól stb. Hiába telt el pár ezer év, a csecsemő idegrendszere szinte változatlan maradt, nem tud róla, hogy parancsra este fél nyolckor, egyedül kéne elaludnia… Mi felnőttek képesek vagyunk többé-kevésbé rohanó világunkhoz alkalmazkodni, a gyerekek még nem, az ő igényeik maradtak kőkorszakiak. Ezért nehéz ezt a két világot – felnőttek és gyerekek – összeegyeztetni. Pár évtizeddel ezelőtt az a nézet terjedt el, hogy a mi igényeinkhez kell a csecsemőt, kisgyermeket hozzáilleszteni, trenírozni. Ez sok esetben nem sikerült, ill. ahol sikerült, ott is inkább a gyermek temperamentuma hozta a sikert és nem az alvástréning. Ahol a tréning nem vált be, ott elkeseredett szülők kérdezgették – vagy éppen csendben lapultak és szorongtak otthon abban a hitben, hogy csak az ő gyerekük nem alszik megfelelően – , hogy hol rontották el, és hitték, hogy a nevelés csődjei.

Az alvás az alvásról szól, nem a nevelésről, az önállóságra szoktatásról stb.! Az alvás egy cél, de talán fontosabb, hogyan érjük ezt el, hogy mindenki elégedett legyen. Hiába a különböző teóriák, a legfontosabbat nem szabad elveszíteni szem elől - a kölcsönös bizalmat egymáshoz.

Az újszülött agya az első életévben duplájára fejlődik, majd a 3. életévig még egyszer megduplázza súlyát. Ehhez a növekedéshez energiára van szükség, méghozzá az agynak cukorra, könnyen lebomló tejcukorra van szüksége. Az anyatej tökéletesen megfelel ennek a célnak is. Individuális, hogy egy csecsemő mennyi energiát használ fel, van akinek sokkal többre van szüksége. És éjjel is. A mellen való elalvás - mint láttuk - evolúciós örökségünk is. A csecsemő szükséglete pedig, hogy segítsünk neki, hiszen idegrendszere még éretlen, nem tud egyedül megnyugodni. Tehát ez nem elkényeztetés. És bizony nem ördögtől való, ha a hosszúra nyúló szoptatás közben az anya a saját igényeit is kielégíti: olvas, zenét hallgat, esetleg kicsit blogol sorstárs anyákkal J. A legfontosabb, hogy ez nem fog mindig így maradni!! Ki hamarabb, ki később megtanul majd elaludni a saját ágyában, szopi nélkül. Az első életévben viszont teljesen normális igény, ( és meglehetősen egyszerű is! ), hogy gyermekünket hagyjuk a mellen elaludni. Sok pszichológus egyetért abban, hogyha egy természetes érzelmi igényt kisgyermekkorban kielégítünk, akkor az hozzájárul a későbbi önállósághoz, szabadsághoz. Sok édesanya számára egy éves kor után már nagyon megterhelő az éjjeli ébredés, szopizás. Ekkor viszont elég fejlett a kisgyermek, hogy megértse, hogy a cicik is alszanak. Lehetőleg napközben is kell gyakorolni, hogy a cici pihen, így könnyebb éjjel hosszabb szünetet tartani.

A csecsemő éjjel többször kerül a felületes alvás fázisába, sokszor fel is riadhat ilyenkor.  Alvásciklusa 50-70 perc, az ún. REM fázis is hosszabb. Ebben a fázisban történik az információk feldolgozása, tisztogatása, ekkor álmodunk. A felnőttek alvásciklusa hosszabb, 1-2 óra, REM fázis rövidebb.  Nagyobb fejlődési ugrásoknál több feldolgoznivalója akad a csecsemőnek , kisgyermeknek, a REM fázis megnyúlik, a szülő azt veszi észre, hogy a gyermek nyugtalanabbul alszik, többször felébred. Ez normális, az idegrendszer érésével megszűnik.

Német szülőket kérdeztek arról, mit tekintenek normálisnak, mikor aludja át az éjszakát a babájuk? Átlagban 4-5 hónapos korra várták ezt a boldog pillanatot, de ez teljességgel irreális, a csecsemő idegrendszerének ismeretében. Persze vannak jól és egyedül alvó gyerekek. Szerencse a szüleiknek, de ez nem általános. Mellesleg, a kutatók az éjszaka átalvása alatt 24-5 óráig tartó alvást értik sokszor…  Kb. 2-3 hónapos korra kezdenek a csecsemők éjjel többet aludni, mint nappal. De nagyon különböző, hogy ki mennyit alszik. Ha jól fejlődik a csecsemő, átmenetileg akár 9 óra alvás/ nap is előfordulhat, de 19 is.

Tradícionális kultúrákban minden „hibát elkövetnek”, amitől a modern tanácsadók óvnak: elalhatnak az anyamellen, együtt alhatnak a szüleikkel, sokáig szopnak, sokat hordozzák őket, felveszik őket, ha bajuk van. Még sincs alvászavar, nehéz, ordítós csecsemő, az elkényeztetésről nem is beszélve. Ezek a gyerekek hamarabb lesznek önállóbbak, mint a mi társadalmainkban. Az elején megkapják amire szükségük van, az igényeiket kielégítik, ez felszabadító mindkét félre nézve később!

Rengeteg sablon él bennünk, amit rá akarunk húzni a gyerekeinkre, ahelyett, hogy figyelnénk őket és rájuk hangolódnánk.

Pár megfontolandó tipp:

-vegyük le az alvásproblémát a terítékről! Idegeskedés helyett – mikor alszik el végre?? – olvassunk, intézzünk emailt, nézzük meg kedvenc  sorozatunkat, menjünk el sétálni, vagy ami jól esik, amitől mi is ki tudunk kapcsolni

-csináljunk mindent a saját stílusunkban! a jótanácsok közül csak azt válasszuk ki, ami illik hozzánk. nincsen egyetlen üdvözítő út.

-az itt és most számít, most kell a babának a segítség az alváshoz (ne azon aggódjunk, mi lesz majd így az oviban )

- senki sem hibás, ha mégsem alszik

-ha kihagyjuk a délutáni alvást, egy hosszabb és jobb éjjeli alvás reményében , valószínűleg csalódni fogunk. Inkább lerövidíteni érdemes vagy korábbra hozni.

-bölcsikezdés: ne lepődjünk meg, ha többször ébred, keresi anya közelségét, ismét többször akar szopizni. Pótolja a kiesett napközbeni időt…

-ugyananzt a gyereket csak egyszer lehet lefektetni. Holnap már nem teljesen ugyanaz lesz a gyerek, folyamatos a fejlődés

-mellen elalvó csecsemők néha akár 8-10x is felkelnek kicsit cumizni, cicizni. Ez nagyon megterhelő tud lenni. Meg lehet próbálni elalvás előtt leválasztani a ciciről a csecsemőt. Ha sír visszakapja a mellett, újra lehet próbálkozni leválasztani, akár többször is. Napok, hetek alatt lehet eredményt elérni.

Segítség az első félévben az elalváshoz: -anyamellen, testkontaktus –akár apával is hordozókendőben, karban. Ha elkeseredett a helyzet: sok bőrkontaktus napközben is, akár apával is. Esti elalvás előtti nyűgösség, vigasztalhatatlan sírás: oka lehet kólika (hasfájás), melynek oka ismeretlen, vsz. a bél éretlenségével függ össze és 3 hónapos kor körül elmúlik. Az egész napi ingerektől túlfeszült az idegrendszer, így adja ki a baba magából a feszültséget.  Mit tehetünk: erre az időszakra segítséget szervezünk, felkészülünk lelkiekben, hogy nehéz lesz, sétálni megyünk stb.. És arra gondolunk, hogy ELMÚLIK hamarosan ez a nehéz időszak!

Segítség a 2.  félévben az elalváshoz: hordozókendőben altatás a háton, kevés izgató dolgot hagyjunk a kiságyban; erősítsük meg a babát, hogy nem hagyjuk egyedül, várjunk inkább amíg mélyen alszik, ez sokszor 20 perc is lehet.

 

Forrás: Schlaf gut, Baby! Dr.med. H. Renz-Polster/N.Imlau

BRONCHIOLITIS - csecsemőkori, kisgyermekkori zihálással járó vírusfertőzés

INFO SZÜLŐKNEK

Terápia:

- sze. lázcsillapítás, bő folyadék

- fej megemelése

-gyakori fiziológiás sóoldatos, vagy tengervizes orrszívás

- a betegség „magától” gyógyul !! Fontos a folyamatos megfigyelés !!

 

Feltétlen forduljon orvoshoz, hozza vissza a gyermeket a rendelésre, ha gyermeke:

-tartósan lázas

-bágyadt vagy ellenkezőleg, nagyon „fel van húzva”

-nem eszik, iszik ( a szokásos mennyiség 50-70%-nál is kevesebbet, főleg folyadékból)

-fokozódik a zihálás

-elszürkülést észlelt

 

 

BRONCHIOLITIS - csecsemőkori, kisgyermekkori zihálással járó vírusfertőzés

INFO SZÜLŐKNEK

Terápia:

- sze. lázcsillapítás, bő folyadék

- fej megemelése

-gyakori fiziológiás sóoldatos, vagy tengervizes orrszívás

- a betegség „magától” gyógyul !! Fontos a folyamatos megfigyelés !!

 

Feltétlen forduljon orvoshoz, hozza vissza a gyermeket a rendelésre, ha gyermeke:

-tartósan lázas

-bágyadt vagy ellenkezőleg, nagyon „fel van húzva”

-nem eszik, iszik ( a szokásos mennyiség 50-70%-nál is kevesebbet, főleg folyadékból)

-fokozódik a zihálás

- elszürkülést észlelt

Csúnyán köhög

Nagyon gyakran fordulnak orvoshoz a szülők amiatt, ha a gyermekük „csúnyán” köhög. Szoktam is viccesen mondani, hogy legközelebb akkor jöjjenek, ha szépen köhög!

Csúnya = nagyon hurutos, mélyről jövő, sok váladékot köhög fel a gyerek. Ez tulajdonképpen már a jó, gyógyuló köhögés –ami sokáig tarthat még! Köhögéscsillapítás ilyenkor nagyon nem lenne hasznos.

Kezdetben legtöbbször száraz, sokszor kínzó ingerköhögéssel, esetleg náthával indul. Az ingerköhögést főleg éjszaka próbáljuk néha csillapítani – több-kevesebb sikerrel – hideg pára, fejtámasz, hörgőtágító (Ventolin) esetleg köhögéscsillapító szirup alkalmazásával. 

Aztán válik hurutossá a köhögés és a felszakadt váladékot bizony ki kell köhögni. Fontos ilyenkor a bő folyadékfogyasztás, a váladék higítására pedig még mindig a legjobb a mézes tea! (mézet csak 1 éves kor felett adjunk!) Ez a fázis néha sokáig, 8-10 napig is eltarthat.

Mikor kell orvoshoz fordulni? (Amikor a szülő úgy érzi…)

Van néhány tünet, ami biztosan orvosi vizsgálatot igényel.

-lázas, köhög, rossz állapotú, akkor is elesett, bágyadt, ha éppen nem lázas.

-3-4 napig is lázas

-nem lázas, de szapora a légzése (lázasan a légzés mindig szaporább!)

-láztalan, de a köhögés szüneteiben is nehezen szívja be a levegőt – hallhatóan- vagy nehezen, sípolóan fújja ki.

-megszakítás nélkül 3 hétnél tovább tartó köhögés – jó általános állapot mellett is – indokolhat részletes kivizsgálást.

Bölcsis, ovis, iskolás gyerekek, főleg akinek nagyobb testvére is van, gyakran betegszik meg az őszi-téli szezonban. ez nem jelenti azt , hogy „beteges” a gyermek vagy gyenge az immunrendszere!

„Csúnya” hörghurut  esetén gyakran kérnek a szülők antibiotikumot, nehogy tüdőgyulladása legyen a gyereknek. Ez fals ötlet. Antibiotikum adásával a tüdőgyulladás kialakulása nem előzhető meg! Általában a tüdőgyulladás annak is indul, nem kellenek hozzá előzetes megfázásos tünetek.

A köhögés leggyakoribb oka vírusfertőzés. Antibiotikum ilyen esetben nem hatásos-sőt káros is lehet! (jótékony bélflóra kiírtása, antibiotikum rezisztencia növekedése)

 

Forrás: Dr. Korausz Etelka, házi gyermekorvos, Pomáz

Nem lehet elég korán felhívni a szülők figyelmét, hogy az okostelefonok, tabletek nem kisgyermek kezébe való eszközök! Az okostelefon olyannyira hozzátartozik már a mindennapjainkhoz, hogy szinte észre sem vesszük és már kisgyermekünk – netán csecsemőnk – kezében landol. Tudatosan kell odafigyelni arra is, hogy gyermekünk ne állandóan azt lássa, hogy a telefonunkkal vagyunk elfoglalva, ahelyett, hogy rá figyelnénk. Persze, hogy érdekelni fogja a csodakütyü, ha mi is naponta 50x megérintjük!

Az újdonsült szülőkben hamar kell, hogy tudatosuljon, hogy gyermekük számára ők a példaképek –okostelefonostul ill. okostelefon okos használatával. Bizonyos szabályokat már a kezdet kezdetén érdemes felállítani, nem kell megvárni, míg a gyermek nagyobb lesz – csak a konfliktusforrásokat növelné. Például étkezésnél jogos az abszolút okostelefon-tiltás. És ez a szabály mindenkire kell, hogy vonatkozzon - apára, nagyszülőkre, ismerősökre is.

A felelősséget nem szabad azzal hárítani, hogy más – sőt, majdnem  mindenki!  - megengedi a kisgyerekének, hogy az okostelefonnal játsszon, vagy mesét nézzen. A saját gyerekünkért mi vagyunk a felelősek, nem a szomszédasszony. A tapasztalat azt mutatja, hogyha a szülők egységesek és biztosak a médiaeszközök használatával kapcsolatos házi szabályokban, akkor a gyerekek is akceptálni fogják azokat.

Okostelefon-alapszabályként javasolható: - tiltás közös étkezésnél      

                                                                    - tiltás tanulás közben

                                                                    - tiltás a hálószobában, éjjel.

Közös étkezéskor, tanulás közben, éjjel a telefon az arra kijelölt helyen kell, hogy pihenjen. Ez nem sok szabály, kamaszunk is tolerálni fogja, kezdeti lázongás után J. Miért fontos tanulás közben arrébb rakni a telót? Egy 2015-ös német felmérés szerint a fiatalok naponta 98x kapcsolják be a képernyőt, átlag 10 percenként néznek rá telefonjukra, feladatvégzés közben is max. 18 perc telik el, hogy tevékenységüket megszakítsák és ellenőrizzék, érkezett-e üzenetük.

Saját okostelefon?? 12-14 éves korban engedhető meg a pszichológusok szerint, és a Szilícium-völgyben, ahol a legtöbb szoftverfejlesztő cég székel, is így tesznek a legmenőbb számítógépes guruk, ha a saját gyerekeikről van szó!                                                                    

Képernyő-hatások

A kisgyermekek a képernyőn keresztül áramló rengeteg információt képtelenek feldolgozni. Ez frusztrációt, agressziót szül.  Agyuk nem tud olyan gyorsan összefüggést találni a látottak és hallottak között, ahogy azok változnak. Ezért csak képeket, szilánkokat rögzít az agyuk. Túl sok „bambulásnál” az agy hozzászokik egy szilánkokból, nem összefüggésekből álló gondolkozáshoz, és az információk passzív felvételéhez – feldolgozás nélkül. Így az agy később sem lesz képes az aktív, kreatív gondolkodásra, ezeknek a gyerekeknek kevesebb ötletük lesz, később nehezebben tudnak egyedül döntéseket hozni.  Ezért is fontos, hogy 3 éves kor előtt lehetőleg egyáltalán ne, 6-8 éves korig legfeljebb szülővel együtt nézzen mesét a gyermek a TV-ben, vagy számítógépen, illetve utána beszéljék meg a látottakat.

„Bambulás” közben a test is természetellenes nyugalomban van. Ezt követi gyakran egy természetellenes, sokszor agresszív motorikus nyugtalanság - amit valószínűleg már minden szülő átélt, és megfogadta, hogy legközelebb nem engedi kisgyermekét órákig a képernyő elé… Mert a gyermeknek szabad játékra, sok mozgásra és ezzel kapcsolatos tapasztalásra van szüksége. És pont, hogy így válik később, amikor az agya már érett rá, jó felhasználóvá, tudatos médiahasználóvá.

És akkor a látott témákról nem is beszéltünk. A youtube-on pár kattintással elérhetők abszolút nem gyereknek való (pornó, horror stb.) tartalmak – védjük le ezen oldalak ellen gépünket, ill. soha ne hagyjuk egyedül gyerekünket az interneten szörfölni.

Az internetet használó médiaeszközök által okozott többlet sugárterhelésről is egyre több tudományos adat születik, ill. hogy ezen sugárterhelés mennyiben érinti életünket. Koncentrációzavarhoz, alvásproblémához vezet és egyre inkább valószínű, hogy bizonyos tumorok kialakulásához is hozzájárulhat.

A túl sok médiahasználat konkrét következményei: az ilyen gyerekeknek gyakran van beszédzavaruk, megkésett a beszédfejlődés és/vagy mozgásfejlődésük. A nyelv egyszerű, a szókincs kicsi marad. Az olvasott szöveget később nehezen értik meg, később a keveset olvasók táborához tartoznak. A koncentrációs képesség csökken. Ezen gyerekek veszélyeztetettek lesznek alkohol- és drogabúzusra, ahol szintén gyorsan teljesülnek a kívánságok, jön a kellemes érzés.

Tudatában kell lennünk, hogy nem csak a számítógépes játékok, de az állandó jelenlét az online világban is függővé és boldogtalanná tesz. Mint az alkohol vagy a drogok! Amiket persze tiltunk gyermekeinktől. Játék közben, vagy a like-ok gyűjtögetésekor nagyon gyakori pozitív visszajelzéseket kap az ember, ami endorfint – az ún. boldogsághormont – szabadít fel. A valós életben sokkal nehezebben érünk el bármilyen elismerést. Az online térben mindent sokkal gyorsabban elérhetünk, a valós életben nem ( a megelőzésben ezért is fontos a sport, a különböző hobbik, ahol a gyereket pozitív élmények érik, ha ezért erőfeszítést tesz! Ráadásul kortársak között van). Aki sokat él az online térben, később offline nem tud majd jól funkcionálni, depressziós lesz . 

A számítógépes játékok nem növelik a kisgyermek kreativitását. Még ha úgy is néz ki, hogy milyen ügyesen nyomkod a hároméves! Csak bizonyos szűk keretek között lehet kreatívnak lenni – amit a játék megenged. Társasjátéknál sosem lehet tudni, hogyan alakul a következő menet, hogyan reagálnak a játékosok. A fantázia és a kreativitás szabad teret kap, nincs elnyomva.

 

Forrás: Sozialpediatrisches Zentrum, Konstanz; Tari Annamária – Veszélyes digitális világ ill. egyéb cikkek

ENURESIS - SZÜLŐI KÉRDŐÍV A „KISDOLGOKHOZ”

(a helyes választ kérem kipipálni)

                                                                                                         IGEN                                        NEM

Napközben is előfordul bepisilés?

- hirtelen jön az inger,futni kell,de beszalad?

-sokáig tartogatja a gyermek a pisit?

(játék, TV miatt, vagy nem akar elmenni pl.suliban)

-másképp pisil, mint pl. tesók? Szakaszosan?

-állandó vizeletcsepegés van?

Éjszaka volt már egy ideig száraz?

- ha igen, mennyi ideig?

Éjjel többször is bepisil?

Teljesen bepisil az ágyba?

Csak picit és felébred, WC-re is elmegy?

Vannak száraz éjszakák is?

Nagyon nehezen ébreszthető éjjel?

Visel éjjel pelenkát?

 

Volt már húgyúti infekciója?

Történt fontos esemény mostanában?

( haláleset, iskolaváltás, válás stb.)

Van székrekedése?

Szokott kakis lenni a bugyija?

Hasonló probléma előfordult a szülőknél?

( ha egy szülőnél igen, kb. 40% az esély gyereknél is!)

Ismert ADHD vagy egyéb viselkedési zavar, jár fejlesztésre vhova?

 

Vizelet-vizsgálat, labor  eredménye:                                                         

Köszönöm a kitöltést, sokat segít! dr.Demeter Gabriella

Mit tehetünk, ha evészavarban szenved a gyermekünk?

 

Magyarországon egyre több fiatalt érint az evészavar, mely főleg lányok körében terjedt el, de a fiúk között is növekvő számban fordul elő.

A legismertebb – és egyben legveszélyesebb evészavar az anorexia, amely súlyos, életveszélyes betegség. Az anorexia más lelki és testi megbetegedésekhez, korai halálhoz vezethet. Leggyakrabban 14-15 éves kor körül kezdődik, bár ma már 10 éves anorexiások is vannak! Kialakulásában szerepet játszhat a tökéletességre való túlzott törekvés, a kedvezőtlen családi működés, a soványság kultusza a családban és genetikai tényezők is.

Vezető tünetei a túlzásba vitt diéta és a testképzavar – az érintett fiatal kóros soványsága ellenére is túlsúlyosnak látja magát – és az állandó erőfeszÍtés a testsúly csökkentésére.

A másik leggyakoribb evészavar a bulimia, melynek fontos jelei a féktelen, visszatérő falási rohamok. Mivel a páciens a falásrohamok miatt erős bűntudatot érez, önhánytatás, időszakos koplalás, túlzásba vitt sportolás, fogyasztó hatásúnak vélt gyógyszerek – hashajtók, vízhajtók -, ill. drogok használata kiséri a rohamokat.

 

Vészjelek fogyás esetén:

-Vészes fogyás (rövid idő alatt 10%-ot meghaladó testsúlycsökkenés normális testtömeg mellett ). Még normál testsúly mellett is előfordulhatnak súlyos testi szövődmények (pl. életveszélyesen alacsony pulzus, vagy laboreltérés). Elengedhetetlen az orvosi vizsgálat!

-Fogyással összefüggésbe hozható fizikai tünetek (pl. szédülés, ájulás,gyengeség)

-Kifejezett viselkedésváltozás: a fogyásra való beszűkülés mellett visszahúzódás, lehangoltság

-Tanulmányi eredmény változása, koncentrációképesség csökkenése

-Lányoknál a menstruációs ciklus felborulása, elmaradása

 

Vészjelek, ha nincs fogyás

-Testsúlycsökkentésre irányuló kompenzáló viselkedés: extrém mértékű sportolás, önhánytatás, hashajtás, izomfejlesztő gyógyszerek, tiltott szerek.

-Számottevő izomnövekedés mellett is soványnak, csenevésznek tartja önmagát

-Fehérjekészítmény fogyasztása izomtömeg növelésre

-Egészséges ételek fogyasztására történő beszűkülés, ami rontja az életminőséget (közösségi programoktól távolmaradás).

 

Mit tegyen, ha a felsorolt vészjelek bármelyikét észleli?

Fontos, hogy mindkét szülő, vagy amelyikkel szorosabb a gyermek kapcsolata, bizalmas beszélgetést kezdeményezzen a fiatallal. Ennek során érdemes jelezni neki, hogy mennyire aggódnak érte a viselkedésében tapasztalt változás miatt. kerüljük a fiatal noszogatását, étkezésre való biztatását és „etetését”, mert az nem vezet célra, sőt kifejezetten ártalmas. Időt kell szánni a pedagógussal való konzultációra is, és fontos, hogy minél előbb házi gyerekorvosi vizsgálat történjen. Sokszor orvosi döntést igényel, hogy kórházi kezelésre, vayg ambuláns terápiára van-e szükség.  A szülő és gyermeke közti bizalom megőrzése érdekében lényeges, hogy a fent részletezett lépések mindig a fiatal tudtával történjenek !

 

Krónikus, visszatérő fejfájás gyermekkorban

 

 Gyermek – és főleg serdülőkorban a fejfájás nem ritka és igen kellemetlen panasz, amivel foglalkoznunk kell. A fejfájást csillapítani lehet a szokásos fájdalomcsillapítókkal (Nurofen, Cataflam), folyadékbevitellel, pihenéssel, elsötétítéssel, relaxációs technikákkal.

Kérem válaszoljanak a következő kérdésekre.

Előzmények:

- volt a gyermeknek agyrázkódása ?

- családban előfordult migrén?

Panaszok:

-milyen gyakran fáj a feje?

-hétvégén, iskolai szünetben is előfordul?

-a fejfájás jellege: nyomó, feszítő, lüktető?

-fizikai aktivitásra fokozódik a fájdalom?

-menstruációs ciklussal kapcsolatban van?

-jól és eleget alszik? Elalvás előtt mennyit és mikor „kütyüzhet”?

-pszichés terhelés van?

 

- éjjel szokott fájni a gyerek feje? Alvásból felébred rá?

- a fejfájás gyakorisága, erőssége, időtartama fokozódott?

- egyéb tünet jelentkezett-e a fejfájás mellé? ( hányás, hányinger  vagy bármilyen neurológiai tünet-szédülés, beszédzavar, „furcsa” érzés, kettőslátás stb.)

-  tanulási teljesítménye romlott?

 

Gyermek vérnyomása többszöri méréssel:

 

Szemészeti, esetleg fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt, ha régen volt labor, akkor az is.

Fejfájásnaplót vezessenek, pár hét múlva hozzák magukkal!! ( mikor fájt a feje (pl.hétfőn 17-19 óráig), mennyi ideig, fájdalom értékelése 1-10ig, mire múlt el, egyéb tünet)

 

Köszönöm: dr.Demeter Gabriella

Mikor kell arra gondolnom, hogy COVID-19 fertőzésre gyanús a gyermekem, vagy esetleg én?


Ha magas lázzal, száraz köhögéssel hirtelen kezdődő betegsége van ÉS
- az elmúlt 14 napban külföldön járt
- vagy igazolt COVID-19-fertőzöttel találkozott
- vagy állapota hirtelen romlik, és ez más egyéb okkal (pl. középfülgyulladás, mandulagyulladás,
arcüreggyulladás ) nem magyarázható
- vagy az Ön közvetlen környezetében (család, munkahely, barátok) halmozottan fordulnak elő hasonló, hirtelen kezdődő légúti tünetekkel járó megbetegedések


Mit tegyek, ha azt gondolom a tüneteim alapján, hogy COVID-19 fertőzésem van?
Telefonon! keresse meg háziorvosát. Semmiképpen ne induljon el a rendelőbe. Ha a telefonos tünet -és állapotértékelés során a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a betegség megfelelhet COVID-19 fertőzésnek, akkor értesíteni fogja a speciális mentőt. Kórházi felvételt nem igénylő, jó általános állapotú betegtől a mentősök orr -és torokváladék mintát vesznek víruskimutatásra, melynek eredményéről 1-2 napon belül a háziorvosa fogja tájékoztatni. A továbbiakban az érintett otthon gyógyulhat, szigorúan elkülönítve 14 napig.


Ha a beteg rossz általános állapota, légszomja miatt kórházi felvétel indokolt, akkor a beteget a speciális mentőegység Budapesten a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) Szent László telephelyére, vidéken a területileg illetékes kórház infektológia osztályára fogja szállítani. Gyermekek ellátása Budapesten a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben történik.
A háziorvos nem minden lázas légúti beteg esetében fog diagnosztikus vizsgálatot kezdeményezni, mivel ez meghaladná a speciális mentőegység kapacitását. Ezt egyénileg mérlegeli, enyhe, nem specifikus légúti tünetek esetén ettől eltekinthet. Ilyen esetben járványügyi szempontból az a fontos, hogy a beteg ne érintkezzen másokkal, tartsa be az otthoni izolációt 14 napig. A teszt elvégzése mindenképpen indokolt abban az esetben, ha több családtagnál jelentkeznek a tünetek, ha a család az idősebb generációval együtt él, ha várandós vagy újszülött/csecsemő is érintett lehet, vagy ha van olyan családtag, akinek krónikus alapbetegsége van, vagy immungyengítő kezelést kap.


Ha fertőződés igazolódik, akkor az otthoni karantén betartását a hatóságok is ellenőrzik. Fontos, hogy ez idő alatt folyamatosan kapcsolatban kell maradnia a háziorvosával, aki telefonon fogja nyomon követni állapotát. Amennyiben a beteg állapota romlik, telefonon haladéktalanul értesítse háziorvosát, aki intézkedni fog a kórházi felvételről.
Mi fog történni a kórházban?
A beutalt betegek első vizsgálata a betegfelvételi ambulancián történik, ahol orvosi vizsgálatra, vérvételre és mellkasröntgen (felnőtteknél mellkas-CT) vizsgálatra kell számítani. Beutalt betegeknél itt történik az orr -és torokváladék minta levétele is a víruskimutatáshoz. A teszt eredménye általában másnapra készül el.
A mintavétel után a súlyos állapotú betegek osztályos felvételre kerülnek, itt várják meg az eredményüket. Ha a teszt negatív, de a klinikai gyanú megalapozott, második mintavételre kerül sor 48 óra múlva. Pozitív eredmény esetén a súlyos állapotú beteg megfigyelés és kezelés céljából a kórházban marad. (Ez az esetek kb. 20%-ban várható). Ha a fulladás, nehézlégzés hátterében más kórkép igazolódik, akkor a negatív eredmény birtokában a beteg a megfelelő intézménybe áthelyezhető.


A kórházi vizsgáló orvos dönthet úgy, hogy a betegnél a kórházi felvétel mégsem indokolt, ha a beteg általános állapota jó. Ilyenkor a teszt eredményét a beteg otthonában is várhatja. Ha az eredmény negatív, még egy vizsgálatra szükség lehet 48 óra múlva, a fertőzés biztos kizárásához. Fertőzöttség esetén ez esetben is fontos, hogy az otthoni karantén ideje alatt maradjon kapcsolatban háziorvosával.


Bent maradhat-e a szülő a gyermekével?
Ha a gyermeknek súlyos tünetekkel járó COVID-19 fertőzése van és kórházi felvételt igényel, a szülő vele maradhat, ha az ő tesztje is pozitív. Ha a szülő nem fertőzött, a jelenlegi szabályozás szerint kizárólag akkor maradhat a gyermekkel, ha vállalja az önkéntes kórházi karantént (és az esetleges megfertőződést), ez esetben a szülő a kórházból a gyermek gyógyulásáig nem jöhet ki. Amennyiben az édesanya COVID-19 fertőzött, de a csecsemő vagy kisgyermek nem, a gyermek otthonában marad. A COVID-19 fertőzöttek csak az intézmény egyéni elbírálása alapján, szigorú feltételek mellett látogathatók.


Hogyan különítsük el otthon a COVID 19-re gyanús, vagy igazolt beteget?
A jó általános állapotú beteg, akinek enyhe vagy mérsékelt tünetei vannak (az esetek 80%-a) maradjon otthonában. Az elkülönítés időtartama 14 nap, ez idő alatt csak akkor hagyhatja el lakását, ha egészségügyi ellátásra van szüksége.
Különítsük el a beteget a többi családtagtól, lehetőleg külön szobában, és a beteg használjon külön WC-t, ha megoldható.
• Kerüljük a közös háztartási eszközök, közös tárgyak használatát.
• Bármely orvosi vizsgálat előtt egyeztessen orvosával.
• Tüsszentéskor, köhögéskor a beteg zsebkendővel takarja el száját és orrát, a zsebkendőt utána azonnal dobja ki
• Mosson gyakran kezet, 20-40 mp-ig.
• Ne fogadjon látogatókat az otthonában
• A szemetet dupla szemeteszsákba gyűjtsék.
• A szennyest lehetőleg 60° C-on, elkülönítve mossák.


2020. március 21.

BIZTOS KEZEK Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága
Készítette: Dr. Erlaky Hajna, Dr. Karászi Éva
Forrás:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/140-koronavirus-tajekoztatok/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16
A dokumentum nem helyettesíti a jelenleg érvényes magyar eljárásrendet, annak ismerete és betartása kötelező. A betegséggel kapcsolatos ismeretek bővülésével, illetve az eljárásrend változásával az információk aktualizálása szükségessé válhat.

AKTUÁLIS TUDNIVALÓK A KORONAVÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN
ÚTMUTATÓ CSALÁDOK RÉSZÉRE – 2020. március 1.


 1. Ha Ön, gyermekével, vagy nélküle, olyan helyen járt, ahol koronavírus okozta (rövidítve:
  COVID-19) eseteket jelentettek, DE tünetmentes, nem szükséges semmilyen külön óvintézkedést
  tennie, élheti mindennapjait.
  2. Ha az Ön gyermeke az 1. pont szerint tünetmentes, mielőtt visszatérne a közösségbe, kérjük,
  hogy nyilatkozzon állapotáról a csatolt nyomtatványon, amit adjon át az óvodában, iskolában.
  Ha a bölcsőde, óvoda vagy iskola, a járvány megelőzése céljából saját hatáskörében úgy rendelkezik
  vagy a szülőket arra kéri, hogy az esetleges betegség lappangási ideje alatt a diák maradjon otthon,
  akkor javasoljuk a tanács megfogadását! Amennyiben ez idő alatt a gyermeknél bármilyen panasz
  fellép, akkor kérjük, TELEFONON haladéktalanul értesítse háziorvosát!
  3. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle közvetlen kapcsolatba került olyan emberrel, akinél
  igazolódott a COVID-19, DE tünetmentes, haladéktalanul tájékoztassa TELEFONON házi
  gyermekorvosát, kövesse utasítását és MARADJON OTTHON!
  4. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle, olyan helyen járt, ahol koronavírus eseteket jelentettek,
  vagy, amennyiben Ön közvetlenül kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19,
  ÉS influenzaszerű tünetei, különösképp láz, köhögés, nehezített légzés léptek fel, haladéktalanul
  tájékoztassa TELEFONON házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és MARADJON OTTHON!
 2. 5.. A COVID-19 fertőzés által aktuálisan érintett területekről a következő oldalakon tájékozódhat:
  www.nnk.gov.hu illetve https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea.
  6. Ha nem járt COVID-19 által érintett területen és nem találkozott igazolt COVID-19 beteggel,
  de gyermekének lázzal, köhögéssel, megfázással járó megbetegedése zajlik, TARTSA OTTHON, NE
  engedje bölcsődébe, óvodába, iskolába, míg teljesen meg nem gyógyul.
  7. Amennyiben bizonytalan, hogy gyermeke vajon megfertőződött-e COVID-19 vírussal, NE VIGYE
  házi gyermekorvosa rendelésére, NE VIGYE gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívja fel telefonon házi
  gyermekorvosát, vagy a zöld számok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456!
 3.  

 4. LEHETŐSÉGEK A FERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

 5. 1. MOSSON GYAKRAN KEZET, és gyakran mossa meg gyermeke kezét. Kézmosáshoz
  használjon vizet és szappant, a kézmosás ideje legalább 20 másodperc legyen. Ha
  szappan nem áll rendelkezésre, használjon alkohol alapú fertőtlenítő szert (legalább
  60% alkohol tartalom)
  2. TARTSON legalább 1 méter TÁVOLSÁGOT a köhögő, tüsszögő, vagy lázas emberektől.
  3. TANÍTSA meg gyermekét, hogyan kell helyesen vállához, vagy könyökéhez fordított
  fejével helyesen köhögni, tüsszenteni!
  4. Csak akkor viseljen MASZKOT, ha influenzaszerű, vagy megfázásos tünetei vannak,
  különösen akkor, ha csecsemő vagy kisgyermek is van otthon.
  5. A használt maszkokat és papírzsebkendőket GONDOSAN, zárt tárolóba DOBJA KI.
  6. További kérdéseivel keresse házi gyermekorvosát, vagy a zöld számok valamelyikét:
  06-80/277-455, 06-80/277-456.
 6.  
 7. Készítették: Dr. Bogdányi Katalin, Dr. Losonczi László, Dr. Karászi Éva, Dr. Altorjai Péter
  gyermekorvosok
  Források:
  1. Olasz Gyermekgyógyászati Társaság (Federazione Italiana Medici Pediatri) COVID-19
  útmutató
  2. Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. február 28-ig közzétett információk
 8.  

 9. SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUS FERTŐZÉS
  GYERMEKKORI SAJÁTSÁGAIRÓL

 10. 2020. február 29-ig rendelkezésünkre álló adatok alapján
  1. A mai napig elérhető statisztikai adatok alapján a koronavírus (COVID-19) fertőzés a gyermekek
  között ritka (1-2%). Ez vélhetően abból adódik, hogy számos eset enyhe formában zajlik le, így a
  betegség nem is kerül felismerésre, ezért nem kerül be a statisztikákba (1, 4)
  2. A légúti tünetek jellemzően enyhébbek, mint felnőttéknél: többségében megfázásszerű
  tüneteket írnak le, de tünetmentes fertőzött is előfordul. A leggyakoribb tünet a gyermekeknél is a láz
  és a köhögés. (5)
  3. Igen ritkán az is előfordul, hogy a COVID-19 fertőzés hasmenéssel, hányással jár. (5)
  4. Súlyos állapotú, intenzív osztályos kezelést igénylő gyermekesetek extrém ritkák (5)
  5. A fertőzés csecsemőket is érinthet, a tünetek náluk is enyhék. Ők jellemzően a szüleiktől,
  családtagjaiktól kapják el a fertőzést. (4)
  6. Enyhe tüneteik révén a gyermekek fontos fertőzőforrások, így az ő esetükben különösképpen
  figyelni kell az óvintézkedések, higiéniai szabályok betartására!
  7. Eddig nem igazoltak olyan esetet, hogy fertőzött, várandós édesanya magzatjának átadta volna
  a fertőzést. A fertőzött édesanyák újszülöttjei klinikailag és vírus diagnosztikával is negatívak voltak.
  Maguknál, a várandós édesanyáknál sem jellemző súlyos lefolyású vagy szövődményes fertőzés (3)
  8. A vírus az anyatejben nem volt kimutatható. A fertőzött édesanyák ne hagyják abba a
  szoptatást vagy a lefejt tej adását, de eközben fokozottan figyeljenek a higiénére, a légúti vírusokra
  vonatkozó óvintézkedések betartásával! (3, 5)
  9. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a fokozott kéz- és egyéb higiéniai intézkedések
  betartása. A részleteket tekintve utalunk a 2020.02.29-én a Szülőknek készült tájékoztató vonatkozó
  fejezetére.
  Budapest, 2020. február 29.

LÁZ, LÁZCSILLAPÍTÁS, LÁZGÖRCS

A láz gyakori tünete a betegségeknek, szervezetünk védekező mechanizmusát jelzi. Lázról beszélünk, ha hónaljban mérve a testhőmérséklet 38 C felett van. Hőemelkedésről 37-38 C között beszélünk. Normális a testhőmérséklet 36-37 C között. Végbélben, vagy fülben 0,5 C-kal magasabb a hőmérséklet a hónaljban mérthez képest. Egyéb hőmérőzési technikák (homlokmérő, cumihőmérő) nem megbízhatóak, ne használjuk.

A láz mértéke nem szükségképpen arányos az azt okozó betegség súlyosságával, legtöbbször rövid tartamú, és inkább protektív. mint kártékony hatású. Önmagában még a 40 C vagy annál magasabb láz sem hordozza pl. agykárosodás veszélyét. Ezért a  lázcsillapítás fő célja a gyermek komfortérzetének biztosítása!  Ezért, pl. alvó lázas gyermeket ne keltsünk fel csak lázmérés céljából, csak figyeljük meg. A lázcsillapítás mellett nem szabad elfelejtkezni a folyadékpótlásról sem!

Csecsemőkorban Magyarországon a noraminophenazon és Germicid kúpok népszerűek. (Germicid-C kúpot ma már nem adunk az idegrendszeri -nyugtató- hatása miatt). A nemzetközi irodalom  a paracetamol (Panadol szirup 6 óránként)és ibuprofen (Nurofen kúp, szirup, kapszula 6-8 óránként )hatóanyagú lázcsillapítókat ajánlja elsősorban. A Cataflam cseppek kifejezett fájdalomcsillapító hatásúak is. Új fájdalom és lázcsillapító a Flamborin csepp. (hatóanyaga azonos az Algopyrinéval)

Egy időben egyszerre kétféle lázcsillapítót ne adjunk, de a különböző hatóanyagú gyógyszerek felváltva alkalmazhatók, ha nem elég hosszan hat egyféle lázcsillapítás. A hűtőfürdő nem szolgálja a beteg gyermek komfortérzetét, hatása rövid, ezért csak kivételes esetben, gyógyszerrel együtt alkalmazva javasolt. (kezdetben 38-40 C-os a víz, melyet fokozatosan hűtünk, de nem 28 C alá, max. 8-10 percig). Remegő gyermeket azonnal vegyük ki a vízből-a remegés gátolja a hőleadást! Fürdő után laza, pamut ruhával takarjuk be a gyermeket.

A lázgörcs általában 3 hónapos és 5 éves kor között jelentkezik, gyakorisága 2-5%.  Leggyakrabban a láz emelkedésekor, a betegség első napján jelentkezik. Egyszerű lázgörcsről van szó, ha a roham  az egész testre kiterjed, spontán oldódik és rövid ideig tart (10-15 perc max.) Egyszeri, 24 órán belül nem tér vissza. A lázgörcsök többsége ide tartozik. Kórházi ellátásra, megfigyelésre általában csak az első alkalommal van szükség. Speciális vizsgálatok általában ekkor sem indokoltak.

Otthoni teendők: a beteg stabil oldalfekvésbe helyezése, a nyelv hátracsúszásának megakadályozása. Ha a roham spontán 5 percen belül nem szűnik Diazepam desitin oldat végbélbe adása indokolt.  10 kg alatt 5mg, 10 kg testtömeg felett 10 mg adása szükséges. (már létezik nyelvalatti – és orrspray is, de extrém áron). A gyermek komfortérzetét biztosítandó paracetamol vagy ibuprofen is adandó.  Újabb lázgörcs a gyerekek kb. 1/3-ában jelentkezik. Neurológiai alapbetegség nélküli gyermekeken a lázgörcsöknek nincs káros késői hatása a testi fejlődésre, a viselkedésre  és a kognitív teljesítményre sem! Az epilepszia kockázata is alig haladja meg az átlagost.  A lázcsillapítók bizonyítottan nem előzik meg a lázgörcsöt, sem csak láz esetén, sem körkörösen alkalmazva. Helytelen a lázgörcsre hajlamos gyermeknél már hőemelkedés esetén ill. védőoltások előtt/után az „agresszív” lázcsillapítás.

Védőoltás utáni lázcsillapítás:

- rutinszerűen, preventív céllal lázcsillapító adása nem javasolt

- a legújabb oltások ritkán okoznak lázat, Bexsero  után előfordulhat láz

-védőoltás okozta láztól sem kell félni, jó, hogy legalább látjuk, hogy dolgozik az immunrendszer

-elsőként választandó szer: paracetamol

Orvosi vizsgálat indokolt lázas gyermeknél:

-kisebb, mint 3 hónapos csecsemő

- több, mint 3 napja lázas

- lázmentes időszakban is rossz általános állapot

-ivási képtelenség, kiszáradás veszélye

-kiütés

Lázcsillapítók

 

Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

3 hónaposnál fiatalabb lázas csecsemőt (>= 38 °C) meg kell mutatni orvosnak -irány a Bethesda kórház Sürgősségi O.!

 

Újdonság: 3 hónapos kortól adható a Flamborin csepp (2kg-ként 1 csepp), vénynélküli, algopyrinnel egyező a hatóanyaga. Algopyrin is vény nélkül kapható.

LÚDTALP

 

A láb boltozatos szerkezete fokozatosan alakul ki az állás és járás során, végleges formáját csak kisiskolás korban éri el. Két-hároméves korig lúdtalpról még nem beszélhetünk.

 

A lúdtalp (pes planovalgus) a láb hosszanti boltozatának nagyfokú süllyedése, mely gyakran a láb elülső részének, és a sarokcsontnak a kifelé hajlításával, valamint a boka befelé dőlésével jár együtt.

Oka: A láb teherbírása és a megterhelés közötti egyensúly megbomlik.

- alkati gyengeség

- korai lábraállás

- nem megfelelő lábbeli

- túlsúly

 

Következményei: megváltoznak a láb anatómiailag helyes támaszkodási pontjainak

viszonyai. A kisgyermek fáradtságra, lábfájdalomra panaszkodik – éjjel is felsír esetleg -, nem szeret sétálni, „cipelteti” magát. Később térd- és csípőfájdalomhoz is vezethet a helytelen terhelés miatt.

 

Kezelése: A lábgyógyászatban rendkívül fontos szerepe van a megelőzésnek!

 

Nem szabad erőltetni a korai lábra állítást és járást. Az elhízást lehetőleg el kell kerülni.

Megfelelő cipő viselése fontos:

A cipő alakjának és formájának a gyermekláb anatómiai, formai sajátosságaihoz kell

igazodni: szélesen kerekített talpforma az előláb területén és megfelelő magasságú cipőorr. Statikai szempontból lényeges a függőleges helyzetű, megfelelő szilárdságú anyagból készült sarokkéreg, mely a sarokcsont valgus irányú billenését akadályozza meg. Korrekciós hatásavan a (belső) sarokszél emelésének (1cm), ún. szupináló sarkú cipő. A cipő anyaga rugalmas, hajlékony legyen, felső része jól szellőzőn.

 

A legújabb ortopédiai szakvélemény szerint 6 éves kor előtt nem írnak fel lúdtalpbetétet. Az ún. szupináló sarkú cipőket javasolják inkább, melyek vény nélkül kaphatók a gyógyászati segédeszköz boltokban, cipőboltokban. A betétek közül alkalmasabbak a puha, felragasztható betétek.

 

A merev betétek állandó viselése tovább gyengíti a szalagokat és izmokat.

 

Lábtorna gyakorlása:

Óvodáskortól reális lehetőség nyílik a lábtorna gyakorlatainak elsajátítására.

Óvodában, iskolában, otthon is gyakorolható – játékos formában.

A leghatékonyabb a „karmolt lábtartásban” végrehajtott járás.

A szülőknek javasoljuk, ha bizonytalanok, tanácstalanok gyermekük lábboltozatának

fejlődésével kapcsolatban, forduljanak ortopéd szakorvoshoz!

 

1. Saroklépés-lábujjhegyen járás (felemelt karokkal) váltakozva.

2. Gólyaállás – egy lábon állás

3. A földre fektetett kötél mentén keresztezve járunk lábujjhegyen

4. A földre fektetett kötélen egyensúlyozás, mindig sarokkal kezdve a lépést

5. Lábujjal köveket, golyókat, makkot veszünk fel a földről

6. Ugrókötelezés

7. Ülve a lábakból hidat formálunk, úgy hogy, a lábizmokat erősen megfeszítjük

8. Ülve egy palackot vagy sodrófát gurígatunk erősen a talpunkkal

9. Ülve egy vékony botot megragadunk a lábujjakkal és felemeljük

10.Ülve egy labdát a talpakkal megfogunk, feldobjuk, majd újból lábbal elkapjuk

11. Két gyermek ülve egy gumigyűrűt húz erősen, lábfejjel, széttárt ujjakkal

12.Előre - hátra billegés sarkon – spiccen

 

 

Forrás: Barkóciné Vértesi Katalin – Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes

  Gyermek-alapellátási útmutató, 2014

  Dr. med. Renate Wolansky: Kinderfüsse