Hitvallás

Dr Szigeti Zsolt kardiológus főorvos hitvallása
„Az emberélet gyönge dráma.
Csak egyszer adják.
Nincs több előadása.”
- Moshi (japán költő) -
„… Tedd a kezedet a szívedre
Hallgasd, figyeld, hogy mit dobog,
Ez a finom kis kalapálás
Nem a legcsodásabb dolog? ... „
- Reményik Sándor: Csendes csodák -
Az élet, még a látszólag legerősebbeké is, néha nagyon törékeny tud lenni. A szívinfarktus akár percek alatt el tud ragadni egy ereje teljében lévő embert. „Én alszom, de a szívem virraszt”, írja az Énekek éneke. Szívünk, ez a kicsi, csodálatos szerkezet egész életünkben megállás nélkül dolgozik, de ha egyszer megáll, akkor vége mindennek.
Több, mint 20 éve dolgozom orvosként, ebből a legtöbb időt az egészségügy „frontvonalában”, a kardiológiai akut ellátásban töltöttem. Ez idő alatt nagyon sok emberrel találkoztam, gyógyítottam, sokakat a túlvilág határáról sikerült visszahozni. Közös bennük, hogy legtöbbjük még röviddel korábban sem gondolta volna, hogy vele ilyesmi megeshet. Legtöbbjük a sikeres beavatkozás, kórházi kezelés után megpróbál életmódot váltani, jobban elkezd figyelni az egészségére, több-kevesebb sikerrel. De miért csak ekkor?
Sajnos a mai világunkban, különösen Magyarországon nincs igazán értéke az egészségnek, főleg amíg jól vagyunk. Sokaknak egy ilyen elszenvedett élmény szükséges a megfelelő váltáshoz, de időnként ez már késő, soha nem lesz már olyan, mint előtte volt. Nekünk, orvosoknak, illetve a közgondolkodás alakítóinak közös feladatunk, hogy a jövőben másként legyen, hiszen a hosszú, teljes értékű élethez, a testi-lelki jóléthez csak az egészség megőrzésén át vezet az út.
Mindennapi munkámban, a sürgősségi ellátáson és a gondozáson kívül egyre nagyobb időt és energiát próbálok fordítani a hozzám fordulók egészségének megőrzésére, a betegségek megelőzésére. Erősen hiszek abban, hogy a jövőben minél inkább erre kell helyezni a hangsúlyt, sajnos túl sok szomorú sorsot láttam, látok. Ambuláns rendeléseimen bárkit szívesen fogadok, akár volt már gondja a szívével, akár nem. A vizsgálatokon, és ha szükséges, az esetleges kezelések, beavatkozások megszervezésén, elvégzésén túl életmódbeli tanácsokkal is szívesen szolgálok.
Hiszen az egészség a legfőbb érték, tegyünk érte közösen! Kérem, forduljanak hozzám bizalommal.
Dr. Szigeti Zsolt