Tudástár

Kedves Betegeim, Szülők, Nagyszülők!
A Tudástárban tematikusan összefoglaltam Önöknek az általam javasolt teendőket a különböző élethelyzetek, betegségek során.
Bízom benne, hogy ezzel is segítségükre tudok lenni!

Újszülött- és csecsemőkor problémái

A csecsemőkori és kisgyermekkori alvásról

Modern pszichológiai kutatások, megfigyelések és tradicionális kultúrák tükrében

 

Miért fontos ez a téma egy gyermekorvos számára? Mert a valódi alvászavarok talaján egyéb betegségek is kialakulhatnak és modern társadalmunkban egyre gyakrabban találkozunk ún. alvászavaros gyerekekkel. De tényleg alvászavarról kell beszélnünk, ha egy csecsemő 6 hónaposan nem alussza át az éjszakát? Dehogy!!

De kezdjük az elején. Az elalváshoz a legtöbb csecsemő segítséget igényel. Alapvető, hogy jóllakott, álmos és meleg környezetben legyen, és legtöbbjük igényli anyja közelségét, optimális esetben a szoptatást. Ennek evolúciós okai vannak, a gyermeket meg kellett védeni a vadállatoktól, rablóktól stb. Hiába telt el pár ezer év, a csecsemő idegrendszere szinte változatlan maradt, nem tud róla, hogy parancsra este fél nyolckor, egyedül kéne elaludnia… Mi felnőttek képesek vagyunk többé-kevésbé rohanó világunkhoz alkalmazkodni, a gyerekek még nem, az ő igényeik maradtak kőkorszakiak. Ezért nehéz ezt a két világot – felnőttek és gyerekek – összeegyeztetni. Pár évtizeddel ezelőtt az a nézet terjedt el, hogy a mi igényeinkhez kell a csecsemőt, kisgyermeket hozzáilleszteni, trenírozni. Ez sok esetben nem sikerült, ill. ahol sikerült, ott is inkább a gyermek temperamentuma hozta a sikert és nem az alvástréning. Ahol a tréning nem vált be, ott elkeseredett szülők kérdezgették – vagy éppen csendben lapultak és szorongtak otthon abban a hitben, hogy csak az ő gyerekük nem alszik megfelelően – , hogy hol rontották el, és hitték, hogy a nevelés csődjei.

Az alvás az alvásról szól, nem a nevelésről, az önállóságra szoktatásról stb.! Az alvás egy cél, de talán fontosabb, hogyan érjük ezt el, hogy mindenki elégedett legyen. Hiába a különböző teóriák, a legfontosabbat nem szabad elveszíteni szem elől - a kölcsönös bizalmat egymáshoz.

Az újszülött agya az első életévben duplájára fejlődik, majd a 3. életévig még egyszer megduplázza súlyát. Ehhez a növekedéshez energiára van szükség, méghozzá az agynak cukorra, könnyen lebomló tejcukorra van szüksége. Az anyatej tökéletesen megfelel ennek a célnak is. Individuális, hogy egy csecsemő mennyi energiát használ fel, van akinek sokkal többre van szüksége. És éjjel is. A mellen való elalvás - mint láttuk - evolúciós örökségünk is. A csecsemő szükséglete pedig, hogy segítsünk neki, hiszen idegrendszere még éretlen, nem tud egyedül megnyugodni. Tehát ez nem elkényeztetés. És bizony nem ördögtől való, ha a hosszúra nyúló szoptatás közben az anya a saját igényeit is kielégíti: olvas, zenét hallgat, esetleg kicsit blogol sorstárs anyákkal J. A legfontosabb, hogy ez nem fog mindig így maradni!! Ki hamarabb, ki később megtanul majd elaludni a saját ágyában, szopi nélkül. Az első életévben viszont teljesen normális igény, ( és meglehetősen egyszerű is! ), hogy gyermekünket hagyjuk a mellen elaludni. Sok pszichológus egyetért abban, hogyha egy természetes érzelmi igényt kisgyermekkorban kielégítünk, akkor az hozzájárul a későbbi önállósághoz, szabadsághoz. Sok édesanya számára egy éves kor után már nagyon megterhelő az éjjeli ébredés, szopizás. Ekkor viszont elég fejlett a kisgyermek, hogy megértse, hogy a cicik is alszanak. Lehetőleg napközben is kell gyakorolni, hogy a cici pihen, így könnyebb éjjel hosszabb szünetet tartani.

A csecsemő éjjel többször kerül a felületes alvás fázisába, sokszor fel is riadhat ilyenkor.  Alvásciklusa 50-70 perc, az ún. REM fázis is hosszabb. Ebben a fázisban történik az információk feldolgozása, tisztogatása, ekkor álmodunk. A felnőttek alvásciklusa hosszabb, 1-2 óra, REM fázis rövidebb.  Nagyobb fejlődési ugrásoknál több feldolgoznivalója akad a csecsemőnek , kisgyermeknek, a REM fázis megnyúlik, a szülő azt veszi észre, hogy a gyermek nyugtalanabbul alszik, többször felébred. Ez normális, az idegrendszer érésével megszűnik.

Német szülőket kérdeztek arról, mit tekintenek normálisnak, mikor aludja át az éjszakát a babájuk? Átlagban 4-5 hónapos korra várták ezt a boldog pillanatot, de ez teljességgel irreális, a csecsemő idegrendszerének ismeretében. Persze vannak jól és egyedül alvó gyerekek. Szerencse a szüleiknek, de ez nem általános. Mellesleg, a kutatók az éjszaka átalvása alatt 24-5 óráig tartó alvást értik sokszor…  Kb. 2-3 hónapos korra kezdenek a csecsemők éjjel többet aludni, mint nappal. De nagyon különböző, hogy ki mennyit alszik. Ha jól fejlődik a csecsemő, átmenetileg akár 9 óra alvás/ nap is előfordulhat, de 19 is.

Tradícionális kultúrákban minden „hibát elkövetnek”, amitől a modern tanácsadók óvnak: elalhatnak az anyamellen, együtt alhatnak a szüleikkel, sokáig szopnak, sokat hordozzák őket, felveszik őket, ha bajuk van. Még sincs alvászavar, nehéz, ordítós csecsemő, az elkényeztetésről nem is beszélve. Ezek a gyerekek hamarabb lesznek önállóbbak, mint a mi társadalmainkban. Az elején megkapják amire szükségük van, az igényeiket kielégítik, ez felszabadító mindkét félre nézve később!

Rengeteg sablon él bennünk, amit rá akarunk húzni a gyerekeinkre, ahelyett, hogy figyelnénk őket és rájuk hangolódnánk.

Pár megfontolandó tipp:

-vegyük le az alvásproblémát a terítékről! Idegeskedés helyett – mikor alszik el végre?? – olvassunk, intézzünk emailt, nézzük meg kedvenc  sorozatunkat, menjünk el sétálni, vagy ami jól esik, amitől mi is ki tudunk kapcsolni

-csináljunk mindent a saját stílusunkban! a jótanácsok közül csak azt válasszuk ki, ami illik hozzánk. nincsen egyetlen üdvözítő út.

-az itt és most számít, most kell a babának a segítség az alváshoz (ne azon aggódjunk, mi lesz majd így az oviban )

- senki sem hibás, ha mégsem alszik

-ha kihagyjuk a délutáni alvást, egy hosszabb és jobb éjjeli alvás reményében , valószínűleg csalódni fogunk. Inkább lerövidíteni érdemes vagy korábbra hozni.

-bölcsikezdés: ne lepődjünk meg, ha többször ébred, keresi anya közelségét, ismét többször akar szopizni. Pótolja a kiesett napközbeni időt…

-ugyananzt a gyereket csak egyszer lehet lefektetni. Holnap már nem teljesen ugyanaz lesz a gyerek, folyamatos a fejlődés

-mellen elalvó csecsemők néha akár 8-10x is felkelnek kicsit cumizni, cicizni. Ez nagyon megterhelő tud lenni. Meg lehet próbálni elalvás előtt leválasztani a ciciről a csecsemőt. Ha sír visszakapja a mellett, újra lehet próbálkozni leválasztani, akár többször is. Napok, hetek alatt lehet eredményt elérni.

Segítség az első félévben az elalváshoz: -anyamellen, testkontaktus –akár apával is hordozókendőben, karban. Ha elkeseredett a helyzet: sok bőrkontaktus napközben is, akár apával is. Esti elalvás előtti nyűgösség, vigasztalhatatlan sírás: oka lehet kólika (hasfájás), melynek oka ismeretlen, vsz. a bél éretlenségével függ össze és 3 hónapos kor körül elmúlik. Az egész napi ingerektől túlfeszült az idegrendszer, így adja ki a baba magából a feszültséget.  Mit tehetünk: erre az időszakra segítséget szervezünk, felkészülünk lelkiekben, hogy nehéz lesz, sétálni megyünk stb.. És arra gondolunk, hogy ELMÚLIK hamarosan ez a nehéz időszak!

Segítség a 2.  félévben az elalváshoz: hordozókendőben altatás a háton, kevés izgató dolgot hagyjunk a kiságyban; erősítsük meg a babát, hogy nem hagyjuk egyedül, várjunk inkább amíg mélyen alszik, ez sokszor 20 perc is lehet.

 

Forrás: Schlaf gut, Baby! Dr.med. H. Renz-Polster/N.Imlau

A gyermekkori fejsérülések gyakoriak. Csecsemőkorban elsősorban a magasból esés (pelenkázóasztalról, ágyról) fordul elő. Később a különböző balesetek kerülnek előtérbe. Orvosi vizsgálat minden esetben indokolt, ha a gyermek a fejét megütötte – kivéve az egészen banális eleséseket.

A fejsérüléseket az alábbi rendszer szerint rangsorolhatjuk, hogy enyhe vagy komoly a sérülés esélye, és az elsődleges teendőket is bemutatjuk.

Magas kockázatú sérülés
- magasról leesés (1,5 méter vagy annál magasabbról) vagy nagy ütközési energiájú sérülés (pl. közlekedési baleset)
- 3 hónaposnál fiatalabb gyermek
- kiemelkedő kutacs
- tudatzavar (nem tartozik ide az ütéskor 5 másodpercnél rövidebb eszméletvesztés)
- aluszékonyság (nem tartozik ide a sérülést követően egy órán túli amúgy is aktuális délutáni vagy esti alvás)
- tapintható törés
- “epilepsziás” jellegű görcs
- komoly koponyasérülés jelei: 6 hónaposnál fiatalabb babánál 3 cm-nél nagyobb átmérőjű vérömleny a halántékcsont vagy oldalsó koponyacsont vagy a fej hátsó része felett, “pápaszem” vérömleny a szem körül (mint a mosómedve), folyamatos vizes-véres orrfolyás/fülfolyás ami az ütközés előtt nem állt fenn
- előzetesen ismert vérzésre hajlamosító betegség (pl. vérzékenység, agyi érbetegség)
Akció:
A tünetek súlyosságától függően mentő hívása (104 vagy 112) vagy azonnali jelentkezés sürgősségi osztályon koponya CT céljából (Heim Pál Sürgősségi Osztály, nem kell időpont vagy beutaló).
 
Közepes kockázatú sérülés
- 0,9 méternél magasabbról való leesés vagy közepes energiájú sérülés (hintából betonra)
- eszméletvesztés
- hányás
- 3 hónaposnál fiatalabb gyermek nem triviális traumával
vérömleny a halántékcsont vagy oldalsó koponyacsont vagy a fej hátsó része felett
- megváltozott viselkedés
- fejfájás
- kettőslátás
Akció:
Jelentkezés pár órán belül kórházban vagy sürgősségi osztályon megfigyelés céljából. aktuális napi ellátás, nem csak ügyelet: www.gyermeksos.hu !!
 
Alacsony kockázatú sérülés
Minden, amire a fentiekből semmi nem teljesül. Legtipikusabb esete: 3 hónapos vagy annál idősebb gyerek ágyról a szőnyegre/parkettára esik fejjel. A koppanást követően azonnal sír. Később sincs eszméletvesztése vagy hányása, normálisan viselkedik. A homlokán van egy kis, 1-2 cm-es púp van.
Akció:
otthoni megfigyelés. Nyugtalanabb szülők felhívhatják a háziorvost vagy az ügyeletet/sürgősségit telefonon, ahol szóban is elmondják nekik, ami ebben a cikkben olvasható.
 
+1: A koponyasérülés esetén amitől félünk, az a koponyaűri vérzés és koponyán belüli nyomásfokozódás. Ezek vizsgálatára KIZÁRÓLAG a koponya CT vagy a koponya MRI vizsgálat alkalmas. A koponya röntgen és a koponya ultrahang ezek vizsgálatára NEM alkalmas, és csak felesleges teher a gyereknek, szülőnek. A CT nagy sugárterheléssel jár, az MRI-hez pedig el kell altatni a gyereket. Éppen ezért használják az orvosok a fent leírt algoritmust annak eldöntésére, kell-e képalkotó vizsgálat, vagy kórházi megfigyelés, vagy maradhat otthon a gyerek a szüleivel.
 
 
 

Az alábbiakban még egy rövid áttekintést szeretnék adni, milyen tünetekre/körülményekre érdemes a szülőnek odafigyelni.

- nem látta felnőtt az esést

- leesés nagysága jelentős – pl. a pelenkázó a csecsemő számára magasnak számít, olyan mintha egy felnőtt 4-5 m-ről esne le

-eszméletvesztés, tudatzavar. Nem úgy viselkedik, másképpen sír, vagy „valami nem stimmel”, nem olyan , mint szokott lenni,beszéde zavart

-bágyadtság, álmosság (alhat a gyermek az ijedtség után, de ébressze fel 30-60 percenként, figyelje meg reakcióját)

-hányás, hányinger, sápadtság (1x hányhat)

-egyensúlyzavar

-látászavar, fokozódó fejfájás (csecsemőnél nem értékelhető )

-tapintható bőr alatti vérömleny

- emlékezés/ koncentrálási nehézség

-pupillanagyság különböző a két szemen

-görcsölés

Ha ezekre mind NEM a válasz – orvosi vizsgálat után valószínűleg otthoni megfigyelés lehetséges. A fenti tünetek bármelyikének jelentkezése esetén újabb vizsgálat szükséges.

Ha kórházi megfigyelés szükséges egy könnyű fejsérülés esetében, általában 24-48 óráig tart. Utána otthon 5-6 nap lábadozás, kímélő életmód javasolt, és a fenti felsorolt tünetek figyelése.

Fontos tudni, hogy ismétlődő fejsérülések után egyre nagyobb esély van a hosszú távú következményekre (koncentrációzavar, fejfájás, csökkent teljesítőképesség) esetlegesen maradandó tünetekre.

Amennyiben az orvosi vizsgálat során a tünetek miatt szükségessé vált kórházi megfigyelés (tünetektől függően 24,  48, 72 óra), akkor elmondható, hogy hosszabb, fokozatosabb visszatérés szükséges a korábban megszokott szellemi és fizikai aktivitáshoz.

Visszatérés az iskolába agyrázkódás után: fokozatosság elve 

1. lépés: pihenés otthon (0-1 hét)
• legalább 1 hétig otthoni pihenés, szülői felügyelet
• TV, számítógép, olvasás fokozatosan
• Fokozatos fizikai terhelés: egyre hosszabb séták

2. lépés: visszatérés az iskolába (1-4 hét)
• 1. héten kevesebb házi feladat, számonkérés ne legyen!
• 3 hét felmentés testnevelés alól (sporthoz visszatérést ld. alább)
• minél korábban feküdjön le este és aludjon sokat!
• Pedagógus figyelmét fel kell hívni, hogy irritabilis lehet a gyermek agyrázkódás után, előfordulhat fejfájás, koncentrálási nehézség.
• Tünetek esetén háziorvosi kontroll, terhelés csökkentése, további pihenés javasolt!

3. lépés: szokott iskolai élet (4 hét után)
• előtte javasolt háziorvosi kontroll
• bármilyen tünet, panasz esetén felmerül egyéni tanrend szükségessége 

 

Visszatérés a sporthoz, fizikai aktivitáshoz: 

1. lépés: teljes nyugalom, minimális fizikai aktivitás (0-1 hét)
• tünetek esetén fizikai aktivitás teljes tiltása
• Egyre hosszabb séták

2. lépés: könnyű feladatok (1-4 hét)
• Iskolai testnevelés alól felmentve!
• naponta rövid, könnyű mozgás: séta, kocogás, szobabicikli stb.

 

3. lépés: egyénre szabott edzésterv (4-8 hét)
• Iskolai tornaórán egyéni terv
• tilos a test-, fej érintkezés, forgások, merülések, ugrások, hirtelen megállások, irányváltoztatások
• általános erősítő feladatok (pl. futás)

 

Forrás: Gyógyhírek Magazin, Kinderklinik Konstanz-Elterninfo, UpToDate Minor blunt head trauma in infants and young children (<2 years): Clinical features and evaluation, UpToDate Minor blunt head trauma in children (≥2 years): Clinical features and evaluation, UpToDate Minor head trauma in infants and children: Management

 

 

 

BRONCHIOLITIS - csecsemőkori, kisgyermekkori zihálással járó vírusfertőzés

INFO SZÜLŐKNEK

Terápia:

- sze. lázcsillapítás, bő folyadék

- fej megemelése

-gyakori fiziológiás sóoldatos, vagy tengervizes orrszívás

- a betegség „magától” gyógyul !! Fontos a folyamatos megfigyelés !!

 

Feltétlen forduljon orvoshoz, hozza vissza a gyermeket a rendelésre, ha gyermeke:

-tartósan lázas

-bágyadt vagy ellenkezőleg, nagyon „fel van húzva”

-nem eszik, iszik ( a szokásos mennyiség 50-70%-nál is kevesebbet, főleg folyadékból)

-fokozódik a zihálás

-elszürkülést észlelt

 

 

BRONCHIOLITIS - csecsemőkori, kisgyermekkori zihálással járó vírusfertőzés

INFO SZÜLŐKNEK

Terápia:

- sze. lázcsillapítás, bő folyadék

- fej megemelése

-gyakori fiziológiás sóoldatos, vagy tengervizes orrszívás

- a betegség „magától” gyógyul !! Fontos a folyamatos megfigyelés !!

 

Feltétlen forduljon orvoshoz, hozza vissza a gyermeket a rendelésre, ha gyermeke:

-tartósan lázas

-bágyadt vagy ellenkezőleg, nagyon „fel van húzva”

-nem eszik, iszik ( a szokásos mennyiség 50-70%-nál is kevesebbet, főleg folyadékból)

-fokozódik a zihálás

- elszürkülést észlelt

A WHO és a hazai irányelvek is egyértelműen a csecsemő kizárólagos szoptatását javasolják 6 hónapos korig!

 

Az első hat hónapban, ha van elégséges anyatej, semmilyen egyéb kiegészítést –teát sem – igényel a csecsemő. (még nagy melegben sem, ilyenkor is a gyakori mellretétel jelenti az optimális megoldást).  Kb.6 hónapos korig az anyatej biztosítja a csecsemő fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, nyomelemeket, vitaminokat- kivéve a K és D vitamint, melyeket pótolni szükséges.

 

Ezt követően viszont a csecsemőnek szüksége van vasban gazdag hús és gabonafélékre, kellően érett a darabosabb, sűrűbb ételek nyeléséhez, rágásához, illetve az allergiamegelőzés szempontjából is ideálisnak tűnik, hogy öt-hat hónapos kor után, az anyatej védelmében, vezethetjük be a különböző ételeket, köztük a gyakori allergéneket is, mint például liszt, tehéntej, tojás, hal, szója. Tej, tojás bevezetése először mindig sütve-főzve történjen!  Ez az ajánlás 2017 óta alapvetően egy új szemléletet tükröz, mely szerint ilyenkor az immunrendszer jobban tolerálja az idegen anyagokat, mint később. Azaz befogadja a szervezet, tolerálja, ahelyett, hogy allergiás reakcióval „tiltakozna”.  Eleve allergiás hátterű babáknál- ahol a családban allergia, szénanátha, asztma – előfordul, óvatosabbnak kell lenni, de a korai bevezetésnek a kialakuló allergia szempontjából náluk is  sok pozitívuma van!

Nincsen egyértelmű ajánlás sem, hogy mivel kell kezdeni a hozzátáplálást, gyakorlatilag minden adható, de javasolt mindenféleképpen hazai, szezonális könnyen emészthető zöldséget választani először -mint anyáink, nagyanyáink tették: répa, krumpli, sütőtök, cékla, aztán jöhetnek a gyümölcsök élükön az örök almával! Viszonylag gyorsan húst, és egy kiskanál olajat is adjunk a baba ebédjéhez, azaz a zöldségpüréhez. 6 hónapos kor után gabonafélék közül glutént tartalmazóból  - búza, árpa, tönköly, zab - kezdetben csak kiskanálnyit valamilyen búzatartalmú pehelyből, esetleg háztartási kekszet, kiflicsücsköt  is adhatunk,  aztán fokozatosan többet adhatunk, de a mértékletesség fontos. A nagy mennyiségű glutént kapó babák között több lesz glutén, azaz lisztérzékeny..

A földimogyoró, szezámmag is bevezetésre kerülhet,6-12 hónapos kor között- kis mennyiségben! pl földimogyorós kölesgolyó (kezdetben 1-2db, max 2x20 db 1éves korra).Így bizonyítottan kevesebb a mogyoróallergia, mintha később vezetnénk be ezt a nem ritka allergént.

Higításra tejterméket vagy gyümölcspépet is használhatunk. Tejtermékek közül a natúr joghurt és túrófélék a legkönnyebben emészthetők. A hőkezelt tejtermékek után, ha nem volt probléma, bevezethetők. Szintén fokozatosan, kis mennyiséggel kezdve! Színtejet egy éves kor alatt nem adunk. Egyéves kor után napi 1 pohár, 250-300 ml min. 2,8% zsírtartalmú tej is adható, természetesen emelkedő mennyiségben adjuk.

Tojásból először a sárgáját, aztán a fehérjét adjuk.

 

Nem szoptatott babáknál 4-6 hónapos kor között javasolják a hozzátáplálás elkezdését. Szoptatott babáknál a betöltött 5 hónapos kornál hamarabb elkezdett hozzátáplálásnak semmilyen előnyét nem tudták bizonyítani. Tápszeres babáknál, akik eddig hipoallergén tápszert kaptak, a 4-6. hónap után normál tápszerre is át kell  térni, főleg az allergiára nem veszélyeztetett csecsemőknél.

Egyéves életkorig ideális esetben az anyatej még mindig a táplálék és energiabevitel jelentősebb részét fedezi. Tehát a hozzátáplálás nem jelent egyet az elválasztással! Ha valamilyen okból – munkába állás, vagy egyszerűen az édesanya így szeretné - szükséges a szoptatások kiváltása, úgy 3-4 hetente érdemes egy-egy szoptatást kiváltani, ez a tempó kellően kíméletes a babának és mamának is.

De ha nem áll fenn elválasztási kényszer, miért is hagynánk abba a szoptatást most, amikor már minden olyan jól megy?? Az első hetek (hónapok) nehézségei után a legtöbb baba-mama páros 6 hónapos korra igazi teammé érett. A technikai problémák már ritkák, az anya már egész jól tudja értelmezni babája jelzéseit – kivéve amikor nem, és bizony akadnak ilyen nehéz-nyűgös napok bőven L– a szopizást mindketten élvezik. A babák ilyenkor már elég gyorsan szopiznak, de a szipozás sokkal többet jelent puszta étkezésnél. A baba élénken kommunikál édesanyjával, ránevet, tapogatja arcát, mellét szopi közben- szocializálódik. Nem szoptatott babákat  is érdemes bölcsőtartásban karba venni, lassan etetni, és a fenti élményt átélni!

Kb. a 4. hónaptól a gyarapodás mértéke csökken, babánk 100-130 grammot gyarapszik hetente.

 

Erőltessem a hozzátáplálást? Semmiképpen sem! Kínáljuk minden nap, de ne tömjük a babát! El kell kezdeni 6 hónapos korban, de sok baba ilyenkor még hosszú hetekig csak ismerkedik az új ízekkel, az új állaggal. Hagyjunk időt neki. Ne stresszeljük se magunkat, se a babát! Van akinél a nyelvkilökő reflex még nagyon élénk, ezért nem sikerül kanállal etetni. Próbálgassuk, ne erőltessük. Nem kell nagy mennyiségeket megenni. Sok baba szoptatás után, a déli időben a legnyitottabb az új ízekre. Ha étkezést akarunk kiváltani, akkor szopi előtt kínáljuk az ételt, és az étkezést követő szopit fokozatosan el lehet majd hagyni.

Az igény szerinti szoptatás folytatása, tehát legyen egy igény szerinti hozzátáplálás!

Az egyre gyakoribb tinikori evészavarok gyökere néha a csecsemőkorban keresendő, amikor a babát nem tekintették partnernek, nem figyeltek jelzéseire, csak tömték. Ültessük babánkat a családi asztalhoz- rövid időre kitámasztva ültethetjük, mert 6 hónaposan a babák általában még nem ülnek – az elkészített pempő mellett próbálgathat mást is az asztalról-pl. puhára főzött zöldséget stb. eszegethet felügyelet mellett. Kemény falatokat - nyers alma, répa - ne kapjon!! Jó, ha megtapasztalja, hogy az étkezés egy fontos közösségi esemény, nem csak az éhség csillapítása.

Vannak, akik már 5 hónaposan majd kiveszik  szüleik kezéből a kenyeret, és azonnal jóízűen falatoznak az elkészített pépekből – öröm szüleiknek.

A hozzátáplálás elkezdésével a széklet állaga is megváltozik, előfordulhat szorulás is. Ilyenkor bő folyadék,gyümölcs, kevesebb krumpli, több szopi segíthet. Aztán beáll egy új egyensúly.

 

Pár szó a szopási sztrájkról

Egy éves kor alatt, ha egy baba egyik pillanatról a másikra nem akar szopizni, nem elválasztási igényről, hanem nagy valószínűséggel szopási sztrajkról van szó. Nem kell kétségbeesetten hozzátáplálni, érdemes pár praktikát bevetni és visszaszoktatni a cicire. Legyünk minél többet összebújva, bőrkontaktusban babánkkal, ne erőltessük nagyon a szopit, csak adjunk lehetőséget rá. Álmosan, félálomban, akár álmában kínáljuk neki a mellett. Pár nap alatt vissza tudjuk édesgetni.

Mi az oka a sztrájknak? Sokszor nem derül ki, de lehet, hogy valamitől megijedt a baba szopás közben, esetleg vmi hangos eseménytől.

LÁZ, LÁZCSILLAPÍTÁS, LÁZGÖRCS

A láz gyakori tünete a betegségeknek, szervezetünk védekező mechanizmusát jelzi. Lázról beszélünk, ha hónaljban mérve a testhőmérséklet 38 C felett van. Hőemelkedésről 37-38 C között beszélünk. Normális a testhőmérséklet 36-37 C között. Végbélben, vagy fülben 0,5 C-kal magasabb a hőmérséklet a hónaljban mérthez képest. Egyéb hőmérőzési technikák (homlokmérő, cumihőmérő) nem megbízhatóak, ne használjuk.

A láz mértéke nem szükségképpen arányos az azt okozó betegség súlyosságával, legtöbbször rövid tartamú, és inkább protektív. mint kártékony hatású. Önmagában még a 40 C vagy annál magasabb láz sem hordozza pl. agykárosodás veszélyét. Ezért a  lázcsillapítás fő célja a gyermek komfortérzetének biztosítása!  Ezért, pl. alvó lázas gyermeket ne keltsünk fel csak lázmérés céljából, csak figyeljük meg. A lázcsillapítás mellett nem szabad elfelejtkezni a folyadékpótlásról sem!

Újszülött és kiscsecsemőkorban Magyarországon a noraminophenazon tartalmú kúpok népszerűek, ezek vénykötelesek. A nemzetközi irodalom  a paracetamol (Panadol szirup 6 óránként)és ibuprofen (Nurofen kúp, szirup, kapszula 6-8 óránként )hatóanyagú lázcsillapítókat ajánlja elsősorban 3 hónapos kortól. A Cataflam cseppek kifejezett fájdalomcsillapító hatásúak is, előforduló mellékhatásai miatt nem ez az elsőként választandó lázcsillapító. Új fájdalom és lázcsillapító a Flamborin csepp, mely 2 hónapos kortól adható. (hatóanyaga azonos az Algopyrinéval). Egyidőben egyszerre kétféle lázcsillapítót ne adjunk, de a különböző hatóanyagú gyógyszerek felváltva alkalmazhatók, ha nem elég hosszan hat egyféle lázcsillapítás.

A hűtőfürdő nem szolgálja a beteg gyermek komfortérzetét, hatása rövid, ezért csak kivételes esetben, gyógyszerrel együtt alkalmazva javasolt. (kezdetben 38-40 C-os a víz, melyet fokozatosan hűtünk, de nem 28 C alá, max. 8-10 percig). Remegő gyermeket azonnal vegyük ki a vízből-a remegés gátolja a hőleadást! Fürdő után laza, pamut ruhával takarjuk be a gyermeket.

A lázgörcs általában 3 hónapos és 5 éves kor között jelentkezik, gyakorisága 2-5%.  Leggyakrabban a láz emelkedésekor, a betegség első napján jelentkezik. Egyszerű lázgörcsről van szó, ha a roham  az egész testre kiterjed, spontán oldódik és rövid ideig tart (10-15 perc max.) Egyszeri, 24 órán belül nem tér vissza. A lázgörcsök többsége ide tartozik. Kórházi ellátásra, megfigyelésre általában csak az első alkalommal van szükség. Speciális vizsgálatok általában ekkor sem indokoltak.

Otthoni teendők: a beteg stabil oldalfekvésbe helyezése, a nyelv hátracsúszásának megakadályozása. Ha a roham spontán 5 percen belül nem szűnik Diazepam desitin oldat végbélbe adása indokolt.  10 kg alatt 5mg, 10 kg testtömeg felett 10 mg adása szükséges. (már létezik nyelvalatti – és orrspray is, de extrém áron). A gyermek komfortérzetét biztosítandó paracetamol vagy ibuprofen is adandó.  Újabb lázgörcs a gyerekek kb. 1/3-ában jelentkezik. Neurológiai alapbetegség nélküli gyermekeken a lázgörcsöknek nincs káros késői hatása a testi fejlődésre, a viselkedésre  és a kognitív teljesítményre sem! Az epilepszia kockázata is alig haladja meg az átlagost.  A lázcsillapítók bizonyítottan nem előzik meg a lázgörcsöt, sem csak láz esetén, sem körkörösen alkalmazva. Helytelen a lázgörcsre hajlamos gyermeknél már hőemelkedés esetén ill. védőoltások előtt/után az „agresszív” lázcsillapítás.

Védőoltás utáni lázcsillapítás:

- rutinszerűen, preventív céllal lázcsillapító adása nem javasolt

- a legújabb oltások ritkán okoznak lázat

- Bexsero  után előfordulhat láz. Bexsero oltás után ezért otthon azonnal paracetamol szirup/kúp adását javasoljuk 

-védőoltás okozta láztól sem kell félni, jó, hogy legalább látjuk, hogy dolgozik az immunrendszer

-elsőként választandó szer: paracetamol

Orvosi vizsgálat indokolt lázas gyermeknél:

-kisebb, mint 3 hónapos csecsemő

- több, mint 3 napja lázas

- lázmentes időszakban is rossz általános állapot

-ivási képtelenség, kiszáradás veszélye

-kiütés

Lázcsillapítók

 

Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

3 hónaposnál fiatalabb lázas csecsemőt (>= 38 °C) meg kell mutatni orvosnak -irány a Bethesda kórház Sürgősséggio.

 

Életkor és testsúly/kg                                                                      A forgalomban lévő gyógyszerek neve szerint

szerint                                                                                               adagolásuk : < 6 év max 3x

0-3 hó (kb 5kg-ig)                                                                            Flamborin csepp, 1 csepp/2 kg

 

3-12 hó (kb.6-10 kg)                                                                           Mexalen 125 mg 1 kúp / Panadol szirup

                                                                                                           Nurofen 60 mg 1 kúp / Nurofen/Algoflex baby/ Panactiv szirup (sok kiszerelés                                                                                                               azonoshatóanyag!)

                                                                                                           Flamborin csepp 1cs/2kg

                                                                                                           Cataflam 1 csepp/kg

 

1-3 év (kb.10-15 kg)                                                                            Mexalen 250 mg 1/2-1 kúp / Panadol szirup

                                                                                                           Nurofen kúp 125 mg 1 kúp / Nurofen szirup

                                                                                                           Flamborin csepp 1cs/2kg

                                                                                                           Cataflam csepp 1cs/kg

 

3-6 év (kb. 15-20 kg)                                                                          Panadol szirup

                                                                                                            Nurofen szirup

                                                                                                            Flamborin csepp

                                                                                                           Cataflam csepp

 

6-10 év (kb.20-30 kg)                                                                        Algopyrin tabl. 500 mg ½ t / Flamborin csepp

                                                                                                           Nurofen szirup / Nurofen Non-Aqua 200 mg

                                                                                                           Rubophen/ Panadol 500mg ½ t, Panadol szirup

                                                                                                           Cataflam csepp

 

10-14 év (kb. 30-40 kg)                                                                     Algopiryn t. 500 mg ¾ t. / Flamborin csepp

                                                                                                          Nurofen szirup / Nurofen Rapid 200mg

                                                                                                          Rubophen/ Panadol 500mg ¾ t.

                                                                                                          Cataflam dolo 25 mg t.

 

Újdonság: Újszülött kortól adható a Flamborin csepp (2kg-ként 1 csepp), vénynélküli, algopyrinnel egyező a hatóanyaga. Cataflam csepp elsősorban fájdalomcsillapító, láz esetén nem elsőként (2.nak) választandó szer!!

A receptes kúpokat, Supp. noraminophenazoni, Supp antipyreticum 2022.03.01.-től kivonták a forgalomból.

Kedves leendő Édesanyák! 

Sok szeretettel ajánlom dr. Ádám Borbála kolléganőm szoptatásra felkészítő előadását !

https://youtu.be/NmjE6lEbxNE

 

Igény szerinti tápszeres etetés

 

Ha kisbabánkat részben vagy teljesen tápszerrel tápláljuk, akkor is érdemes odafigyelni a kisbaba igényeire. Azaz, a tápszeres kisbabát se csak a táblázat, vagy a tápszeres dobozon lévő ajánlás alapján etessük, hanem mindig figyeljünk a baba jelzéseire!

 • Lehetőleg a baba kezdeményezze az etetéseket
 • Figyeljünk a korai éhségjelekre (cuppogás, kereső fejmozgás), a sírás, már késői éhségjel !
 • DE: nem mindig azért sír, mert éhes!
 • Annyit ehet, amennyire szüksége van. Súlyfejlődését rendszeresen ellenőrzi a védőnő és gyermekorvos. Tehát, nem kell mindig az „adagját” megenni. Ugyanúgy, mint a szoptatott babák, különböző mennyiségeket esznek a nap folyamán.
 • Tápszeres babák hasfájásának a leggyakoribb oka a túletetés!
 • Cumisüvegből lassan, többször megállva, esetleg büfizéseket beiktatva egyen, az etetés hossza kb. 15-20 perc legyen
 • Vegyük fel a babát ölünkbe – ne tegyük pihenőszékbe a babát, semmiképp se támasszuk ki a cumisüveget a szájához!!! Nagyon nyugtalan babát megpróbálhatunk meztelen felsőtesttel, bőrkontaktusban etetni.
 • Váltogassuk, hogy melyik karunkban etetjük a babát! Hol jobb, hol bal oldalról érje az inger.
 • Ne cumisüveggel aludjon el a baba!
 • Tápszeres etetés után mellre lehet tenni a babát, hogy ún. komfort-szopit biztosítsuk számára. A szopi ilyenkor a megnyugvást, elalváshoz a segítséget szolgálhatja
 • < 2 hónapos babánál a tápszert mindig frissen kell elkészíteni!
 • 1 éves kor után, nem allergiás baba elkezdhet óvatosan tehéntejet enni, a tápszer mennyiségét lehet csökkenteni.

 

 

TÁPSZER MENNYISÉGE

1-7. nap: 25-50 ml/ kg

7.nap-3.hó: 150 ml/kg (az optimális súlyfejlődéshez igazítva)

3-6 hó: 120 ml/kg

6-12 hó: 90-100 ml/kg a hozzátáplálás mellett

Ezek mind tájékoztató jellegű adatok!

 

A tápszeres babák székletének a színe:

1, főleg kazein alapú tápszert fogyasztó csecsemők széklete barnás vagy sárga, de a tápszer vastartalma miatt akár zöldes is lehet.

2, főleg savó alapú tápszert fogyasztó csecsemőknek, de még gyakrabban HA készítményt fogyasztó babáknak zöldes a széklete.

VÉDŐOLTÁS – NEM IS FÁJT!

Azaz, hogyan csillapítom a fájdalmat a praxisomban, hogy a védőoltás minél kevésbé legyen fájdalmas, kellemetlen élmény

 

- a szülő mindig együtt lehet gyermekével az oltás során, ölbe is veheti őt

- oltás után közvetlenül megszoptathatja gyermekét, igény esetén akár oltás közben is

- 2-3 ml édes cukoroldat, vagy lefejt anyatej itatása 2 perccel az oltás előtt             ( cukoroldat= 2 teáskanál víz, 1 tk cukor, szőlőcukor)

- figyelem elterelése játékkal

- ShotBlocker használata – ez a sárga böködős pillangó, mely közvetlenül csökkenti a fádalomérzetet

- beadási technika: visszaszívás nélkül adom az oltást, a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően. Határozottan, de nem túl hirtelen „bespriccelve”

- a fájdalmasabb oltást a végén adjuk (pl. Prevenar)

- < 1 éves korban combba, később felkarba adjuk az oltást

 

Nem javasolt:        

-fájdalomcsillapító ( Nurofen, Cataflam, kúp) adása a védőoltás előtt, mert csökkenti az immunválaszt, a védőoltás hatékonyságát

-fagyasztó spray használata sem

 

Kevésbé javasolt:

-helyi érzéstelenítő krém (EMLA) használata. 20-60 perccel oltás előtt bekenni, utána sebtapasszal vagy celofánnal kell lefedni. A tűszúrás fájdalmát mérsékli, de a feszítő érzés ellen egyáltalán nem véd

Kedves Szülők!

 

Sok szeretettel gratulálok babájuk érkezéséhez!

Az alábbiakban a teendők összefoglalásával illetve néhány praktikus tanáccsal szeretném segíteni Önöket.

Gyermekorvosi vizsgálat:

Hazamenetel előtt kérem jelentkezzenek telefonon 70-882 4272, hogy meg tudjuk beszélni mikor látogatom meg Önöket. A védőnőt is értesítsék.

2 hetes korban telefonon, emailben kérek egy állapotjelentést – súlyfejlődés, táplálás, köldök

4 hetes korban státuszvizsgálat a tanácsadóban- védőnőjétől kérjen időpontot. 

 

TAJ szám: amint megkapták a baba TAJ számát - a kártyát még lehet, hogy nem – kérem bediktálni az asszisztensemnek.

 

K vitamin (Konakion 2mg): szájon át adandó vitamin. babájuk a megszületéskor megkapta, ezután 1 hetes majd 1 hónapos korban illetve kizárólagos szoptatás esetén havonta szükséges kapni a hozzátáplálás elkezdtéig.

D vitamin: hazamenetelt követően napi 1 cseppre van szüksége babájának. Legjobb közvetlen a baba szájába cseppenteni, kanálon rajta marad a csepp nagy része. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, lehet adni szerdán 3 cseppet, vasárnap 4 cseppet. Szoptató édesanyák számára is kiemelten fontos a D vitamin, napi 2000 NE-re van szükségük, és napi 500 mg kalcium adása is javasolt. A kisgyermekek a születéstől a 2. nyárig folyamatosan kapják a D vitamint, aztán pedig a téli időszakban (novembertől márciusig)

Mosakodókrém: a Magyarországon hagyományosan használt mosakodókrém allergizálhat, száríthat paraben tartalma miatt. Ezért egyre több gyerekgyógyász javasolja a patikában kapható dermatokozmetikumok (Bioderma, Uriage, Babe, LaRoche stb.) közül az újszülöttek számára is használható olajos fürdetőket. Általában nagy a kiszerelés, ami nem olcsó, de kb. 4 hónapig elég lesz.

Fürdetés: az újszülöttet nem kell minden nap fürdetni, elég nedves pelenkával áttörölni, a hajlatok napi áttörlése viszont fontos. Kérje védőnője tanácsát!

Köldökápolás: A 2019-es ajánlásoknak megfelelően szárazan kell tartani, a pelenkát a köldök alatt kell visszahajtani. Napi 1x Octenisept sebfertőtlenítővel elegendő lekezelni, amit vattapálcára fújunk és utána körbetöröljük a köldökcsonk alsó, "nyers, nedves" részét. A köldökcsonk kb. 7-10. napon leválik. Kis vérzés előfordulhat, nem kell aggódni, ha eláll. Büdös, leválás után is nedvedző köldököt meg kell mutatni orvosnak!

 

Szoptatás, súlyfejlődés:

Már a terhesség során, lehetőleg a 32.hét előtt érdemes a szoptatásra felkészülni. Sok szeretettel ajánlom az alábbi előadást:

https://youtu.be/NmjE6lEbxNE

 

Az élet első 6 hónapjában a kisbaba kizárólagos szoptatása javasolt a WHO szerint!!

Ha Ön az ajánlás ellenére tápszeres táplálás mellett dönt, akkor abban leszek a segítségére.

 

Eredményesebb és nyugodtabb lesz Ön, ha az ismeretszerzés mellett a szoptatás és csecsemőtáplálás gyönyörű és felejthetetlen időszakában hagyja érvényesülni csodás anyai ösztöneit is! Az első 3-4 hét az édesanya és az újszülött egymásra hangolódásáról szól, hagyjon időt maguknak.

A szoptatás kulcskérdése, hogy az újszülött helyes technikával legyen a mellen, hatékonyan szopizzon. Ha nem biztos a helyes pozícióban, szóljon, megnézzük, korrigáljuk, ha kell. Elhelyezkedés: kényelmes pozícióban, láb szükség esetén alátámasztva, szopipárna vagy sima párna az ölben, hogy a babát jól alá tudjuk támasztani, a mell szintjére emelni.

Szoptatási testhelyzetek:

Kereszttartás – főleg az első 6 hétben hasznos pozíció!!

(forrás: Te is szoptass! -Csetneki Julianna)

 

Mellre tapadás: a baba nagyra nyitott szájjal, mintha ásítana, bekapja a mellbimbót és a bimbóudvar egy részét, az alsó részből többet. A kisbaba teljes testével az anya felé fordul, füle, válla, csípője egy vonalban van. Fejecskéje kissé hátra hajol, orra szabadon van.
Az első napokban nem mindig sikerül a kisbabának jól mellre tapadni. Ilyenkor a szoptatás fájdalmas lehet, a kisbaba cuppogó hangot ad ki. Csúsztassa kisujját a baba szája sarkába, hogy megszűnjön a vákuum, így sérülés nélkül ki lehet buktatni a mellbimbót. Ezután újra helyezze mellre babáját.

Hatékony szopás jelei:

 - mély, lassú szopások, szünetekkel

- látható, hallható a pici nyelése

- a 3. naptól naponta legalább 3 széklete van, ami a 4. nap után zöldes vagy aranysárga anyatejes. Pisis pelenka 5. naptól legalább 5-6.

- a 3. nap után nem csökken a súlya

- az édesanya a tejleadó reflex jeleit észleli. Kiemelkedik a mellbimbó és bizsergő érzéssel beindul a tejürülés

- a mell felpuhul

Ha a csecsemő megfelelő helyzetben és mellre tapadással szopik, a mellbimbó kevésbé lesz érzékeny vagy sebes és valószínűleg elegendő tej is fog termelődni, a baba jól fejlődik.

Az újszülöttek gyomra pici, az anyatej gyorsan és könnyen emészthető, ezért gyakran kéredzkednek mellre. Minimum 8, de inkább 10-12 alkalommal 24 óra alatt. Átlag 1-3 óránként. ( nem kell megijedni, ez ritkulni fog ) A korai éhségjelekre érdemes figyelni – fejét forgatja, keres, cuppog, kezét szájába tömködi – nem kell megvárni míg nagyon sír, akkor általában nehezebb mellre tenni.  Az éjszakai szoptatás nagyon fontos a kezdetekben, főleg az anyatejtermelés szempontjából!

Súlymérés: ha van mérleg, este meztelenül kell lemérni a babát, naponta min. 20 gramm növekedést várunk. Érdemes 3 nap átlagát nézni! A szoptatások mennyiségének mérésére csak ritkán van szükség, ez igen különböző is lehet, elbizonytalanítja az anyákat-inkább NE.

A kisbaba a születési súlyát a 14. napra el kell, hogy érje.

Fejés: a fejés nem feltétlenül tartozik hozzá a szoptatáshoz. De ha valamilyen okból babája nem szopik hatékonyan, el kell kezdeni haladéktalanul a fejést, minimum naponta 7x, ebből 1x éjjel! És közben keresni a z okot, miért nem sikerül a szoptatást. A lefejt anyatej pótlása lehetőleg szoptatásbarát módon történjen: svéd itatópohár, Szoptanít eszköz – akár házilag barkácsolva, SpillySpoon kanál, fecskendő.

 

Védőoltások: a védőoltásokról az első látogatáskor beszélünk, és egy táblázatot is Önöknél hagyok, mikor milyen kötelező és javasolt oltás esedékes. A járványhelyzet alatt a kötelező és ajánlott oltásokat egy időpontban adtuk, és ezen a jól bevált gyakorlaton nem is változtattam - lsd. részletesen aTudástárban, Szülői kérdések a védőoltásokhoz a járvány idején címszó alatt. 

Ajánlott oltások:

Rotavírus ellen (Rotateq) - súlyos hasmenések egy része ellen véd, szájon keresztül adható, 2,3,4 hónaposan, összesen 3x kell adni.

                          (Rotarix) - 2 és 4 hónaposan, csak 2x kell adni. 

Agyhártyagyulladás ellen - súlyos, potenciálisan halálos ill. fogyatékosságot okozó betegségek, 2 fajta oltás létezik csecsemőkorban, ami a C és B törzsek ellen véd. (Neisvac-C és Bexsero-B) 3 és 6 hónapos korban adjuk, a 2. életévben emlékeztető oltás szükséges.

Kérem, hogy amikor tanácsadásra jönnek, nézzék meg, hogy milyen oltás következik, a kiadott receptet váltsák ki, a nem kötelező oltást hozzák magukkal.

 

Csípőszűrés: 

 kb 8 hetes korban kötelező. Az Őrs vezér téren a Zuglói Szakrendelőben a gyermekortopédián (jobb személyesen!), esetleg a Flór Ferenc kórházban kell minél hamarabb időpontot kérni. Oda adunk beutalót, ahova időpontot kaptak. 

 

Szabadon választott, szűrő jellegű has, koponya, csípő ultrahang:

A tb nem fizeti. A hasi ultrahang a legajánlottabb, esetleges vesefejlődési rendellenességeket szűrünk vele. Lehetőségek: Bethesda kórház, a kerületben az Ómátyásföldi ultrahang rendelő (www.ultrahangazonnal.hu, Dr. Szabó Zsófia), vagy Dr.Imre Tamás gyermekorvos végzi, néhány szülészeti intézmény is felajánlja.

 

Láz:

Az első 3 hónapban 38,0 fok illetve annál magasabb láz popsiban mérve azonnali (kórházi) orvosi vizsgálatot igényel. Mi a Bethesda kórházhoz tartozunk.  Ez alól kivétel a védőoltások utáni 48 órán belül jelentkező láz. Hőemelkedés ( > 37,5°C) észlelése esetén háziorvos (vagy ügyelet) értesítése, rendszeres hőmérőzés javasolt. Túlöltöztetés gyanúja esetén levetkőztetés, visszamérés javasolt!

Lázcsillapítás:

6 kg alatt ½ végbélkúp ( Mexalen) 6-8 óránként max 3x., vagy Flamborin csepp szájon át (2kg-ként 1 csepp) max 3x naponta

6 kg felett 1 kúp vagy Flamborin csepp szájon át (2kg-ként 1 csepp) max 3x naponta

3 hónapos kortól adható Nurofen kúp vagy szirup, Panadol szirup, Mexalen kúp max 3x, 6-8 óránként

Lázas betegség esetén az orvosi vizsgálatot nem befolyásolja maga a láz, ezért nyugodtan beadható otthon a rendelőbe indulás előtt a lázcsillapító.

Lsd. még Lázcsillapítás a Tudástárban

 

 

 

 

Általános témák

2 napos ivás és vizeletprotokoll

 

Kérem 2 napig – amikor gyermeke nem megy iskolába/óvodába – jelölni  minden egyes pisilést, bepisilést, ivást stb. Az első nap első reggeli pisilésétől kezdve a 3.nap reggeléig.

Kérem beszéljen a kitöltés fontosságáról gyermekével. A gyermeknek mindig szólnia kell, mikor WC-re megy. A vizeletet egy mérőedényben kell lemérni.

Ebben a 2 napban csak inger érzése esetén menjen gyermeke WC-re, tehát, ne küldje külön WC-re!

Sürgős inger: mikor gyermeke lábát keresztezi, leguggol vagy kifejezetten szaladnia kell a WC-re. Jelöljék azt is, ha ekkor beszalad egy kevés a nadrágba!

A folyadékhoz a levest is számolják hozzá.

Szakaszos pisilés, erőlködni kell pisiléskor: figyelje meg milyen a pisilés jellege, erős sugárban pisil, szakaszosan stb.

A széklethez feltétlen jelöljék be, ha a bugyi „kakis” lett!

Ha gyermeke éjjel pelenkát visel, azt mérje le, és vonja le belőle a száraz pelenka súlyát.

 

Dátum Óra

Vizelet-mennyiség

(ml)

Sürgős inger

Szakaszos pisilés,

erőlködni kell

Bepisilés

kicsit/nagyon

Megivott folyadék

(ml)

Széklet
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

 

A csecsemőkori és kisgyermekkori alvásról

Modern pszichológiai kutatások, megfigyelések és tradicionális kultúrák tükrében

 

Miért fontos ez a téma egy gyermekorvos számára? Mert a valódi alvászavarok talaján egyéb betegségek is kialakulhatnak és modern társadalmunkban egyre gyakrabban találkozunk ún. alvászavaros gyerekekkel. De tényleg alvászavarról kell beszélnünk, ha egy csecsemő 6 hónaposan nem alussza át az éjszakát? Dehogy!!

De kezdjük az elején. Az elalváshoz a legtöbb csecsemő segítséget igényel. Alapvető, hogy jóllakott, álmos és meleg környezetben legyen, és legtöbbjük igényli anyja közelségét, optimális esetben a szoptatást. Ennek evolúciós okai vannak, a gyermeket meg kellett védeni a vadállatoktól, rablóktól stb. Hiába telt el pár ezer év, a csecsemő idegrendszere szinte változatlan maradt, nem tud róla, hogy parancsra este fél nyolckor, egyedül kéne elaludnia… Mi felnőttek képesek vagyunk többé-kevésbé rohanó világunkhoz alkalmazkodni, a gyerekek még nem, az ő igényeik maradtak kőkorszakiak. Ezért nehéz ezt a két világot – felnőttek és gyerekek – összeegyeztetni. Pár évtizeddel ezelőtt az a nézet terjedt el, hogy a mi igényeinkhez kell a csecsemőt, kisgyermeket hozzáilleszteni, trenírozni. Ez sok esetben nem sikerült, ill. ahol sikerült, ott is inkább a gyermek temperamentuma hozta a sikert és nem az alvástréning. Ahol a tréning nem vált be, ott elkeseredett szülők kérdezgették – vagy éppen csendben lapultak és szorongtak otthon abban a hitben, hogy csak az ő gyerekük nem alszik megfelelően – , hogy hol rontották el, és hitték, hogy a nevelés csődjei.

Az alvás az alvásról szól, nem a nevelésről, az önállóságra szoktatásról stb.! Az alvás egy cél, de talán fontosabb, hogyan érjük ezt el, hogy mindenki elégedett legyen. Hiába a különböző teóriák, a legfontosabbat nem szabad elveszíteni szem elől - a kölcsönös bizalmat egymáshoz.

Az újszülött agya az első életévben duplájára fejlődik, majd a 3. életévig még egyszer megduplázza súlyát. Ehhez a növekedéshez energiára van szükség, méghozzá az agynak cukorra, könnyen lebomló tejcukorra van szüksége. Az anyatej tökéletesen megfelel ennek a célnak is. Individuális, hogy egy csecsemő mennyi energiát használ fel, van akinek sokkal többre van szüksége. És éjjel is. A mellen való elalvás - mint láttuk - evolúciós örökségünk is. A csecsemő szükséglete pedig, hogy segítsünk neki, hiszen idegrendszere még éretlen, nem tud egyedül megnyugodni. Tehát ez nem elkényeztetés. És bizony nem ördögtől való, ha a hosszúra nyúló szoptatás közben az anya a saját igényeit is kielégíti: olvas, zenét hallgat, esetleg kicsit blogol sorstárs anyákkal J. A legfontosabb, hogy ez nem fog mindig így maradni!! Ki hamarabb, ki később megtanul majd elaludni a saját ágyában, szopi nélkül. Az első életévben viszont teljesen normális igény, ( és meglehetősen egyszerű is! ), hogy gyermekünket hagyjuk a mellen elaludni. Sok pszichológus egyetért abban, hogyha egy természetes érzelmi igényt kisgyermekkorban kielégítünk, akkor az hozzájárul a későbbi önállósághoz, szabadsághoz. Sok édesanya számára egy éves kor után már nagyon megterhelő az éjjeli ébredés, szopizás. Ekkor viszont elég fejlett a kisgyermek, hogy megértse, hogy a cicik is alszanak. Lehetőleg napközben is kell gyakorolni, hogy a cici pihen, így könnyebb éjjel hosszabb szünetet tartani.

A csecsemő éjjel többször kerül a felületes alvás fázisába, sokszor fel is riadhat ilyenkor.  Alvásciklusa 50-70 perc, az ún. REM fázis is hosszabb. Ebben a fázisban történik az információk feldolgozása, tisztogatása, ekkor álmodunk. A felnőttek alvásciklusa hosszabb, 1-2 óra, REM fázis rövidebb.  Nagyobb fejlődési ugrásoknál több feldolgoznivalója akad a csecsemőnek , kisgyermeknek, a REM fázis megnyúlik, a szülő azt veszi észre, hogy a gyermek nyugtalanabbul alszik, többször felébred. Ez normális, az idegrendszer érésével megszűnik.

Német szülőket kérdeztek arról, mit tekintenek normálisnak, mikor aludja át az éjszakát a babájuk? Átlagban 4-5 hónapos korra várták ezt a boldog pillanatot, de ez teljességgel irreális, a csecsemő idegrendszerének ismeretében. Persze vannak jól és egyedül alvó gyerekek. Szerencse a szüleiknek, de ez nem általános. Mellesleg, a kutatók az éjszaka átalvása alatt 24-5 óráig tartó alvást értik sokszor…  Kb. 2-3 hónapos korra kezdenek a csecsemők éjjel többet aludni, mint nappal. De nagyon különböző, hogy ki mennyit alszik. Ha jól fejlődik a csecsemő, átmenetileg akár 9 óra alvás/ nap is előfordulhat, de 19 is.

Tradícionális kultúrákban minden „hibát elkövetnek”, amitől a modern tanácsadók óvnak: elalhatnak az anyamellen, együtt alhatnak a szüleikkel, sokáig szopnak, sokat hordozzák őket, felveszik őket, ha bajuk van. Még sincs alvászavar, nehéz, ordítós csecsemő, az elkényeztetésről nem is beszélve. Ezek a gyerekek hamarabb lesznek önállóbbak, mint a mi társadalmainkban. Az elején megkapják amire szükségük van, az igényeiket kielégítik, ez felszabadító mindkét félre nézve később!

Rengeteg sablon él bennünk, amit rá akarunk húzni a gyerekeinkre, ahelyett, hogy figyelnénk őket és rájuk hangolódnánk.

Pár megfontolandó tipp:

-vegyük le az alvásproblémát a terítékről! Idegeskedés helyett – mikor alszik el végre?? – olvassunk, intézzünk emailt, nézzük meg kedvenc  sorozatunkat, menjünk el sétálni, vagy ami jól esik, amitől mi is ki tudunk kapcsolni

-csináljunk mindent a saját stílusunkban! a jótanácsok közül csak azt válasszuk ki, ami illik hozzánk. nincsen egyetlen üdvözítő út.

-az itt és most számít, most kell a babának a segítség az alváshoz (ne azon aggódjunk, mi lesz majd így az oviban )

- senki sem hibás, ha mégsem alszik

-ha kihagyjuk a délutáni alvást, egy hosszabb és jobb éjjeli alvás reményében , valószínűleg csalódni fogunk. Inkább lerövidíteni érdemes vagy korábbra hozni.

-bölcsikezdés: ne lepődjünk meg, ha többször ébred, keresi anya közelségét, ismét többször akar szopizni. Pótolja a kiesett napközbeni időt…

-ugyananzt a gyereket csak egyszer lehet lefektetni. Holnap már nem teljesen ugyanaz lesz a gyerek, folyamatos a fejlődés

-mellen elalvó csecsemők néha akár 8-10x is felkelnek kicsit cumizni, cicizni. Ez nagyon megterhelő tud lenni. Meg lehet próbálni elalvás előtt leválasztani a ciciről a csecsemőt. Ha sír visszakapja a mellett, újra lehet próbálkozni leválasztani, akár többször is. Napok, hetek alatt lehet eredményt elérni.

Segítség az első félévben az elalváshoz: -anyamellen, testkontaktus –akár apával is hordozókendőben, karban. Ha elkeseredett a helyzet: sok bőrkontaktus napközben is, akár apával is. Esti elalvás előtti nyűgösség, vigasztalhatatlan sírás: oka lehet kólika (hasfájás), melynek oka ismeretlen, vsz. a bél éretlenségével függ össze és 3 hónapos kor körül elmúlik. Az egész napi ingerektől túlfeszült az idegrendszer, így adja ki a baba magából a feszültséget.  Mit tehetünk: erre az időszakra segítséget szervezünk, felkészülünk lelkiekben, hogy nehéz lesz, sétálni megyünk stb.. És arra gondolunk, hogy ELMÚLIK hamarosan ez a nehéz időszak!

Segítség a 2.  félévben az elalváshoz: hordozókendőben altatás a háton, kevés izgató dolgot hagyjunk a kiságyban; erősítsük meg a babát, hogy nem hagyjuk egyedül, várjunk inkább amíg mélyen alszik, ez sokszor 20 perc is lehet.

 

Forrás: Schlaf gut, Baby! Dr.med. H. Renz-Polster/N.Imlau

A gyermekkori fejsérülések gyakoriak. Csecsemőkorban elsősorban a magasból esés (pelenkázóasztalról, ágyról) fordul elő. Később a különböző balesetek kerülnek előtérbe. Orvosi vizsgálat minden esetben indokolt, ha a gyermek a fejét megütötte – kivéve az egészen banális eleséseket.

A fejsérüléseket az alábbi rendszer szerint rangsorolhatjuk, hogy enyhe vagy komoly a sérülés esélye, és az elsődleges teendőket is bemutatjuk.

Magas kockázatú sérülés
- magasról leesés (1,5 méter vagy annál magasabbról) vagy nagy ütközési energiájú sérülés (pl. közlekedési baleset)
- 3 hónaposnál fiatalabb gyermek
- kiemelkedő kutacs
- tudatzavar (nem tartozik ide az ütéskor 5 másodpercnél rövidebb eszméletvesztés)
- aluszékonyság (nem tartozik ide a sérülést követően egy órán túli amúgy is aktuális délutáni vagy esti alvás)
- tapintható törés
- “epilepsziás” jellegű görcs
- komoly koponyasérülés jelei: 6 hónaposnál fiatalabb babánál 3 cm-nél nagyobb átmérőjű vérömleny a halántékcsont vagy oldalsó koponyacsont vagy a fej hátsó része felett, “pápaszem” vérömleny a szem körül (mint a mosómedve), folyamatos vizes-véres orrfolyás/fülfolyás ami az ütközés előtt nem állt fenn
- előzetesen ismert vérzésre hajlamosító betegség (pl. vérzékenység, agyi érbetegség)
Akció:
A tünetek súlyosságától függően mentő hívása (104 vagy 112) vagy azonnali jelentkezés sürgősségi osztályon koponya CT céljából (Heim Pál Sürgősségi Osztály, nem kell időpont vagy beutaló).
 
Közepes kockázatú sérülés
- 0,9 méternél magasabbról való leesés vagy közepes energiájú sérülés (hintából betonra)
- eszméletvesztés
- hányás
- 3 hónaposnál fiatalabb gyermek nem triviális traumával
vérömleny a halántékcsont vagy oldalsó koponyacsont vagy a fej hátsó része felett
- megváltozott viselkedés
- fejfájás
- kettőslátás
Akció:
Jelentkezés pár órán belül kórházban vagy sürgősségi osztályon megfigyelés céljából. aktuális napi ellátás, nem csak ügyelet: www.gyermeksos.hu !!
 
Alacsony kockázatú sérülés
Minden, amire a fentiekből semmi nem teljesül. Legtipikusabb esete: 3 hónapos vagy annál idősebb gyerek ágyról a szőnyegre/parkettára esik fejjel. A koppanást követően azonnal sír. Később sincs eszméletvesztése vagy hányása, normálisan viselkedik. A homlokán van egy kis, 1-2 cm-es púp van.
Akció:
otthoni megfigyelés. Nyugtalanabb szülők felhívhatják a háziorvost vagy az ügyeletet/sürgősségit telefonon, ahol szóban is elmondják nekik, ami ebben a cikkben olvasható.
 
+1: A koponyasérülés esetén amitől félünk, az a koponyaűri vérzés és koponyán belüli nyomásfokozódás. Ezek vizsgálatára KIZÁRÓLAG a koponya CT vagy a koponya MRI vizsgálat alkalmas. A koponya röntgen és a koponya ultrahang ezek vizsgálatára NEM alkalmas, és csak felesleges teher a gyereknek, szülőnek. A CT nagy sugárterheléssel jár, az MRI-hez pedig el kell altatni a gyereket. Éppen ezért használják az orvosok a fent leírt algoritmust annak eldöntésére, kell-e képalkotó vizsgálat, vagy kórházi megfigyelés, vagy maradhat otthon a gyerek a szüleivel.
 
 
 

Az alábbiakban még egy rövid áttekintést szeretnék adni, milyen tünetekre/körülményekre érdemes a szülőnek odafigyelni.

- nem látta felnőtt az esést

- leesés nagysága jelentős – pl. a pelenkázó a csecsemő számára magasnak számít, olyan mintha egy felnőtt 4-5 m-ről esne le

-eszméletvesztés, tudatzavar. Nem úgy viselkedik, másképpen sír, vagy „valami nem stimmel”, nem olyan , mint szokott lenni,beszéde zavart

-bágyadtság, álmosság (alhat a gyermek az ijedtség után, de ébressze fel 30-60 percenként, figyelje meg reakcióját)

-hányás, hányinger, sápadtság (1x hányhat)

-egyensúlyzavar

-látászavar, fokozódó fejfájás (csecsemőnél nem értékelhető )

-tapintható bőr alatti vérömleny

- emlékezés/ koncentrálási nehézség

-pupillanagyság különböző a két szemen

-görcsölés

Ha ezekre mind NEM a válasz – orvosi vizsgálat után valószínűleg otthoni megfigyelés lehetséges. A fenti tünetek bármelyikének jelentkezése esetén újabb vizsgálat szükséges.

Ha kórházi megfigyelés szükséges egy könnyű fejsérülés esetében, általában 24-48 óráig tart. Utána otthon 5-6 nap lábadozás, kímélő életmód javasolt, és a fenti felsorolt tünetek figyelése.

Fontos tudni, hogy ismétlődő fejsérülések után egyre nagyobb esély van a hosszú távú következményekre (koncentrációzavar, fejfájás, csökkent teljesítőképesség) esetlegesen maradandó tünetekre.

Amennyiben az orvosi vizsgálat során a tünetek miatt szükségessé vált kórházi megfigyelés (tünetektől függően 24,  48, 72 óra), akkor elmondható, hogy hosszabb, fokozatosabb visszatérés szükséges a korábban megszokott szellemi és fizikai aktivitáshoz.

Visszatérés az iskolába agyrázkódás után: fokozatosság elve 

1. lépés: pihenés otthon (0-1 hét)
• legalább 1 hétig otthoni pihenés, szülői felügyelet
• TV, számítógép, olvasás fokozatosan
• Fokozatos fizikai terhelés: egyre hosszabb séták

2. lépés: visszatérés az iskolába (1-4 hét)
• 1. héten kevesebb házi feladat, számonkérés ne legyen!
• 3 hét felmentés testnevelés alól (sporthoz visszatérést ld. alább)
• minél korábban feküdjön le este és aludjon sokat!
• Pedagógus figyelmét fel kell hívni, hogy irritabilis lehet a gyermek agyrázkódás után, előfordulhat fejfájás, koncentrálási nehézség.
• Tünetek esetén háziorvosi kontroll, terhelés csökkentése, további pihenés javasolt!

3. lépés: szokott iskolai élet (4 hét után)
• előtte javasolt háziorvosi kontroll
• bármilyen tünet, panasz esetén felmerül egyéni tanrend szükségessége 

 

Visszatérés a sporthoz, fizikai aktivitáshoz: 

1. lépés: teljes nyugalom, minimális fizikai aktivitás (0-1 hét)
• tünetek esetén fizikai aktivitás teljes tiltása
• Egyre hosszabb séták

2. lépés: könnyű feladatok (1-4 hét)
• Iskolai testnevelés alól felmentve!
• naponta rövid, könnyű mozgás: séta, kocogás, szobabicikli stb.

 

3. lépés: egyénre szabott edzésterv (4-8 hét)
• Iskolai tornaórán egyéni terv
• tilos a test-, fej érintkezés, forgások, merülések, ugrások, hirtelen megállások, irányváltoztatások
• általános erősítő feladatok (pl. futás)

 

Forrás: Gyógyhírek Magazin, Kinderklinik Konstanz-Elterninfo, UpToDate Minor blunt head trauma in infants and young children (<2 years): Clinical features and evaluation, UpToDate Minor blunt head trauma in children (≥2 years): Clinical features and evaluation, UpToDate Minor head trauma in infants and children: Management

 

 

 
 • Kórokozó: Cérnagiliszta (Enterobius vermicularis)
 • A leggyakoribb helminthiasis (bélférgesség), 30%-ban tünetmentes.
 • Forrása kizárólag az ember. Háziállatok (kutya, macska) nem terjesztik!
 • Leggyakrabban a 3-4 éves korosztály fertőzése.
 • A féreg általában az anális tájékon látható, főként éjjel vagy kora reggel.
 • Elvándorolhat a hüvelybe, és hüvelyi viszketést, folyást okoz.
 • Gyermekkorban gyakori a reinfectio, mert a kisgyermekek gyakran, akár álmunkban, a viszketés miatti vakarózást követően a szájukhoz nyúlnak és a körmük alatti petékkel önmagukat újrafertőzik.

A visszafertőződés, és a terjesztés megelőzése

 • Megelőzés: A fertőzés a féregpeték lenyelésével történik. Egy gyermek megfertőződhet féreggel, függetlenül attól, milyen nagy fokban tartják tisztán a gyermekeket, illetve a házat. Mindamellett, az alábbi higiénés szabályok betartásával csökkenthető az újrafertőződés, illetve a fertőzés átadása. A háziállatok nem terjesztik a cérnagilisztát.
 • Kézmosás: Ellenőrizze, hogy minden étkezés előtt és wc használat után alaposan megmosta-e a gyermeke a kezét, használjon körömkefét is! Vágja rövidre gyermeke körmeit, mivel a féregpeték a körmök alatt is megbújhatnak! Az ujjszopásról, körömrágásról le kell szoktatni!
 • Zuhanyzás: Minden reggel zuhanyozzon le! Mindig mossa meg a végbélnyílás környékét! Mindezt a tabletta bevételét követően három napig végezze!
 • Porszívózás: Porszívózzon ki, illetve mosson fel a gyermek hálószobájában hetente egyszer, mivel a féregpeték a padlón akár 1-2 hétig is fertőzőképesek maradhatnak.
 • Mosás: A gyermek ruházatát (különösen az alsóneműket, ill. pizsamákat), az ágyneműt és törölközőket mossa ki olyan magas hőmérsékleten, amennyire annak anyaga engedi! Az alacsony hőmérsékleten mosható textíliákat vasalja át!

Pfizer info 

A linkre kattintva olvasható a tartalom.

Nyár elején még csak a nemzetközi médiából értesülhettünk arról, hogy a koronavírus- járvány nyomában a gyermekek között egy új, a vírusfertőzéssel kapcsolatba hozható betegséget azonosítottak, ezt sokszervi gyulladásnak (az angol rövidítés alapján PIMS: Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) nevezték el. Ősszel, a második hullám tetőzését követően a PIMS hazánkban is megjelent.

Maga a koronavírus-fertőzés gyermekeknél legtöbbször enyhe tüneteket okoz, vagy tünetmentesen zajlik. Elsősorban a súlyos szervi károsodással járó krónikus betegséggel, vagy komoly fejlődési zavarokkal élők és a kóros elhízásban szenvedők esetében számíthatunk kórházi kezelést igénylő szövődményekre (elsősorban tüdőgyulladásra).

A PIMS ezzel szemben a koronavírus-fertőzést követően hetekkel - általában 2-4 héttel - később jelentkezik, kései szövődményként. A PIMS tüneteinek megjelenésekor a betegekben már nem kimutatható élő kórokozó, nem fertőzőek. A panaszok hátterében a korábbi vírusfertőzésre adott kóros immunreakció következtében kialakuló gyulladás áll. Éppen ezért a gyermekek többségében a laboratóriumi vizsgálatok során már nincs PCR-pozitivitás, de az antitest-vizsgálatokkal legtöbbször igazolható a korábban lezajlott fertőzés. A diagnózist jelentősen megkönnyíti, ha a fertőzés heveny szakában történik tesztelés, hiszen később az orvosnak hamarabb juthat eszébe a PIMS betegség, ha tudja, hogy korábban a családban volt igazolt koronavírus-fertőzés. A koronavírus-fertőzés gyanújakor kért tesztelés tehát nemcsak a járványügyi intézkedéseket segíti, de az esetleges kései szövődmények esetén a PIMS felismerését is.

A tünetek meglehetősen színesek, részben átfednek az úgynevezett Kawasaki-szindrómában megfigyelhetőekkel.

A koronavírus-fertőzéssel összefüggő sokszervi gyulladás lehetőségére a következő tüntetek megléte esetén érdemes gondolni: elhúzódó magas láz mellett nagyfokú gyengeség, bágyadtság, aluszékonyság, eszméletvesztés. A PIMS jellegzetes tünete a kötőhártya-gyulladás, amit nem kísér váladékozás (vörös szemek). A vörös, repedezett ajkak, eperszínű nyelv, “vizenyős”/duzzadt kezek és lábak, a bőr felszínéből nem kiemelkedő és nyomásra elhalványuló kiütés szintén gyakran leírt tünet. A nyakon megnagyobbodott nyaki nyirokcsomókat tapinthatunk. Sok gyermek panaszkodik hasfájásra, előfordulhat hasmenés, hányás. A hasi tünetek hevességük miatt félrevezetőek lehetnek, vakbélgyulladás tüneteit utánozhatják.

Ha a szülők a fenti tüneteket észlelik a gyermeken, akkor javasolt haladéktalanul konzultálni a gyermek háziorvosával, vagy a területileg illetékes gyermeksürgősségi ambulanciával, ugyanis a panaszok többnyire igen súlyosak, és gyorsan romlik a gyermek állapota.

Míg a Kawasaki-szindróma elsősorban a kisdedek betegsége, a PIMS jellemzően inkább a 9-12 éves korosztályt érinti (legfiatalabb betegünk 2 éves, legidősebb 17 éves volt). Mivel ebben az életkorban a láz önmagában talán kevéssé rémisztő a szülők számára, fontos, hogy felhívjuk a figyelmüket erre az új betegségre. Nehezíti a diagnózist, hogy a területi gyerekellátásban erősödött a tele-medicina szerepe, ami plusz felelősséget ró a szülőkre. Ha a kiskamasz-, kamaszkorú gyereknek magas láza jelentkezik, ami kifejezett gyengeséggel, elesettséggel társul, esetleg kötőhártya-gyulladás, kiütés, az ajkak, nyálkahártyák gyulladása társul a lázhoz, vagy erős hasfájásra panaszkodik a beteg, akkor haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

A gyulladás a szívizmot és a koszorúsereket is megtámadja, ami szívelégtelenséghez vezethet, a gyerekek állapota hirtelen romolhat. Az esetek körülbelül negyedében intenzív osztályon tudjuk csak stabilizálni az állapotukat - a folyadékpótlás mellett a gyerekek gyakran keringéstámogatásra, ritkán gépi lélegeztetésre szorulnak. Így érthető a gyors diagnózis fontossága, és az, hogy miért szükséges minden beteg esetében kórházi kezelés.

A jó hír, hogy rendelkezésre állnak a hatékony kezeléshez szükséges gyógyszerek. Gyulladáscsökkentő és immunmoduláns terápiákkal az esetek döntő többségében gyorsan, néhány nap alatt úrrá tudunk lenni a gyulladásos folyamatokon. A megfelelő időben (korán) alkalmazott terápiától várhatjuk, hogy megelőzzük a betegség legrettegettebb szövődményét, a szív koszorúsereinek tágulatát. A korábban említett Kawasaki-szindrómában szerzett kiváló tapasztalatok alapján bízhatunk abban, hogy megfelelő kezeléssel a PIMS esetében is hatékonyan meg tudjuk gátolni a kialakulását.

A PIMS szerencsére egy ritka betegség. Mivel csak a tavalyi évben ismertük meg, még tanulmányoznunk kell, hogy a pontos előfordulási gyakoriságát meg tudjuk határozni. A Népegészségügyi Központ mától jelentési kötelezettséget írt elő a PIMS esetében is, így hamarosan objektív képünk lesz az országos esetszámról. A mai napig a Semmelweis Egyetemen 21 gyereket kezeltünk a fenti diagnózissal, és örömmel számolok be róla, hogy eddig valamennyien szövődménymentesen gyógyultak. Az Egyetemen multidiszciplináris szakmai stáb dolgozik a PIMS betegek gyógyításán - a gyermekreumatológus mellett intenzív terápiás szakemberek, infektológus és kardiológus vesz részt a gyógyító munkában. A Országos Gyógyszerészeti Intézet segítségének és gyors reagálásának köszönhetően 2021. január óta elérhetőek és alkalmazhatóak a legmodernebb biológiai terápiák, így a legsúlyosabb, standard kezelésre nem reagáló esetekben is tudunk az Egyetemen segíteni.

A Tűzoltó utcai Gyerekklinikán kezelőorvosi kérésre az egész országból fogadjuk a PIMS-betegeket.

(dr.Constantin Tamás)

 

Csúnyán köhög

Nagyon gyakran fordulnak orvoshoz a szülők amiatt, ha a gyermekük „csúnyán” köhög. Szoktam is viccesen mondani, hogy legközelebb akkor jöjjenek, ha szépen köhög!

Csúnya = nagyon hurutos, mélyről jövő, sok váladékot köhög fel a gyerek. Ez tulajdonképpen már a jó, gyógyuló köhögés –ami sokáig tarthat még! Köhögéscsillapítás ilyenkor nagyon nem lenne hasznos.

Kezdetben legtöbbször száraz, sokszor kínzó ingerköhögéssel, esetleg náthával indul. Az ingerköhögést főleg éjszaka próbáljuk néha csillapítani – több-kevesebb sikerrel – hideg pára, fejtámasz, hörgőtágító (Ventolin) esetleg köhögéscsillapító szirup alkalmazásával. 

Aztán válik hurutossá a köhögés és a felszakadt váladékot bizony ki kell köhögni. Fontos ilyenkor a bő folyadékfogyasztás, a váladék higítására pedig még mindig a legjobb a mézes tea! (mézet csak 1 éves kor felett adjunk!) Ez a fázis néha sokáig, 8-10 napig is eltarthat.

Mikor kell orvoshoz fordulni? (Amikor a szülő úgy érzi…)

Van néhány tünet, ami biztosan orvosi vizsgálatot igényel.

-lázas, köhög, rossz állapotú, akkor is elesett, bágyadt, ha éppen nem lázas.

-3-4 napig is lázas

-nem lázas, de szapora a légzése (lázasan a légzés mindig szaporább!)

-láztalan, de a köhögés szüneteiben is nehezen szívja be a levegőt – hallhatóan- vagy nehezen, sípolóan fújja ki.

-megszakítás nélkül 3 hétnél tovább tartó köhögés – jó általános állapot mellett is – indokolhat részletes kivizsgálást.

Bölcsis, ovis, iskolás gyerekek, főleg akinek nagyobb testvére is van, gyakran betegszik meg az őszi-téli szezonban. ez nem jelenti azt , hogy „beteges” a gyermek vagy gyenge az immunrendszere!

„Csúnya” hörghurut  esetén gyakran kérnek a szülők antibiotikumot, nehogy tüdőgyulladása legyen a gyereknek. Ez fals ötlet. Antibiotikum adásával a tüdőgyulladás kialakulása nem előzhető meg! Általában a tüdőgyulladás annak is indul, nem kellenek hozzá előzetes megfázásos tünetek.

A köhögés leggyakoribb oka vírusfertőzés. Antibiotikum ilyen esetben nem hatásos-sőt káros is lehet! (jótékony bélflóra kiírtása, antibiotikum rezisztencia növekedése)

 

Forrás: Dr. Korausz Etelka, házi gyermekorvos, Pomáz

Milyen betegség az ekcéma?

A gyermekkori ekcéma egy elhúzódó (krónikus), nem fertőző, gyulladásos bőrbetegség. Jellemzője a nagyon száraz, érzékeny bőr, és az erős viszketés. A betegség lefolyása során heveny fellángolások és tünetmentes időszakok váltogatják egymást.  

Bővebben

Az ekcéma meglehetősen gyakori gyermekkorban, 10-ből 1-2 gyermeket érint. Általában csak enyhe tüneteket okoz, ritkábban középsúlyos vagy súlyos formában jelentkezik. A gyermekek nagy része felnőttkorra kinövi a betegséget, tünetmentessé válik.

Miért alakul ki a betegség?

A betegség kialakulásának oka összetett: részben genetikai (örökletes hajlam), részben környezeti hatások állnak a háttérben. Két alapvető ok áll a bőrgyulladás hátterében: a bőr felső hámrétegének gyengesége és az immunrendszer működésének zavarai.

Bővebben

Az immunrendszer működésének zavara, a bőr védőfunkciójának károsodása és környezeti hatások (pl.: stressz, allergének, hőhatás) együttesen vezetnek a betegség kialakulásához.  A betegek 30-40%-ánál valamilyen ételallergén (pl.: tehéntej-fehérje, tojásfehérje) tehető felelőssé a tünetek kialakulásáért.

Miben más az ekcémás gyermek bőre?

 1. Az ekcémás bőr nagyon száraz, ráadásul vízben és zsírokban is hiányt szenved.
 2. A bőr nem képes megfelelően végrehajtani védelmi szerepét, a külső réteg könnyebben átjárható.
 3. A bőr beengedi az allergéneket (pl.: por vagy a poratkák), és egyre érzékenyebbé válik, ami túlzott és indokolatlan reakciót vált ki a gyermek immunrendszeréből.
 4. A bejutott allergének a bőrben gyulladást váltanak ki – ez a látható ekcémafolt.

Mik a tünetei az ekcémának?

A tünetek fellángolásakor három fő tünet figyelhető meg: száraz bőr, viszkető és gyulladt foltok, amelyek miatt a gyermek sokat vakaródzik, nyugtalan, esetleg nehezen alszik el.

Bővebben

Csecsemőknél a jellegzetes bőrelváltozások általában 3 hónapos kor körül jelentkeznek: először leggyakrabban az orcákon, a homlokon és a hajas fejbőrön kezdődik a folyamat, majd a végtagokon és a törzsön is megjelennek a foltok. Nagyobb gyermekekre inkább a könyök- és térdhajlat, nyak, továbbá a kézfej és a száj környékének érintettsége a jellemző.

Érdemes konzultálnom a gyermekem orvosával, vagy egészségügyi szakemberrel?

Igen. Házi gyermekorvosa segít felismerni a betegséget, felírja azokat a készítményeket, amelyek a tünetek fellángolásakor szükségesek. Elmagyarázza a helyes bőrápolást és javasol olyan krémeket, kenőcsöket, amelyek ebben a helyzetben a legideálisabbak. Eldönti, hogy szükséges-e szakorvosi vizsgálat, úgymint bőrgyógyász, gasztroenterológus vagy allergológus felkeresése, esetleg valamilyen átmeneti diétát (pl.: tej- vagy tojásmentes étrend) javasol.

Hogyan lehet az ekcéma diagnózisát felállítani?

Az ekcéma jellegzetes bőrtünetekkel jár, ezért többnyire csupán megtekintéssel eldönthető, hogy ez az állapot áll-e fenn.

Bővebben

További vizsgálatokra akkor van szükség, ha felmerül, hogy az ekcéma hátterében valamilyen allergia áll, ilyenkor szükség lehet allergológus vagy gyermek-gasztroenterológus bevonására. Mivel az ételallergia diagnózisa gyakran csak az adott ételösszetevő 3-4 hétig tartó megvonásával, majd visszaterhelésével igazolható, így a diéta - szakorvosi vizsgálat nélkül - a házi gyermekorvosa javaslatára is megkezdhető.

Hogyan kezeljük az ekcémát?

Az ekcéma kezelése során a célunk a tünetek enyhítése, megszűntetése, majd pedig az újabb fellángolás megelőzése, illetve késleltetése. A kezelésnek három tényezőre kell összpontosítania: a gyulladás csökkentése, a bőr hámrétegének javítása, az allergének (amennyiben allergia kimutatható) és irritáló anyagok kerülése.

 

Az ekcéma kezelése a tünetek fellángolása alatt:

 • A helyileg alkalmazott gyulladásgátló készítmények (kortikoszteroidok) az esetek többségében nélkülözhetetlenek az ekcéma kezelésében: megszűntetik a gyulladást, helyreállítják a bőrt, eltüntetik a foltokat.
 • Az ekcéma helyi kezelésére alkalmazott újabb készítmények a kalcineuringátlók (tacrolimus, pimecrolimus). Ezeket az immunfolyamatokat befolyásoló, nem szteroid hatóanyagokat elsősorban a vékonyabb, érzékenyebb területeken (pl.: arc, nyak, hónalj) szokták alkalmazni.
 • A fenti két készítmény a gyulladást csökkenti, de a bőr hidratáltságát nem befolyásolja, így a megfelelő bőrápolásra ilyenkor is szükség van (lsd. lentebb). Az esti zuhany után először a testápoló krémet használjuk, majd 1-2 óra múlva, lefekvés előtt kell a gyulladáscsökkentő krémet az érintett bőrterületre kenni. 
 • A viszketés leginkább a helyi gyulladásgátló krémek, kenőcsök használatával és a megfelelő bőrápolási rutin segítségével csökkenthető. Antihisztamin tartalmú szájon át adott készítmények adása megkísérelhető, de hatásuk sajnos kérdéses.

 

Az ekcéma kezelése nyugalmi időszakban:

 • Bőrápolási rutin:
  • A gyermeket langyos vagy testmeleg vízben fürdessük vagy zuhanyoztassuk, max. 5-10 percig.
  • A mosakodáshoz speciálisan ekcémás bőrre való fürdető krémet, szappant használjunk.
  • A bőr kiszáradását megakadályozó testápolókat a fürdés/tusolás után azonnal (3-5 percen belül) használjuk.
  • Nappalra krém, éjszakára inkább kenőcs jellegű készítményeket alkalmazzunk.

 

Bővebben

A bőr megfelelő hidratálásával és visszazsírozásával ritkíthatjuk a   fellángolások előfordulását, fokozhatjuk a helyi gyulladáscsökkentők hatását, helyreállíthatjuk a bőr védőfunkcióját.

 • Irritáló anyagok kerülése:
  • Kerüljük a verejtékezéssel járó helyzeteket (pl.: túlöltöztetés, lakás túlfűtése)
  • Klóros vízben való úszás nem javasolt.
  • Műszálas ruhák helyett pamut és vászon anyagokból készült, szellős ruházat javasolt.
  • Dohányzás mellőzése a gyermek körül.
  • Fogzó, nyálzó gyermeknél használjunk védőkrémet a száj körüli területen.
  • Kerüljük a túlzásba vitt higiéniát, mert tovább szárítja a bőrt, tönkreteszi bőr védőrétegét, a kémiai anyagok pedig további irritációt válthatnak ki.
 • Allergénprovokáció kerülése: amennyiben sikerül kimutatni valamilyen allergiás érzékenységet a gyermeknél, akkor azt a provokáló faktort kerülni kell. Csecsemőknél elsősorban ételallergia (tejfehérje- ill. tojásfehérje érzékenység) jellemző, míg kétéves kor felett inkább a házipor, házipor atka, növényi pollen és állati szőr allergia jellemző.
 • Proaktív kezelés: a proaktív kezelés a korábban említett gyulladáscsökkentő készítmények (szteroidok, kalcineurin gátlók) speciális alkalmazását jelenti. A tünetmentes betegnél hetente két napon a korábban érintett területre használjuk a gyulladáscsökkentő kenőcsöt/krémet napi egy alkalommal. Ezzel a kezeléssel meghosszabbíthatjuk a tünetmentes időszakot.

 

Gyakori kérdések:

 • Lesz-e mellékhatása a szteroidos krémeknek/kenőcsöknek?

A rendeltetésszerűen (megfelelő ideig és dózisban) alkalmazva ezeket a készítményeket nem kell lényeges szteroid mellékhatással számolnunk. Ezen félelmeink miatt ne hagyjuk el a kezelést, mert a gyógyuláshoz elengedhetetlenek. A szteroidos kenőcsöket mindig a kezelőorvos utasításai szerint kell használni.

 • Lehetnek-e szövődményei a betegségnek?

Időnként előfordul, hogy az ekcémás területek elfertőződnek, ilyenkor változtatni kell a helyi kezelésen, és baktérium ill. gomba elleni hatóanyagot is tartalmazó krémeket kell használni. Ha a tünetekben változást észlel (pl.: váladékozás, hólyagok, pörkösödés jelentkezik), akkor orvosi konzultáció szükséges. 

 • Mindenképpen kell allergiavizsgálat?

Nem minden ekcémás gyermeknél áll fenn valamilyen allergia a háttérben. Konzultáljon gyermekorvosával, hogy az Ön gyermekénél indokoltnak tartja-e a további vizsgálatokat.

 • Az ekcémás gyermekem sokszor nagyon nyűgös, „hisztis”, ez engem is feszültté, türelmetlenné tesz. Mit tudok tenni?

Ez a krónikus bőrbetegség nagyban meg tudja nehezíteni a család életét. A folyamatos viszketés miatt a gyermek gyakran irritált, éjszakai alvása is zavart lehet. Ez kihathat a szülő-gyerek kapcsolatra. Fontos tudnunk, hogy ezek az érzések normálisak, ne hibáztassuk magunkat miattuk. Keressünk olyan támogató csoportokat, ahol a szülők hasonló problémákkal küzdenek, ez segíthet a feszültség oldásában. Ne szégyelljünk segítséget kérni, és időt szakítani magunkra, a feltöltődésre. Szükség esetén forduljunk pszichológushoz, aki segíthet a fokozott stressz kezelésében, tanácsokat adhat a konfliktuskezelés javítására.

 • A bőrápoló készítmények rengeteg pénzbe kerülnek, ráadásul sok hatástalannak bizonyul.

A gyógyszertárakban valóban nagyon sokféle kozmetikai készítmény kapható. Sajnos előre nem lehet tudni, hogy kinek melyik fog beválni. Érdemes ezekből kezdetben kisebb kiszerelést választani, vagy kérni termékmintát kipróbálásra. Szerencsére itt is érvényes lehet „a drágább nem biztos, hogy jobb” elve. Érdemes megkérdezni a kezelőorvost, lehet, hogy tud olyan receptúrát, amely hatásos, és a márkás készítmények árának töredékéért megvásárolható. 

 1. A gyermekem tiltakozik a testápolók használata ellen, mert csípik a bőrét.  

Ez nagyon gyakori probléma, és a legjobb minőségű, ekcémás bőrre való készítményeknél is előfordul. Ennek oka, hogy az ekcémás bőr kicsit olyan, mintha nyílt sebbe kennénk ezeket a krémeket, viszont ezen bőrápolók nélkül nem várhatunk javulást. A rendszeres használattal, a bőr gyógyulásával ez a kellemetlen érzés megszűnik. Ezt el kell magyaráznunk a gyermekünknek, és legyünk kitartóak. Segítsünk neki figyelemeltereléssel, terápiás mesékkel (a főhős küzdelmek árán legyőzi a gonoszt), jutalmazással (pl.: matricák, közös játék stb.). Idővel érezni fogja a javulás, és ez segíti majd a terápia elfogadásában.

 

Forrás:Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat (2019)

Nem lehet elég korán felhívni a szülők figyelmét, hogy az okostelefonok, tabletek nem kisgyermek kezébe való eszközök! Az okostelefon olyannyira hozzátartozik már a mindennapjainkhoz, hogy szinte észre sem vesszük és már kisgyermekünk – netán csecsemőnk – kezében landol. Tudatosan kell odafigyelni arra is, hogy gyermekünk ne állandóan azt lássa, hogy a telefonunkkal vagyunk elfoglalva, ahelyett, hogy rá figyelnénk. Persze, hogy érdekelni fogja a csodakütyü, ha mi is naponta 50x megérintjük!

Az újdonsült szülőkben hamar kell, hogy tudatosuljon, hogy gyermekük számára ők a példaképek –okostelefonostul ill. okostelefon okos használatával. Bizonyos szabályokat már a kezdet kezdetén érdemes felállítani, nem kell megvárni, míg a gyermek nagyobb lesz – csak a konfliktusforrásokat növelné. Például étkezésnél jogos az abszolút okostelefon-tiltás. És ez a szabály mindenkire kell, hogy vonatkozzon - apára, nagyszülőkre, ismerősökre is.

A felelősséget nem szabad azzal hárítani, hogy más – sőt, majdnem  mindenki!  - megengedi a kisgyerekének, hogy az okostelefonnal játsszon, vagy mesét nézzen. A saját gyerekünkért mi vagyunk a felelősek, nem a szomszédasszony. A tapasztalat azt mutatja, hogyha a szülők egységesek és biztosak a médiaeszközök használatával kapcsolatos házi szabályokban, akkor a gyerekek is akceptálni fogják azokat.

Okostelefon-alapszabályként javasolható: - tiltás közös étkezésnél      

                                                                    - tiltás tanulás közben

                                                                    - tiltás a hálószobában, éjjel.

Közös étkezéskor, tanulás közben, éjjel a telefon az arra kijelölt helyen kell, hogy pihenjen. Ez nem sok szabály, kamaszunk is tolerálni fogja, kezdeti lázongás után J. Miért fontos tanulás közben arrébb rakni a telót? Egy 2015-ös német felmérés szerint a fiatalok naponta 98x kapcsolják be a képernyőt, átlag 10 percenként néznek rá telefonjukra, feladatvégzés közben is max. 18 perc telik el, hogy tevékenységüket megszakítsák és ellenőrizzék, érkezett-e üzenetük.

Saját okostelefon?? 12-14 éves korban engedhető meg a pszichológusok szerint, és a Szilícium-völgyben, ahol a legtöbb szoftverfejlesztő cég székel, is így tesznek a legmenőbb számítógépes guruk, ha a saját gyerekeikről van szó!                                                                    

Képernyő-hatások

A kisgyermekek a képernyőn keresztül áramló rengeteg információt képtelenek feldolgozni. Ez frusztrációt, agressziót szül.  Agyuk nem tud olyan gyorsan összefüggést találni a látottak és hallottak között, ahogy azok változnak. Ezért csak képeket, szilánkokat rögzít az agyuk. Túl sok „bambulásnál” az agy hozzászokik egy szilánkokból, nem összefüggésekből álló gondolkozáshoz, és az információk passzív felvételéhez – feldolgozás nélkül. Így az agy később sem lesz képes az aktív, kreatív gondolkodásra, ezeknek a gyerekeknek kevesebb ötletük lesz, később nehezebben tudnak egyedül döntéseket hozni.  Ezért is fontos, hogy 3 éves kor előtt lehetőleg egyáltalán ne, 6-8 éves korig legfeljebb szülővel együtt nézzen mesét a gyermek a TV-ben, vagy számítógépen, illetve utána beszéljék meg a látottakat.

„Bambulás” közben a test is természetellenes nyugalomban van. Ezt követi gyakran egy természetellenes, sokszor agresszív motorikus nyugtalanság - amit valószínűleg már minden szülő átélt, és megfogadta, hogy legközelebb nem engedi kisgyermekét órákig a képernyő elé… Mert a gyermeknek szabad játékra, sok mozgásra és ezzel kapcsolatos tapasztalásra van szüksége. És pont, hogy így válik később, amikor az agya már érett rá, jó felhasználóvá, tudatos médiahasználóvá.

És akkor a látott témákról nem is beszéltünk. A youtube-on pár kattintással elérhetők abszolút nem gyereknek való (pornó, horror stb.) tartalmak – védjük le ezen oldalak ellen gépünket, ill. soha ne hagyjuk egyedül gyerekünket az interneten szörfölni.

Az internetet használó médiaeszközök által okozott többlet sugárterhelésről is egyre több tudományos adat születik, ill. hogy ezen sugárterhelés mennyiben érinti életünket. Koncentrációzavarhoz, alvásproblémához vezet és egyre inkább valószínű, hogy bizonyos tumorok kialakulásához is hozzájárulhat.

A túl sok médiahasználat konkrét következményei: az ilyen gyerekeknek gyakran van beszédzavaruk, megkésett a beszédfejlődés és/vagy mozgásfejlődésük. A nyelv egyszerű, a szókincs kicsi marad. Az olvasott szöveget később nehezen értik meg, később a keveset olvasók táborához tartoznak. A koncentrációs képesség csökken. Ezen gyerekek veszélyeztetettek lesznek alkohol- és drogabúzusra, ahol szintén gyorsan teljesülnek a kívánságok, jön a kellemes érzés.

Tudatában kell lennünk, hogy nem csak a számítógépes játékok, de az állandó jelenlét az online világban is függővé és boldogtalanná tesz. Mint az alkohol vagy a drogok! Amiket persze tiltunk gyermekeinktől. Játék közben, vagy a like-ok gyűjtögetésekor nagyon gyakori pozitív visszajelzéseket kap az ember, ami endorfint – az ún. boldogsághormont – szabadít fel. A valós életben sokkal nehezebben érünk el bármilyen elismerést. Az online térben mindent sokkal gyorsabban elérhetünk, a valós életben nem ( a megelőzésben ezért is fontos a sport, a különböző hobbik, ahol a gyereket pozitív élmények érik, ha ezért erőfeszítést tesz! Ráadásul kortársak között van). Aki sokat él az online térben, később offline nem tud majd jól funkcionálni, depressziós lesz . 

A számítógépes játékok nem növelik a kisgyermek kreativitását. Még ha úgy is néz ki, hogy milyen ügyesen nyomkod a hároméves! Csak bizonyos szűk keretek között lehet kreatívnak lenni – amit a játék megenged. Társasjátéknál sosem lehet tudni, hogyan alakul a következő menet, hogyan reagálnak a játékosok. A fantázia és a kreativitás szabad teret kap, nincs elnyomva.

 

Forrás: Sozialpediatrisches Zentrum, Konstanz; Tari Annamária – Veszélyes digitális világ 

ENURESIS - SZÜLŐI KÉRDŐÍV A „KISDOLGOKHOZ”

(a helyes választ kérem kipipálni)

                                                                                                         IGEN                                        NEM

Napközben is előfordul bepisilés?

- hirtelen jön az inger,futni kell,de beszalad?

-sokáig tartogatja a gyermek a pisit?

(játék, TV miatt, vagy nem akar elmenni pl.suliban)

-másképp pisil, mint pl. tesók? Szakaszosan?

-állandó vizeletcsepegés van?

Éjszaka volt már egy ideig száraz?

- ha igen, mennyi ideig?

Éjjel többször is bepisil?

Teljesen bepisil az ágyba?

Csak picit és felébred, WC-re is elmegy?

Vannak száraz éjszakák is?

Nagyon nehezen ébreszthető éjjel?

Visel éjjel pelenkát?

 

Volt már húgyúti infekciója?

Történt fontos esemény mostanában?

( haláleset, iskolaváltás, válás stb.)

Van székrekedése?

Szokott kakis lenni a bugyija?

Hasonló - bepisilés - probléma előfordult a szülőknél?

( ha egy szülőnél igen, kb. 40% az esély gyereknél is!)

Ismert ADHD vagy egyéb viselkedési zavar, jár fejlesztésre vhova?

 

Vizelet-vizsgálat, labor, esetleg hasi uh  eredménye:                                                         

Köszönöm a kitöltést, sokat segít! dr.Demeter Gabriella

Mit tehetünk, ha evészavarban szenved a gyermekünk?

 

Magyarországon egyre több fiatalt érint az evészavar, mely főleg lányok körében terjedt el, de a fiúk között is növekvő számban fordul elő.

A legismertebb – és egyben legveszélyesebb evészavar az anorexia, amely súlyos, életveszélyes betegség. Az anorexia más lelki és testi megbetegedésekhez, korai halálhoz vezethet. Leggyakrabban 14-15 éves kor körül kezdődik, bár ma már 10 éves anorexiások is vannak! Kialakulásában szerepet játszhat a tökéletességre való túlzott törekvés, a kedvezőtlen családi működés, a soványság kultusza a családban és genetikai tényezők is.

Vezető tünetei a jelentős súlyvesztés ( nem evés, túlzott testmozgás, önhánytatás, hashajtók következtében), az alakkal, testsúllyal, a táplálkozással való túlzott foglalkozás és a testképzavar – az érintett fiatal kóros soványsága ellenére is túlsúlyosnak látja magát – és az állandó erőfeszÍtés a testsúly csökkentésére.

A másik leggyakoribb evészavar a bulimia, melynek fontos jelei a féktelen, visszatérő falási rohamok. Mivel a páciens a falásrohamok miatt erős bűntudatot érez, önhánytatás, időszakos koplalás, túlzásba vitt sportolás, fogyasztó hatásúnak vélt gyógyszerek – hashajtók, vízhajtók -, ill. drogok használata kiséri a rohamokat.

 

Vészjelek fogyás esetén:

-Vészes fogyás (rövid idő alatt 10%-ot meghaladó testsúlycsökkenés normális testtömeg mellett vagy 3 hónap alatt legalább 6k fogyás ). Még közel normál testsúly mellett is előfordulhatnak súlyos testi szövődmények hirtzelen fogyáskor (pl. életveszélyesen alacsony pulzus, vagy laboreltérés). BMI < 18,  Elengedhetetlen az orvosi vizsgálat! 

-Fogyással összefüggésbe hozható fizikai tünetek (pl. szédülés, ájulás,gyengeség)

-Kifejezett viselkedésváltozás: a fogyásra való beszűkülés mellett visszahúzódás, lehangoltság, kalóriák számolása

-Tanulmányi eredmény változása, koncentrációképesség csökkenése

-Lányoknál a menstruációs ciklus felborulása, elmaradása

 

Vészjelek, ha nincs fogyás

-Testsúlycsökkentésre irányuló kompenzáló viselkedés: extrém mértékű sportolás, önhánytatás, hashajtás, izomfejlesztő gyógyszerek, tiltott szerek.

-Számottevő izomnövekedés mellett is soványnak, csenevésznek tartja önmagát

-Fehérjekészítmény fogyasztása izomtömeg növelésre

-Egészséges ételek fogyasztására történő beszűkülés, ami rontja az életminőséget (közösségi programoktól távolmaradás).

 

Mit tegyen, ha a felsorolt vészjelek bármelyikét észleli?

Fontos, hogy mindkét szülő, vagy amelyikkel szorosabb a gyermek kapcsolata, bizalmas beszélgetést kezdeményezzen a fiatallal. Ennek során érdemes jelezni neki, hogy mennyire aggódnak érte a viselkedésében tapasztalt változás miatt. kerüljük a fiatal noszogatását, étkezésre való biztatását és „etetését”, mert az nem vezet célra, sőt kifejezetten ártalmas. Időt kell szánni a pedagógussal való konzultációra is, és fontos, hogy minél előbb házi gyerekorvosi vizsgálat történjen. Sokszor orvosi döntést igényel, hogy kórházi kezelésre, vagy ambuláns pszichológiai ill. pszichoterápiára van-e szükség.  A legcélravezetőbb terápiás forma a családterápia! A szülő és gyermeke közti bizalom megőrzése érdekében lényeges, hogy a fent részletezett lépések mindig a fiatal tudtával történjenek !

 

Krónikus, visszatérő fejfájás gyermekkorban

 

 Gyermek – és főleg serdülőkorban a fejfájás nem ritka és igen kellemetlen panasz, amivel foglalkoznunk kell. A fejfájást csillapítani lehet a szokásos fájdalomcsillapítókkal (Nurofen, Cataflam), folyadékbevitellel, pihenéssel, elsötétítéssel, relaxációs technikákkal.

Kérem válaszoljanak a következő kérdésekre.

Előzmények:

- volt a gyermeknek agyrázkódása ?

- családban előfordult migrén?

Panaszok:

-milyen gyakran fáj a feje?

-hétvégén, iskolai szünetben is előfordul?

-a fejfájás jellege: nyomó, feszítő, lüktető?

-fizikai aktivitásra fokozódik a fájdalom?

-menstruációs ciklussal kapcsolatban van?

-jól és eleget alszik? Elalvás előtt mennyit és mikor „kütyüzhet”?

-pszichés terhelés van?

 

- éjjel szokott fájni a gyerek feje? Alvásból felébred rá?

- a fejfájás gyakorisága, erőssége, időtartama fokozódott?

- egyéb tünet jelentkezett-e a fejfájás mellé? ( hányás, hányinger  vagy bármilyen neurológiai tünet-szédülés, beszédzavar, „furcsa” érzés, kettőslátás stb.)

-  tanulási teljesítménye romlott?

 

Gyermek vérnyomása többszöri méréssel:

 

Szemészeti, esetleg fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt, ha régen volt labor, akkor az is.

Fejfájásnaplót vezessenek, pár hét múlva hozzák magukkal!! ( mikor fájt a feje (pl.hétfőn 17-19 óráig), mennyi ideig, fájdalom értékelése 1-10ig, mire múlt el, egyéb tünet)

 

Köszönöm: dr.Demeter Gabriella

A fülfájdalom egy gyermekkorban gyakran jelentkező, az esetek nagy részében felső légúti fertőzés, nátha
következtében kialakuló tünet. Ilyen esetben a megelőző vírus fertőzés következtében a fülkürt működését akadályozó
duzzanat alakul ki az orrgaratban, mely a fül dugulás érzetével, pattanó hang hallásával, fájdalommal társul. Ha ez
tartósan fennáll, savós jellegű váladék termelődök a középfül üregében, ez halláspanaszt okozhat gyermekének, mely
átmeneti jellegű. Bakterialis felülfertőzés létrejötte esetén a fülfájdalom heves, tarósan fennáll, az esetek többségében
láz jelentkezik.
Ez az eltérés antibiotikus kezelést igényelhet,melynek szükségességéről a kezelőorvos a fültükri kép és a klinikai
megjelenés alapján dönt. Ezen kívül szükséges a fájdalom csillapítása és a fülkürt megfelelő működésének
visszaállítása a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Teendők fülfájás esetén:
1. Az első 24 órában 4-6 óránként adjon gyermekének fájdalomcsillapítót (Nurophen, Algoflex, Flamborin, Panadol stb.), és
fektesse ágyba. A patikában ezek a készítmények recept nélkül kaphatók.
2. Ne engedje a gyermeket szabad levegőre, ne mossa a haját, kádban ne fürössze. Alváskor az ágy fejvégét kissé
emelje meg, amely a lüktető jellegű fülfájást némiképp mérsékli. A fülpanasz a gyermekek 85%ánál egy napon belül
elmúlik, és nem szükséges az antibiotikus kezelés.
3. Amennyiben a gyermek fülfájdalma 24 óra múlva is fenn áll, forduljon háziorvosához vagy jelentkezzék fülészeti
szakrendelésen.
4. Mielőbb forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül valamelyik a fülfájással egyidejűleg fennáll: hányás, magas
láz, fejfájás, elesett állapot.

(Forrás: Heim Pál kórház)

A COVID idején a szülők hasznosnak találhatják az Országos Gerincgyógyászati Központ honlapján  részükre összegyűjtött tanácsokat és videókat, melyek az alábbi linken érhetők el: 

https://ogk.hu/tevekenyseg/prevencio/szuloknek-a-covid-idejen/ 

 

A hasmenéses, hányásos panaszok hátterében a gyomor-bélrendszer vírusos fertőzése valószínű ill. enyhe ételmérgezés is okozhatja.

Napok óta tartó láz, magas láz (>40C), kifejezett hasfájás, véres széklet, ivási képtelenség, < 12 hó ( és napi 3x vagy több hányás) esetén orvosi vizsgálat szükséges. Akkor is ha rendszeresen szedett gyógyszerét kihányja (pl. epilepszia)

Ha a hányás, hasmenés együtt jelentkezik , a hányás kezelendő (Daedalonetta kúp/tabl.). Ne tegyen semmit a hasmenés ellen!

 

Otthonában szükség esetén lázcsillapítás, valamint óvatos, de bő folyadékbevitel javasolt az alábbiak szerint:

hányás után kb 3/4 óráig nem kaphat semmit, ezt követően öt percenként 1-2 kiskanál, majd 1-1 korty hideg vizet/gyenge teát/ORS-t fogyasszon.  ORS= rehidráló folyadék, vény nélkül kapható patikában. A siker titka, hogy kis mennyiségeket adjunk! Illetve bármit, amit megiszik-igyon! Amennyiben emellett további 1-2 óráig nincs hányás, óvatosan emelhető az egyszerre bevitt mennyiség. Étel fogyasztása csak több órás hányásmentes időszak és megbízható folyadékbevitel mellett javasolt.

Amennyiben a hányás az óvatos itatás mellett is masszívan folytatódik, vagy a vizeletmennyiség csökken (6-8 órán keresztül egyáltalán nincs vizelet), illetve bágyadttá, aluszékonnyá válik a gyermek, Gyermekkórház ambulanciáján jelentkezzenek, ekkor osztályos felvétel válhat szükségessé. ( Bethesda kórház Sürgősségi Amb., Ügyeletei időben: Heim Pál Kh. )

 

Hasmenéses tünetek jelentkezésekor ionpótlás is szükséges, ekkor orális rehidráló folyadékot, ORS próbáljanak. Mivel az ízük nem kellemes – sós+ édes – jól behűtve, szívószállal kínálják! Esetleg ízesítetlen gyümölcsteába lehet tenni. ( Hipp ORS almaital(4hónapos kortól), BioGaia ProTectis ORS ital, HUMANA Elektrolyt banánízű por 1 éves kortól). A folyadékhiányt folyamatosan lehet ORS-sel pótolni, pl. minden hasmenés után 150-250 ml-t kell inni.

Ha ezt nem fogadja el, mindenképp cukros folyadékot igyon (pl. felesre higított almalé, vagy felesre higított izotóniás sportital), emellett só (ropi, megsózott kímélő főtt étel, húsleves) és kálium pótlásra banán is javasolt.

Segítse gyermekét, hogy pár órát aludjon. Ilyenkor kiürül a gyomor, csökken a hányinger. 3 óra múlva ébressze fel, ha vizes hasmenése is van kínálja ORS-sel.

A folyadékpótlás mellett adjon probiotikumot is 10-14 napig hogy helyreálljon a bélflóra egyensúlya. Pl: BioGaia, Enterol, Normaflore

A régi Smecta por helyett a Tasectan port adjuk, főleg ha hasfájás is kíséri a hasmenést.

Néha a gyerekek mindent kihánynak órákon keresztül, de ha vizelet van, a gyermek nem szédül, nyelve nedves, mégis valamennyi folyadék felszívódott, ez segít a kiszáradás megelőzésében. Ha megáll a hányás, a fentieknek megfelelően pótoljuk az elvesztett folyadékot. 

Szigorú ropi-keksz diéta nem kell! Minél hamarabb könnyed, normális étkezésre vissza lehet térni (húsleves, natúr csirke, joghurt /tápszer is mehet). Fennmaradó laza székletnél 2-4 hétig laktózmentes diétára is szükség lehet. 

Kedves Érdeklődők! 

 

Amint arról a sajtóból értesülhettek hazánkban az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt az "A" típusú  fertőző májgyulladás okozta megbetegedések száma. Statisztikusan ez azt jelenti, hogy míg 2016-tól (699 eset/év) fokozatosan csökkent az esetszám 2020-ig (28 eset/év), a tavalyi év folyamán ismét emelkedni kezdett (75 eset/év), és idén már az első félévben majdnem elérte a 350-t! Bár szerencsére eddig egy sem volt halálos kimenetelű, a betegség nagyobb figyelmet kapott, ezért a következőkben szeretném röviden összefoglalni az "A" típusú fertőző májgyulladással kapcsolatos tudnivalókat.

Az „A” típusú fertőző májgyulladást az ún. hepatitisz A vírus okozza. A fertőzés többféle úton tud elterjedni, melyek között a leggyakoribb a fertőzött étel vagy ital fogyasztása, illetve a fertőzött ember székletével való kontaktus. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy miután a beteg ember a székletével üríti a vírust, a WC használat után ha nem mos eléggé alaposan kezet, akkor minden tárgy, amihez hozzáér, fertőző válik a következő személy számára, aki ugyanazt a tárgyat megérinti.
A betegség lappangási ideje átlagosan négy hét, a lefolyása néhány héttől néhány hónapig tart. A beteg ember a lappangási idő második hetétől a sárgaság megjelenéséig fertőzhet meg másokat. A megfertőződött emberek egy része tünetmentesen átvészeli a betegséget, míg másoknál a következő tünetek alakulnak ki: láz, fáradtság, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasfájás, ízületi fájdalom majd ezt követően világos színű széklet és sötét színű vizelet, bőrviszketés illetve sárgaság. Súlyos lefolyás jellemzően az idős vagy bármely korú krónikus betegek körében fordul elő, ők esetenként kórházi kezelést is igényelnek. A gyerekek többnyire tünetmentesen átvészelik a fertőzést, de természetesen közöttük is előfordulhatnak súlyos esetek. Szemben a fertőző májgyulladás egyéb formáival, az „A” típusú hepatitisz nem válik krónikus betegséggé. Aki egyszer átesik rajta, az tartós védettséget szerez.
Mivel a fertőző májgyulladás tünetei nem kizárólag erre a betegségre jellemzőek, a diagnózist vérmintából laborvizsgálat alapján lehet felállítani.
A betegségnek specifikus gyógyszere nincs, a kezelés a pihenésből, kímélő étrendből és bőséges folyadékfogyasztásból áll. Kerülni kell az alkoholfogyasztást és bizonyos gyógyszerek szedését. Lehetőleg zsírszegény, szénhidrátdús ételeket kell enni. Pihenés javasolt mindaddig, amíg a betegnek lemegy a láza, visszatér az ereje, az étvágya, és elmúlik a sárgasága. Ez többnyire hónapokig, nem ritkán akár fél évig is eltarthat.
A betegség megelőzhető a higiénés szabályok fokozott betartásával (alapos kézmosás WC használat, bármely más szennyezett tárgy érintése vagy pelenkacsere után, ételkészítés előtt), a nyers ételek (főként a halféleségek, tojás, tenger gyümölcsei) fogyasztásának elkerülésével, és legfőképpen védőoltással.
Védőoltás javasolt minden egy évnél idősebb gyermeknek és felnőttnek általános megelőző jelleggel, illetve fertőzött személlyel való találkozást követően ún. posztexpozíciós profilaxisként (azaz a találkozást követően a betegség kialakulását megelőzendő).
Általános megelőzésként a következő esetekben javasoljuk a védőoltást: azoknak, akik gyakran fogyasztják az előbb felsorolt ételeket, vagy akik olyan helyre terveznek utazást, ahol a betegség elterjedése gyakoribb. Idetartoznak a fejlődő országok, de számos európai ország is. A legfrissebb, 2020-as adatok szerint csökkenő sorrendben ezek a következők: Bulgária, Románia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Csehország, Olaszország stb.
Posztexpozíciós profilaxisként azoknak szükséges védőoltást kapni, akiknél felmerül a gyanú, hogy két héten belül fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Kötelező védőoltásban részesíteni a bölcsődébe, óvodába, iskolába járó azon gyermekeket, akiknek csoport- vagy osztálytársánál hepatitisz A fertőzés igazolódott (feltéve, hogy korábban még nem részesült védőoltásban). Ilyen esetben az oltóanyagot a hatóság biztosítja, és az iskolaorvosi ellátás keretében történik a védőoltás beadása.
Hepatitisz A fertőzés elleni tervezett vakcinációhoz kétféle védőoltás érhető el jelenleg: az egyik, amely csak az A vírus ellen, illetve a másik, amely az A és a B vírus ellen is véd. Az előbbit javasoljuk azoknak, akiknél gyors (egy héten beüli) védettséget kell elérni, míg a kombinált jön szóba az időben tervezett vakcináció esetében (amikor erre 5-6 hét is rendelkezésre áll) azok számára, akik még nem részesültek hepatitisz B elleni védőoltásban (ők a hetedik osztályos tanulóknál fiatalabbak, mivel a hepatitisz B oltás ebben az életkorban kötelező jelenleg). Az oltóanyagok a többi ajánlott vakcinához hasonlóan vénykötelesek, patikában megvásárolhatók, és a tanácsadás keretében a rendelőben adjuk be a gyermekeknek.

Bízom benne, hogy hasznosnak találták a tájékoztatást. Az esetleges további kérdéseikkel kapcsolatban állunk rendelkezésükre az ismert elérhetőségeinken.Forrás: Dr.Bogdányi Katalin, Biztos Kezek Alapellátó Gyerekorvosok Társasága

Mit mond a tudomány, avagy a vakcinákon túl
???????????? ????
Legtöbben még talán emlékszünk a mellékelt ábrára, amely a járványok elleni küzdelem alapvető értelmét mutatja be - lassítani a vírus terjedését. Ha lassul a terjedés, akkor ezzel arányosan a megbetegedések száma is lassabban nő, a kórházi terhelés is kiegyensúlyozott, ez a lezárások elkerülésének módja.
A Delta variáns terjedése óta már közismertté vált az a tudományos tény, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust. (ne feledjük – ettől még a súlyos megbetegedéstől és kórházi kezeléstől még kiválóan védenek a vakcinák).
☝️Ez természetesen azt is jelenti, hogy az oltással nem élők, vagy a fokozottan veszélyeztetettek, illetve azok, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem, most a Delta variáns által tüzelt negyedik hullámban könnyebben elérhetőek a vírus számára.
Éppen emiatt, hogy van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől, az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását.
Az egyik ECDC dokumentum néhány életszerű példával is él, ez segít megérteni a lényeget:
- Amennyiben olyan helyzetben találkozunk, ahol mindenki egészséges és megfelelő vakcinálási soron is átesett, úgy ez tekinthető a legbiztonságosabb forgatókönyvnek, nem feltétlenül szükséges a maszk és távolságtartás.
- A maszk és távolságtartás ajánlott minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed (mint most is).
- A maszk és távolságtartás továbbra is fontos a közösségi terekben (pl: közlekedés) és nagy gyülekezések alkalmával (szuperterjesztési esemény veszélye miatt – ekkor egy eseményhez köthetően egy-egy fertőzöttnek az átlagoshoz képest sokkal több továbbadásra van esélye)
A lényeg: A vakcina valóban az első és legfontosabb védelmi vonalunkat jelentik. A vakcinák valóban működnek, a jó átoltási mutatókkal bíró országokban jóval elmaradnak a kórházi kezelések és halálozások számai a legutóbbi hullámhoz képest, annak ellenére is, hogy az esetszámok magasak.
☝️????A vakcina önmagában azonban egy törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell. Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége.
☝️A maszk és távolságtartás így nem csupán a vírus ellen védtelen embertársainkat védi, hanem továbbra is egy nagyon fontos és jól működő eszközünk a járvány fékezésére, amelyre folyamatosan szükség van.
Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.
????Mindig így lesz már?
Virológusként bátran állíthatom, a járvány sajnos addig tart amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani - legnagyobb eséllyel itt születnek ugyanis az újabb variánsok, melyek a vakcinált társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani. Ez újabb és újabb hullámokat vethet, ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet és be nem áll egyfajta egyensúly - várhatóan amikor a világ nagy része már immunizálódott. Addig a mostanihoz hasonló kihívásokra mindenképpen célszerű minden lehetséges eszközzel védekezni és lassítani a járványt.
Kemenesi Gábor, virológus Írása
 

Vizsgálathoz időpontfoglalás szükséges!

A váróteremben kizárólag maszkban és a 1,5 méteres távolság megtartásával lehet várakozni!

Igazolást csak és kizárólag betegség esetén állítunk ki!

Alapos indok esetén – családi ok, költözés, nyaralás, temetés, nyelvvizsga stb.– az iskolánál kell kérvényezni (lehetőleg előre) a hiányzó napok igazolását

A nem kötelező oltások beadása rendelőnkben ingyenes

Elveszett, idegennyelvű dokumentumok pótlása/kiállítása – pl. oltási kiskönyv oltások beírásával: 2000 Ft

Rendelőnkben végzett CRP vizsgálat díja: 1000 ft

Alkalmassági vizsgálatok, pl. jogosítvány díja a jogszabály szerint: 7200 Ft

 

Intézménybe kerüléskor – bölcsöde, óvoda, kollégium – egészséges igazolást nem adunk ki!

TAJ szám hiányában csak sürgősségi ellátás vehető igénybe. Kivétel ez alól a 3 hónapja életvitelszerűen Magyarországon élő gyermek védőoltása, mely ingyenes.

Nem sürgősségi vizsgálat, adminisztráció stb.: 5000 ft

Kedves Szülők, Nagyszülők!

Sajnos idén is lesz tél, jönnek a légúti virusok, közelit az influenza szezon. A Föld déli féltekén idén is a szokásosnál nagyobb influenza járványt észleltek, ezért várhatóan Európában, az északi fétekén is sok megbetegedésre számithatunk. Az influenza a közvélekedéssel ellentétben nem enyhe betegség, gyakran jár szövődményekkel. Hirtelen kezdődik,gyengeséggel, magas lázzal, a láz 5-7 napig is fennmaradhat. Nátha ritka, köhögés gyakori. Szövődményként kisgyermekkorban tüdőgyulladás, középfülgyulladás alakulhat ki. 

Szerencsére az influenza ellen rendelkezünk védőoltással. Az oltás során immunválaszt váltunk ki, azaz megdolgoztatjuk az immunrendszert-felkészitjük a virus elleni védelemre. Tehát nem ellustitjuk a szervezetet!

Oltandók: 60 éven felüliek, krónikus betegek, eü.személyzet, terhesek: a 2.trimesztertől, kisgyermekek és iskolások ill. tanáraik, szüleik, (8.os felvételizők, sielők stb....), azaz mindenki

Oltások:

3Fluart - rendelőben, ingyenes, 3 éves kortól adható, 3-11 éves korig fél adag, > 12 év egy adag. A 3 leggyakoribb virustörzset tartalmazza, elölt, teljes virusok formájában

Vaxigrip tetra - vényköteles, fél éves kortól adható. Iskolás kor alatt, ha még sosem kapott influenzaoltást 4 hét múlva 2.adag is adandó. 4 virustörzs van benne, ún. split vakcina, azaz a virus kisebb részeit tartalmazza

Fluenz tetra orrspray - vényköteles, 2-18 éves korig adható. Iskolás kor alatt, ha még sosem kapott influenzaoltást 4 hét múlva 2.adag is adandó. 4 virustörzs van benne, élő, gyengitett virust tartalmaz

Gyakori kérdés tavasztól őszig, hogy mit kell csinálni, ha kullancsot találunk gyermekünkben. 

Lehetőleg minél gyorsabban távolítsuk el a kullancsot egy csipesszel.  A bőrhöz legközelebb fogjuk meg az élősködőt és egy egyszerű mozdulattal húzzuk ki. Nem szabad "nyomorgatni", nem szabad rákenni semmit a kullancsra. Az eltávolított kullancsot dobjuk ki a wc-be. (a kullancs bevizsgálásának semmiféle értelme nincsen!) Ha a bőrben marad a fej, az úgy fog viselkedni, mint bármilyen idegen test, pl. tüske-azaz idővel kilökődik, esetleg kis bőrpír kíséri.

A kullancscsípés helyét jegyezzük meg. Ha 3-30 napon belül egy folyamatosan, napokig növekedő foltot látunk a csípés helyén,melynek átmérője az 5 cm-t is eléri, feltétlen mutassuk meg háziorvosunknak. Ez a bőrtünet a Lyme kór megbízható jele lehet. Ilyenkor antibiotikumra van szükség. Egyéb laboratóriumi vizsgálatok ilyenkor nem indokoltak! Nagyon szépen kérem, hogy patikai gyorstesztet se csináljanak, abszolút megbízhatatlanok-felesleges aggodalmat keltenek!!! (ha bizonytalan esetben laboratóriumi vizsgálatot javasolunk, az csak speciális laborban lévő vizsgálat lehet, nem ún. sima szerológia!-bővebben lsd www.kullancs.hu)

A másik kullancs által terjesztett betegség egy  vírusos encephalitis, azaz agyvelőgyulladás. Influenzaszerű tünetekkel kezdődik, magas lázzal, fejfájással, melyhez pár nap után idegrendszeri tünetek is társulnak. Általában kórházban kezelendő. Ez ellen a betegség ellen rendelkezünk védőoltással! Lehetőleg az őszi-téli időszakban kezdjük az immunizálást, 4 hét különbséggel adjuk be az oltásokat. A 3.oltást szűk 1 év múlva adjuk, ezt követően 3, majd utána 5 évenként emlékeztető, booster oltás javasolt a védettség megőrzéséhez. Kullancscsípést követően 3-4 hétig nem javasolt az oltás beadása.

Megelőzés: megfelelő ruházat túrázáshoz, riasztó spray használata, minden este alapos kullancs-mustra és VÉDŐOLTÁS!

Teendők szúnyogcsípés esetén:

Főleg kisgyermekek szoktak hevesen, allergiás reakcióval reagálni a szúnyogcsípésre. Ha kifejezett, nagy a bőrpír vagy duzzanat Fenistil csepp, vagy 2 éves kor felett 2x5 csepp Cetirizin adható ( 6 éves kor felett 2x10 csepp), mely vény nélküli készítmény. Pár napig alkalmazzuk, amíg a duzzanat lelohad. Rongyzsebkendőbe csavart jégzselével is hűthetjük az érintett testrészt, fél óránként kb. 5 percig. Vizes borogatás nem javasolt.

Megelőzés: megfelelő ruházat, riasztó spray

Amit a nátháról tudni érdemes….

 

A közösségek újranyitásával, a maszkhordás felfüggesztésével együtt ugrásszerűen nőttek meg a felső légúti panaszokkal járó megbetegedések.  A legkisebbek jelentős része a hagyományos kórokozókkal (influenza, parainfluenza, rhinovirus stb…) még egyáltalán nem találkozott, illetve a kisebb közösségi járványok (amikor például a fél ovis csoport otthon van, mert mindenkinek folyik az orra)  természetes immunológiai emlékeztető hatása, azaz boostere is kimaradt. 

A bölcsődébe, óvodába járó kicsik esetében az évi átlag 8-12 felső légúti panaszokkal járó megbetegedés normális jelenség. Azt még nem tudjuk, hogyan fog változni az elkövetkező őszi-téli szezonban a különböző vírusok előfordulása, de ha a fenti folyamatokat figyelembe vesszük, számíthatunk rá, hogy idén is többet leszünk betegek. 

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy az enyhe légúti panaszokkal orvoshoz forduló kisgyerekeknél csak kis számban igazolódott COVID-19 fertőzés, azonban várhatóan a következő  hetekben ez az arány emelkedni fog. 

A klasszikus, típusos nátha leggyakoribb kórokozói a Rhinovirusok. Ezek a vírusok orrfolyást, torokfájást, esetenként arcüreggyulladást,  nagyon ritkán tüdőgyulladást okozhatnak. A vírus nagy számban ürül a légúti váladékokkal, ezért gyermekközösségekben igen könnyen terjed. A gyerekek cseppfertőzéssel: köhögéssel, tüsszentéssel, a légúti váladék érintésével, a kezük és tárgyak közvetítésével adják tovább, hasonlóan a Covid-fertőzéshez. 

 

Milyen tünetei vannak a Rhinovírusok okozta egyszerű náthának? 

 

A kezdeti legjellemzőbb tünet az orrdugulás és a bőséges átlátszó orrfolyás, amely a későbbiekben sűrűbb, tejfehér, majd zöldes színű lehet. Csecsemők esetén sokszor alig jelenik meg az orrnyílásban váladék és inkább ún. szörcsögő hangot lehet hallani a légvételek kapcsán. 

Társuló tünetek lehetnek még a következők:

 • láz, hőemelkedés
 • tüsszögés
 • torokfájás
 • fejfájás
 • izomfájdalom
 • köhögés
 • étvágytalanság 

Hogyan lehet elkülöníteni a klasszikus, rhinovírus okozta náthás betegséget a COVID-19 fertőzéstől? 

 

Sajnos nincs olyan klinikai tünet, jellemző, ami egyértelműen segítene. Ezért amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés lehetősége, vagy egy közösségben halmozódnak a légúti betegségek, javasoljuk a tesztelést.

 

Mit tehetünk, ha a gyermekünk náthás? 

A rhinovírus-fertőzésnek nincs specifikus kezelése. A betegség tünetei bármilyen beavatkozás nélkül is  kb.  10-14 nap alatt múlnak el teljesen. Fontos, hogy a gyerekek pihenjenek, és bőségesen kapjanak folyadékot, mert a betegség és a láz kapcsán extra folyadékigény lép fel. Minden kezelés lényege a kis beteg közérzetének javítása és az esetleges szövődmények kivédése.

A rendszeres orrtoilette a legfontosabb: az alapos orrtisztítás segíti az arcüreg, a fülkürt szellőzését, és ezért fontos szerepe van a középfül- vagy az arcüreggyulladás megelőzésében. Éjszaka is érdemes ellenőrizni, hogy a csecsemő, kisgyermek kap-e az orrán át levegőt. A tartós orrdugulás a fenti szövődményekhez vezethet, rontja az alvásminőséget, a szájon át légzés miatt kiszáradhat a garat nyálkahártyája, ami reggelre torokfájást is eredményezhet. 

 

 1. Orrtoilette: hogyan tisztíthatjuk a gyerekek orrát? 

 

 • 4 éves kor alatt az orrtisztítás egyetlen hatékony módja az orrszívás: lehetőleg háton fekvő helyzetben -amennyire lehet, hátrahajtott fej mellett- szívjuk le a gyermek orrát az orrszívóval. A hatékonyságot emeli, -főleg sűrű, tapadós váladék esetén,- ha a gyermek mindkét orrlyukába cseppentünk 2-3 csepp sóoldatot (gyógyszertárban drogériában kapható tengervizes orrspray) az orrszívás előtt. 
 • Nagyobb gyermekeknél orrmosó eszközt is használhatunk: kihasználhatjuk a fizika törvényeinek megfelelően keltett folyadékáramlás kedvező hatását úgy, hogy szimultán az egyik orrlyukba juttatjuk a sóoldatot, pl. fecskendővel és közben az ellenoldali orrlyukból szívunk. Így az áramló folyadék jobb hatékonysággal mossa le a beszáradt vagy sűrűbb váladékot akár az orrgarat területéről is.
 • Az orrdugulás, orrfolyás miatt indokolt lehet a nyálkahártya duzzanatot és váladékozást csökkentő hatású ún. hatóanyagtartalmú, dekongesztáns orrspray! használata (Nasivin, Rhinospray plus). Kisebbeknél alternatíva a Reventil orrspray (töményebb sósoldat), ez is lohasztja a nyálkahártyát, kidugítja az orrot, viszont bármennyiszer adható!

 

 1. Hogyan javíthatjuk a beteg gyermekünk állapotát?

 

 • ha hőemelkedés, láz mellett a gyermek közérzete rossz, akkor indokolt a láz- és fájdalomcsillapítók adása, pl. paracetamol, metamizol, ibuprofen.  

 

 • Fájdalomcsillapító adására szükség lehet akkor is, ha a torokfájás miatt csökken a folyadék-fogyasztás. A megfelelő folyadékbevitelt leginkább a vizelet-elválasztás mutatja: ha min. 6 óránként pisil a gyermekünk, akkor megfelelő

 

 • Párásítás, sós vizes inhalálás a légutak szárazságát csökkentik, a váladékot lazítják, ezért ezek is javítják a beteg közérzetét. 

 

 • A szoba megfelelő páratartalma (40-60%) és alacsonyabb hőmérséklete (17-20 ⁰C) is segítheti az éjjeli pihenést. 

 

 • A már a betegség kialakulásakor kedvelt és szedett C,D-vitaminnak kedvező hatása sajnos nemigen van. Vizsgálatok szerint nem rövidítette le a betegen töltött napok számát. Szerepe sokkal inkább a betegségek megelőzésében lehet és optimálisan a táplálékkal kell biztosítani a bevitelét az év minden napján. ( D vitamin szükséglet 2 éves korig minden nap 1 csepp Pl Eurovit Dvit., 6 éves korig októbertől márciusig napi 1 csepp D vitamin. 6 éves kortól napi 1000 NE, kamaszkortól, sportolók napi 1500 NE) 

 

 1. Mit tehetünk a köhögéssel?

 

 • A köhögés oka leggyakrabban az orrgaratból a hátsó garatfalon lecsorgó váladék, illetve a garat gyulladása. Ezért a náthák esetében nem szükséges köptetőt adni. A nemzetközi gyermekgyógyászati ajánlások 4 éves kor alatt egyáltalán nem javasolják a vény nélkül kapható köptetők-köhögéscsillapítók adását. És ezen életkor felett is legtöbb esetben indokolatlan. A legutóbbi évek kutatásai sorra bizonyították be, hogy a felső légúti vírusfertőzésekhez társuló köhögések legjobb ellenszere a méz: több vizsgálatban is arra jutottak, hogy a méz adása volt az egyedüli terápia, ami szignifikánsan csökkentette az éjszaka jelentkező köhögést. A méz egyrészről nyákoldó hatású, másrészről a garat-gége nyálkahártyáján bevonó réteget képezve segíti a nyálkahártya regenerálódását. A javasolt adag napi 1-2 teáskanál. 
 • Száraz, kínzó köhögést szabad köhögéscsillapítóval kezelni, előzetes orvosi vizsgálatot követően.

             Figyelem! 1 év alatt csecsemőknek viszont a botulizmus veszélye miatt TILOS mézet adni! 

 

 • Mikor forduljunk orvoshoz? 

 

 • Ha 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél láz is jelentkezik
 • Ha a gyermek aluszékony, gyenge, nehezen ébreszthető, 
 • Ha a gyermek nehezen, esetleg hangosan sípolva veszi a levegőt, és ez az orrtisztítás után sem javul. 
 • Ha ruházat nélkül a mellkast megfigyelve azt észleljük, hogy a gyermek mellkasa a megszokottnál sokkal szaporábban emelkedik (láztalan állapotban), a gyermek zihálva lélegzik, nagyobb gyermek  összetett mondatot nem képes végigmondani egyetlen légvétellel. 
 • Ha nem fogad el folyadékot, vagy nincs vizelete 6 órán túl 
 • Ha a köhögés 1 hét után nem javul, vagy a jellege megváltozik, szapora légzéssel párosul 
 • Ha a gyermek fülfájásra panaszkodik, mely megfelelő fájdalom csillapítás mellett 24 óra múlva sem javul, vagy ha a fülfájás mellé láz is társul

 

Gondos odafigyeléssel és ápolással a náthák többsége nyomtalanul gyógyul. Gyermekünknél tekintsünk rá úgy, mint egy szükséges rosszra, ami az egészséges immunrendszer éréséhez szükséges.  Az idő előrehaladtával egyre enyhébb tünetekkel és ritkábban betegítik majd meg a légúti vírusok.  

 

Hogyan előzhetjük meg a náthát?

 

Megelőzésként ugyanazokat az eljárásokat tudjuk javasolni, melyek a koronavírus-fertőzés kivédésére is használatosak: a beteg gyermek maradjon otthon, ha megoldható, kerüljük a zsúfolt helyiségeket, vagy hordjunk maszkot, gyakran mossunk kezet és erre buzdítsuk a kisgyermekeket is! ne érjünk a szemünkhöz, az orrunkhoz és szánkhoz sem mosatlan kézzel! Szellőztessünk gyakran, lehetőleg kereszthuzat alkalmazásával.

 

Mindenkinek mihamarabbi jobbulást kívánunk!

 

 1. október 11., átdolgozva 2022.09.01.

 

Készítette: Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága

 

Források:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Coughs-and-Colds-Medicines-or-Home-Remedies.aspx

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/Rhinovirus-Infections.aspx

https://pediatrics.aappublications.org/content/133/2/e312

Oduwole O, et al. Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018;12: doi:10.1002/14651858.CD007094.pub5.

LÁZ, LÁZCSILLAPÍTÁS, LÁZGÖRCS

A láz gyakori tünete a betegségeknek, szervezetünk védekező mechanizmusát jelzi. Lázról beszélünk, ha hónaljban mérve a testhőmérséklet 38 C felett van. Hőemelkedésről 37-38 C között beszélünk. Normális a testhőmérséklet 36-37 C között. Végbélben, vagy fülben 0,5 C-kal magasabb a hőmérséklet a hónaljban mérthez képest. Egyéb hőmérőzési technikák (homlokmérő, cumihőmérő) nem megbízhatóak, ne használjuk.

A láz mértéke nem szükségképpen arányos az azt okozó betegség súlyosságával, legtöbbször rövid tartamú, és inkább protektív. mint kártékony hatású. Önmagában még a 40 C vagy annál magasabb láz sem hordozza pl. agykárosodás veszélyét. Ezért a  lázcsillapítás fő célja a gyermek komfortérzetének biztosítása!  Ezért, pl. alvó lázas gyermeket ne keltsünk fel csak lázmérés céljából, csak figyeljük meg. A lázcsillapítás mellett nem szabad elfelejtkezni a folyadékpótlásról sem!

Újszülött és kiscsecsemőkorban Magyarországon a noraminophenazon tartalmú kúpok népszerűek, ezek vénykötelesek. A nemzetközi irodalom  a paracetamol (Panadol szirup 6 óránként)és ibuprofen (Nurofen kúp, szirup, kapszula 6-8 óránként )hatóanyagú lázcsillapítókat ajánlja elsősorban 3 hónapos kortól. A Cataflam cseppek kifejezett fájdalomcsillapító hatásúak is, előforduló mellékhatásai miatt nem ez az elsőként választandó lázcsillapító. Új fájdalom és lázcsillapító a Flamborin csepp, mely 2 hónapos kortól adható. (hatóanyaga azonos az Algopyrinéval). Egyidőben egyszerre kétféle lázcsillapítót ne adjunk, de a különböző hatóanyagú gyógyszerek felváltva alkalmazhatók, ha nem elég hosszan hat egyféle lázcsillapítás.

A hűtőfürdő nem szolgálja a beteg gyermek komfortérzetét, hatása rövid, ezért csak kivételes esetben, gyógyszerrel együtt alkalmazva javasolt. (kezdetben 38-40 C-os a víz, melyet fokozatosan hűtünk, de nem 28 C alá, max. 8-10 percig). Remegő gyermeket azonnal vegyük ki a vízből-a remegés gátolja a hőleadást! Fürdő után laza, pamut ruhával takarjuk be a gyermeket.

A lázgörcs általában 3 hónapos és 5 éves kor között jelentkezik, gyakorisága 2-5%.  Leggyakrabban a láz emelkedésekor, a betegség első napján jelentkezik. Egyszerű lázgörcsről van szó, ha a roham  az egész testre kiterjed, spontán oldódik és rövid ideig tart (10-15 perc max.) Egyszeri, 24 órán belül nem tér vissza. A lázgörcsök többsége ide tartozik. Kórházi ellátásra, megfigyelésre általában csak az első alkalommal van szükség. Speciális vizsgálatok általában ekkor sem indokoltak.

Otthoni teendők: a beteg stabil oldalfekvésbe helyezése, a nyelv hátracsúszásának megakadályozása. Ha a roham spontán 5 percen belül nem szűnik Diazepam desitin oldat végbélbe adása indokolt.  10 kg alatt 5mg, 10 kg testtömeg felett 10 mg adása szükséges. (már létezik nyelvalatti – és orrspray is, de extrém áron). A gyermek komfortérzetét biztosítandó paracetamol vagy ibuprofen is adandó.  Újabb lázgörcs a gyerekek kb. 1/3-ában jelentkezik. Neurológiai alapbetegség nélküli gyermekeken a lázgörcsöknek nincs káros késői hatása a testi fejlődésre, a viselkedésre  és a kognitív teljesítményre sem! Az epilepszia kockázata is alig haladja meg az átlagost.  A lázcsillapítók bizonyítottan nem előzik meg a lázgörcsöt, sem csak láz esetén, sem körkörösen alkalmazva. Helytelen a lázgörcsre hajlamos gyermeknél már hőemelkedés esetén ill. védőoltások előtt/után az „agresszív” lázcsillapítás.

Védőoltás utáni lázcsillapítás:

- rutinszerűen, preventív céllal lázcsillapító adása nem javasolt

- a legújabb oltások ritkán okoznak lázat

- Bexsero  után előfordulhat láz. Bexsero oltás után ezért otthon azonnal paracetamol szirup/kúp adását javasoljuk 

-védőoltás okozta láztól sem kell félni, jó, hogy legalább látjuk, hogy dolgozik az immunrendszer

-elsőként választandó szer: paracetamol

Orvosi vizsgálat indokolt lázas gyermeknél:

-kisebb, mint 3 hónapos csecsemő

- több, mint 3 napja lázas

- lázmentes időszakban is rossz általános állapot

-ivási képtelenség, kiszáradás veszélye

-kiütés

Lázcsillapítók

 

Az alább felsorolt gyógyszerek közül a vastagbetűvel kiemelt készítmények receptkötelesek.

3 hónaposnál fiatalabb lázas csecsemőt (>= 38 °C) meg kell mutatni orvosnak -irány a Bethesda kórház Sürgősséggio.

 

Életkor és testsúly/kg                                                                      A forgalomban lévő gyógyszerek neve szerint

szerint                                                                                               adagolásuk : < 6 év max 3x

0-3 hó (kb 5kg-ig)                                                                            Flamborin csepp, 1 csepp/2 kg

 

3-12 hó (kb.6-10 kg)                                                                           Mexalen 125 mg 1 kúp / Panadol szirup

                                                                                                           Nurofen 60 mg 1 kúp / Nurofen/Algoflex baby/ Panactiv szirup (sok kiszerelés                                                                                                               azonoshatóanyag!)

                                                                                                           Flamborin csepp 1cs/2kg

                                                                                                           Cataflam 1 csepp/kg

 

1-3 év (kb.10-15 kg)                                                                            Mexalen 250 mg 1/2-1 kúp / Panadol szirup

                                                                                                           Nurofen kúp 125 mg 1 kúp / Nurofen szirup

                                                                                                           Flamborin csepp 1cs/2kg

                                                                                                           Cataflam csepp 1cs/kg

 

3-6 év (kb. 15-20 kg)                                                                          Panadol szirup

                                                                                                            Nurofen szirup

                                                                                                            Flamborin csepp

                                                                                                           Cataflam csepp

 

6-10 év (kb.20-30 kg)                                                                        Algopyrin tabl. 500 mg ½ t / Flamborin csepp

                                                                                                           Nurofen szirup / Nurofen Non-Aqua 200 mg

                                                                                                           Rubophen/ Panadol 500mg ½ t, Panadol szirup

                                                                                                           Cataflam csepp

 

10-14 év (kb. 30-40 kg)                                                                     Algopiryn t. 500 mg ¾ t. / Flamborin csepp

                                                                                                          Nurofen szirup / Nurofen Rapid 200mg

                                                                                                          Rubophen/ Panadol 500mg ¾ t.

                                                                                                          Cataflam dolo 25 mg t.

 

Újdonság: Újszülött kortól adható a Flamborin csepp (2kg-ként 1 csepp), vénynélküli, algopyrinnel egyező a hatóanyaga. Cataflam csepp elsősorban fájdalomcsillapító, láz esetén nem elsőként (2.nak) választandó szer!!

A receptes kúpokat, Supp. noraminophenazoni, Supp antipyreticum 2022.03.01.-től kivonták a forgalomból.

LÚDTALP

 

A láb boltozatos szerkezete fokozatosan alakul ki az állás és járás során, végleges formáját csak kisiskolás korban éri el. Két-hároméves korig lúdtalpról még nem beszélhetünk.

 

A lúdtalp (pes planovalgus) a láb hosszanti boltozatának nagyfokú süllyedése, mely gyakran a láb elülső részének, és a sarokcsontnak a kifelé hajlításával, valamint a boka befelé dőlésével jár együtt.

Oka: A láb teherbírása és a megterhelés közötti egyensúly megbomlik.

- alkati gyengeség

- korai lábraállás

- nem megfelelő lábbeli

- túlsúly

 

Következményei: megváltoznak a láb anatómiailag helyes támaszkodási pontjainak

viszonyai. A kisgyermek fáradtságra, lábfájdalomra panaszkodik – éjjel is felsír esetleg -, nem szeret sétálni, „cipelteti” magát. Később térd- és csípőfájdalomhoz is vezethet a helytelen terhelés miatt.

 

Kezelése: A lábgyógyászatban rendkívül fontos szerepe van a megelőzésnek!

 

Nem szabad erőltetni a korai lábra állítást és járást. Az elhízást lehetőleg el kell kerülni.

Megfelelő cipő viselése fontos:

A cipő alakjának és formájának a gyermekláb anatómiai, formai sajátosságaihoz kell

igazodni: szélesen kerekített talpforma az előláb területén és megfelelő magasságú cipőorr. Statikai szempontból lényeges a függőleges helyzetű, megfelelő szilárdságú anyagból készült sarokkéreg, mely a sarokcsont valgus irányú billenését akadályozza meg. Korrekciós hatásavan a (belső) sarokszél emelésének (1cm), ún. szupináló sarkú cipő. A cipő anyaga rugalmas, hajlékony legyen, felső része jól szellőzőn.

 

A legújabb ortopédiai szakvélemény szerint 6 éves kor előtt nem írnak fel lúdtalpbetétet. Az ún. szupináló sarkú cipőket javasolják inkább, melyek vény nélkül kaphatók a gyógyászati segédeszköz boltokban, cipőboltokban. A betétek közül alkalmasabbak a puha, felragasztható betétek.

 

A merev betétek állandó viselése tovább gyengíti a szalagokat és izmokat.

 

Lábtorna gyakorlása:

Óvodáskortól reális lehetőség nyílik a lábtorna gyakorlatainak elsajátítására.

Óvodában, iskolában, otthon is gyakorolható – játékos formában.

A leghatékonyabb a „karmolt lábtartásban” végrehajtott járás.

A szülőknek javasoljuk, ha bizonytalanok, tanácstalanok gyermekük lábboltozatának

fejlődésével kapcsolatban, forduljanak ortopéd szakorvoshoz!

 

1. Saroklépés-lábujjhegyen járás (felemelt karokkal) váltakozva.

2. Gólyaállás – egy lábon állás

3. A földre fektetett kötél mentén keresztezve járunk lábujjhegyen

4. A földre fektetett kötélen egyensúlyozás, mindig sarokkal kezdve a lépést

5. Lábujjal köveket, golyókat, makkot veszünk fel a földről

6. Ugrókötelezés

7. Ülve a lábakból hidat formálunk, úgy hogy, a lábizmokat erősen megfeszítjük

8. Ülve egy palackot vagy sodrófát gurígatunk erősen a talpunkkal

9. Ülve egy vékony botot megragadunk a lábujjakkal és felemeljük

10.Ülve egy labdát a talpakkal megfogunk, feldobjuk, majd újból lábbal elkapjuk

11. Két gyermek ülve egy gumigyűrűt húz erősen, lábfejjel, széttárt ujjakkal

12.Előre - hátra billegés sarkon – spiccen

 

 

Forrás: Barkóciné Vértesi Katalin – Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes

  Gyermek-alapellátási útmutató, 2014

  Dr. med. Renate Wolansky: Kinderfüsse